Razmjenom predmeta koji nam više ne trebaju, za predmete koji će nam koristiti smanjujemo vlastiti ugljični otisak, štedimo novac, a naš dom postaje bogatiji za jedan novi korisniji predmet

Gomilanje stvari problem je današnjice. Prenamjena, recikliranje i ponovna upotreba starih predmeta neophodna je želimo li smanjiti količinu otpada koji svakodnevno stvaramo. Rastući konzumerizam doveo je do toga da svake godine stvaramo sve više otpada, a prostora za njegovo odlaganje sve je manje.

Svjesne ovog problema zaposlenice Udruge Sunce krenule su s organizacijom Sajmova razmjene rabljenih stvari. Prvi sajam organizirale u Trogiru u sklopu Zimske adventure, zatim u Splitu povodom Dana planeta Zemlje, a od lipnja u Klubu Zona u Splitu, Sajam razmjene održavava se svaki prvi utorak u mjesecu, što znači da je sljedeći 2. kolovoza! Očekujte dobru atmosferu i još bolju posjećenost, s obzirom na iskustvo volonterki u srpnju, gdje je više od 50 ljudi došlo zamijeniti svoje stvari.

Sajmovi razmjene ili Swap sajmovi vrlo su popularni u Europi, a kod nas su tek nedavno zaživjeli. Vrlo su slični buvljacima, a razlika je u tome da se predmeti na sajmu razmjene ne naplaćuju, već se mijenjaju za druge predmete.

Sajam razmjene Split

Kako sudjelovati u Sajmu razmjene?

“Sigurni smo da svatko od nas u vlastitom domu ima veliku količinu predmeta koje ne koristi, a još uvijek su upotrebljivi. Nakon sezonskog čišćenja većina tih predmeta završi u smeću. Takve predmete, na ovakvom sajmu, možete zamijeniti za neke druge korisnije predmete i tako zadovoljiti potrebu za novim predmetima. Proizvodnja novih predmeta ne samo da crpi ograničene Zemljine resurse i već stvara ogromnu količinu otpada koji je najčešće povezan s ambalažom i pakiranjem. Osim toga, ugljični otisak koji nastaje zbog transporta definitivno nije zanemariv”, kažu iz Udruge Sunce.

Razmjenom predmeta koji nam više ne trebaju, za predmete koji će nam koristiti smanjujemo vlastiti ugljični otisak, štedimo novac, a naš dom postaje bogatiji za jedan novi korisniji predmet. Osim toga, morate priznati da ima nešto posebno kada starim stvarima udahnemo novi život.

Pravila za sudjelovanje u Sajmu razmjene su jednostavna.

1. Na Sajam donesite do pet dobro očuvanih predmeta (čistih, ispravnih, bez mrlja i kvarova) koji mogu poslužiti drugima kao što su knjige, ukrasi, nakit, modni dodaci, igračke, odjeća i slično.

2. Donesite sa sobom višekratne vrećice u koje ćete staviti odabrane predmete.

3. Predmete donesene na Sajam zamijenite za bonove na ulazu u Sajam.

4. Odaberite predmete koje želite ponijeti kući i zamijenite ih za dobivene bonove kod organizatora Sajma.

Gdje se održava Sajam?

Svakog prvog utorka u mjesecu volonterke Udruge Sunce organiziraju Sajam razmjene rabljenih predmeta u prostorijama Kluba Zona u Splitu.