Tek što smo se navikli na upečatljivu “mob wife” estetiku koja doslovno iskače iz paštete, TikTokom je zavladao novi trend. Teško je ne primijetiti pregršt estetičnih videa s hashtagom #sadegirls, a radi se o svojevrsnom hommageu estetici popularne pjevačice Sade koja je bila posebna po svojoj jednostavnosti i profinjenost te glazbi koja je kombinirala elemente soula, jazza, R&B-a i soft rocka.

Iako “mob wife” estetika niti približno nije na svom odlasku, već je stigao potpuno suprotan mikrotrend. Kao što smo spomenuli, #sadegirls inspiraciju su potražile u liku i djelu Sade Adu, proslavljene britanske glazbenice koja je najveću svjetsku slavu stekla osamdesetih godina kada je ujedno postala i simbolom modne sofisticiranosti i jedinstvenog glazbenog izričaja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli What’s Culture? (@whatsculture)

Njezin stil, kako u glazbi tako i u modi, odražavao je bezvremensku eleganciju i jednostavnost. Sade je bila poznata po minimalističkom pristupu modi te se uglavnom pojavljivala u krajnje suptilnim odjevnim kombinacijama koje su uključivale uske crop topove ili košulje, hlače visokog struka, midi suknje…

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Legacy Recordings (@legacyrecordings)

Sade je voljela neutralan kolorit s naglaskom na tamne ili zemljane tonove, ali nije se libila poigrati niti s nešto upadljivijim detaljima poput šljokica. Međutim, u njezinoj stilskoj izvedbi, i takvi modni odabiri zadržali su nevjerojatnu dozu profinjenosti i jednostavnosti. Njezin prepoznatljiv izgled uključivao je i dugi, glatki rep koji je postao njezin zaštitni znak, s velikim hoops naušnicama i širokim narukvicama koje su svemu dodavale dozu glamura.

@stzrlightt222 who doesn’t love sade🍸🐆#sade #fyp #viral #foryou #girlssupportgirls #stzrlightt222 #classystyle #sadedit #sadeasthetic #sadesmoothoperator ♬ dźwięk oryginalny – &lt3

Njezina moda bila je usko povezana i sa stilom glazbe koju izvodi. Naime, na prvi pogled fragilna i nježna, Sadeina glazba zapravo je bila poprilično snažna jer svaka pjesma nosi poruku i emociju, baš kao i odjevne kombinacije u kojima je nastupala ili šetala ulicom. Možemo zaključiti da je Sade sama po sebi simbol prirodnosti i neopterećenosti; pokazatelj da se uz „malo“, može reći puno te da nije potrebno na sebe nakitit mali milijun detalja kako bismo bili zapaženi. To je i jedna od ideja #sadegirls trenda – uz suptilnost apsolutno dominirati.

@muriel.gmiranda Amo este styling #fypシ #ootd #sade #greenscreen ♬ smooth operator – ツ

Ono što nam je TikTok trend donio su opuštene frizure, bazični krojevi i blage boje bez previše detalja. #sadegirl je svojevrsna verzija #cleangirl estetike, ali s naglaskom na individualnosti i prilagodbu jednostavnosti sebi, bez praćenja aktualnih trendova. Iako ne možemo reći da nam „mob wife“ era nije zabavna, #sadegirls je definitno trend s kojim se idejno možemo poistovjetiti i koji bismo nešto duže voljeli vidjeti u trendingu.

@ginaatinukeknight Are you a vintage Sade Girlie? Do you habe IT? #cleangirlaesthetic #sadeadu #meandem #cos #vintagefashion ♬ IT GIRL (Sped up Version) – Aliyah’s Interlude

Foto: Instagram, TikTok