”Kako bi se ponovno povezale sa svojom pravom prirodom, ženskom energijom, bitno je da svaki dan pronađemo vrijeme za sebe i svoje rituale koji aktiviraju yin energiju.”

Petra Čutuk učiteljica je meditacije i promotorica zdravog lifestylea te poduzetnica koja je od svojih tinejdžerskih dana počela prakticirati meditaciju i zdrav život. Razlog tome tada su bili njeni stalni zdravstveni problemi, a danas je Petra certificirana učiteljica DHP programa, terapeut Esenske medicine i NLP master s internacionalnom diplomom. Petra je nedavno postala i mama po prvi put, a osim što je možete pratiti na Instagramu @petracutuk  te njenom You Tube kanalu , na njene online radionice te meditacija možete se prijaviti i na službenoj stranici petracutuk.com. Mi smo s Petrom razgovarali o životu u doba neizvjesnosti, snazi ženske energije i naravno, iskustvu trudnoće.

Koliko misliš da su se žene danas udaljile od svoje prirode, svoje ženske energije? I zašto je važno ponovno uspostaviti ravnotežu?

U današnjem dobu u kojem živimo vlada muški princip energije (yang energija), a ženska energija (yin energija) je nažalost potisnuta. Zbog potrebe da se prilagodimo vremenu u kojem živimo, sa željom da budemo uspješne, prihvaćene, žene su se udaljile od svoje prirode i kod mnogih žena je aktivnija muška energija. Muška energija je energija akcije, logike, novca, analize, davanja. S druge strane, ženska energija je energija nježnosti, uživanja, primanja, prepuštanja, intuicije, emocija, ona nas uči biti u trenutku. Jako je važno uspostaviti ravnotežu yin i yang energija jer neravnoteža donosi brojne probleme: nezadovoljstvo, manjak samopouzdanja, probleme u vezama, ginekološke probleme, probleme u seksualnim odnosima, nedostatak ljubavi prema sebi. Kada naučimo buditi ženu u sebi počet ćemo više uživati u svom tijelu, prihvaćati sebe, postat ćemo nježnije, probudit će se i naša unutarnja ljepota i snaga. Iako neki smatraju da je ženska energija inferiornija u odnosu na mušku, to je potpuno pogrešno. Ženska energija je najsnažnija energija u Univerzumu, toliko snažna da iz nje nastaje novi život, ona je kreativna, spontana, snažna, to je energija stvaranja koja nam pomaže vidjeti ljepotu u svemu. Iz tog razloga, drage moje, dozvolite sebi aktivirati ženu u sebi.

Koji bi bili tvoji savjeti / dnevne navike koje bi svaka žena trebala uvesti u svoj život?

Kako bi se ponovno povezale sa svojom pravom prirodom, ženskom energijom, bitno je da svaki dan pronađemo vrijeme za sebe i svoje rituale koji aktiviraju yin energiju. Normalno je da nam je određeni dio dana aktivnija muška (yang) energija, npr. kada smo na poslu i važne su nam kvalitete poput logičkog razmišljanja, poduzimanja akcije, a neravnoteža dolazi ako u danu ne radimo ništa što aktivira našu žensku (yin) energiju. Često pronalazimo razne izgovore poput „nemam vremena“, „nešto drugo nam je važnije“, „sebi nismo na prvom mjestu“, a vjerujte mi, osjećat ćete se preporođeno i sretnije ako svaki dan radite svoje rituale koji će buditi ovu predivnu žensku energiju.

Predlažem u dan uvrstiti aktivnosti poput plesa, šetnje prirodom, opuštajuće kupke ili masaže, meditacije, tehnike disanja koje stvaraju balans i aktiviraju ženski princip u nama. Moja svakodnevna rutina je upravo takva, dva puta dnevno meditiram, radim tehnike disanja, obavezno barem 30 minuta šećem prirodom i radim svoje vježbe za buđenje ženske sekusalne energije koje podučavam u sklopu svojih radionica. Ovakva svakodnevna praksa me u potpunosti promijenila, povezana sam sa sobom, osjećam se ugodno u vlastitoj koži, ne umaram se, imam više kreativne energije i naučila sam biti u miru, u trenutku, sretna i zadovoljna. To su sve kvalitete koje dobivamo kada nam je aktivna yin energija.

Kako prolaziš svoje prve dane nakon poroda, koje su te emocije iznenadile i kako se nosiš s njima?

Porod je za mene bio najintenzivnije iskustvo koje sam prošla u životu, daleko od onoga kako sam ga zamišljala i nakon što sam prošla sama to iskustvo, jasno mi je što mi je moja doula govorila: „Pri porodu se dogodi uvijek nešto neočekivano.“ Shvaćam nakon poroda da s razlogom dobijemo takvo iskustvo jer trebamo određenu lekciju. Meni je porod probudio nevjerojatnu snagu i još veću vjeru u sebe, učvrstio odnos s Karlom koji mi je bio pratnja na porodu.

Iako uvijek tražim neku pozitivnu stranu u svemu što mi se događa u životu, porod je probudio u meni neke nepodržavajuće emocije na kojima sam radila da ih otpustim. Kada bi zatvorila oči, u danima nakon poroda, samo su mi se vrtjele slike iz rađaone i pitala sam se zašto je tako moralo biti, i te slike, ponovno proživljavanje događaja, bile su svaki puta trigger (okidač) za buđenje ljutnje i osjećaja  povrijeđenosti. Mnogi govore da trebamo samo pustiti i da će nas vrijeme izliječiti, no realnost nije takva, vrijeme kao takvo ne liječi emotivne rane. Stoga sam period nakon poroda posvetila svojim emocijama, otpuštanju negativne energije, opraštanju onima kojima sam imala potrebu oprostiti. Posvetila sam se meditacijama, vođenju dnevnika emocija, tehnikama za svjesno mijenjanje emocija i svakim danom se osjećam sve bolje i bolje. Iako su me ove nastale emocije iznenadile, prihvatila sam ih, jer smatram da ne trebamo bježati od svojih emocija, skrivati iz ispod „otirača“ već se suočiti s njima, upoznati ih, dozvoliti sebi proživjeti ih i onda raditi na tome da ih otpustimo i zamijenimo emocijama koje nas podržavaju. Tako sam ja recimo ljutnju pretvorila u ljubav i akterima mog poroda umjesto ljutnje koju sam osjećala prema njima, slala sam ljubav i zahvalnost jer su pomogli da moj predivan sin dođe živ i zdrav na ovaj svijet.

Trudnoća u doba neizvjesnosti – kako si se nosila s time i možeš li dati pokoji savjet ne samo trudnicama i novim mamama, već svim našim čitateljicama?

Moj najveći strah je bio da ću biti sama na porodu, bez pratnje i podrške, a kada se situacija krajem lipnja ponovno „zakuhala“, kada su zabranili pratnju na porodu, moram priznati da mi je to bilo jako teško prihvatiti i osjećala sam nelagodu. Tu mi je mnogo pomogao coaching s Karlom da uvidim koji je to zapravo strah, čega se bojim i kada sam osvijestila što stoji iza tog straha on je nestao jer sam si kreirala novo uvjerenje koje mi je racionaliziralo strah i pomoglo otpustiti ga. Govorila sam si da se sve događa za moje najbolje dobro i da prihvaćam svaku situaciju. Mentalno sam se pripremala da ću biti sama na porodu. Prepustila sam se i uistinu vjerovala da će sve biti kako treba. I bilo je, nekoliko dana prije mog termina, stigla je obavijest da jedino rodilište u kojem je pratnja ponovno dozvoljena je upravo rodilište u koje ja idem. I tako nisam bila sama na porodu već sam imala najbolju moguću pratnju i podršku – Karla.

Trenutno živimo u vremenu koje je nepredviljdivo i najbolje što možemo napraviti je ne brinuti, već stvarno vjerovati da se sve događa za naše dobro i da ćemo svaku nastalu situaciju uspješno prebroditi. Brige ne stvaraju ništa dobro, često trošimo energiju brinući o nečemu što se na kraju niti ne dogodi. 2020.godina nas na jedan način uči da više živimo u trenutku i okrenemo se unutra, zato je dobro posvetiti se radu na sebi, upoznati se bolje. Ako osvijestimo neke strahove, osjećamo neki disbalans, dobro je potražiti stručnu pomoć nekog coacha ili terapeuta jer mnogo je lakše kada te netko vodi nego kada sam pokušavaš stvoriti neku promjenu. U ovo doba, kada vlada veliki strah u cijelom svijetu, jako pomažu meditacije jer s njima mijenjamo fokus s negativnog na nešto pozitivno, um i emocije se opuštaju kao i naše fizičko tijelo. Mi privlačimo u život ono o čemu najčešće razmišljamo, slike koje kreiramo u našim umovima, postaju naša stvarnost i zato je jako bitno svjesno kreirati svoju realnost, vizualizirati ono što želimo.

Možeš li nam najaviti svoju sljedeću radionicu i što trenutno novog pripremaš?

Jako sam uzbuđena što nakon kraće pauze, zbog trudnoće i poroda, krećem sa svojim najnovijim projektom koji već duže vrijeme pripremam i intenzivno radim na njemu. Riječ je o WOW Žena Akademiji koja kreće početkom listopada, a biti će online kako bi se žene iz raznih krajeva mogle pridružiti biti dio ovog iskustva. Akademija se sastoji od 7 modula i kroz svaki modul radit ćemo na određenoj temi kroz NLP tehnike, energetske vježbe, meditacije i taoističku praksu. WOW Žena Akademija namijenjena je svakoj ženi koja želi razviti svoje samopouzdanje, oslobodit svoje strahove, promijeniti svoja uvjerenja, probuditi žensku energiju, aktivirati seksualnu energiju, naučiti voljeti sebe, razviti svoju intuiciju, naučiti izraziti sebe.  Svaka polaznica imat će moju potpunu podršku kao i podršku cijele zajednice žena, dobivat će svaki tjedan konkretne vježbe, meditacije i zadatke kako bi imale što bolji napredak. Od 27. kolovoza na www.petracutuk.com otvaraju se prijave i jako se veselim svakoj ženi koja odluči pridružiti se i otkriti WOW ženu u sebi.