Mnogi od nas su konačno zakoračili u život 2023. nakon dugih dvije godine izolacije zbog pandemije. Sada češće napuštamo sigurnost svojih domova, bilo da se radi o druženjima s prijateljima ili romantičnim spojevima. Nije iznenađujuće što se upravo “rizz” istaknuo kao riječ godine.

Prema Oxfordu, “rizz” je žargon koji je zasjeo na tron ispred drugih riječi poput “Swiftie”, “beige flag” i “situationship”. Dok se “Swiftie” odnosi na obožavatelje Taylor Swift, izrazi “beige flag” i “situationship” povezani su s dinamikom upoznavanja i ljubavnih odnosa.

Dakle, riječ godine, “rizz”, usko je povezana s dating kulturom. Ukratko, odražava našu sposobnost privlačenja romantičnih ili seksualnih partnera. Ova definicija odražava promjene u društvenim dinamikama koje su se dogodile nakon razdoblja izolacije. Ljudi su ponovno gradili veze i tražili romantiku, a “rizz” je postao ključni izraz koji opisuje tu sposobnost.

Dok smo se suočavali s izazovima protekle pandemije, pretpostavlja se da je “rizz” simbol obnove društvenih veza koje su patile za vrijeme pandemije. Podsjeća nas i na snagu ljudske povezanosti i važnost intimnosti.

 

Foto: Pexels