“Oboje smo zemljani znakovi. Počne me “secirati”, no ja mu vraćam, odmah ga prokužim.” “Čuj stara, nemoj mene slušati u ovom slučaju, nisam objektivna. S Djevicama nemam sjajna iskustva, dijametralno smo suprotni karakteri. Jarčevi i Djevice su ipak druga stvar…”

Ovako otprilike zvuči jedan apsolutno normalan početak dejtanja moje prijateljice. U maniri “upoznaj protivnika”, nastupa blago “seciranje” prvih dojmova i tek upoznatih djelića karaktera nove osobe u (našim) životima, čisto da zna(mo) na čemu je(smo), koji bi mogli biti tricky momenti i eventualni problemi, i ima li to sve uopće smisla. Jer, sigurna sam da su bogovi modernog dejtanja davno rekli da se ne treba prerano veseliti. 

Iz čiste znatiželje znala sam provjeriti kako se slažem s nekim znakom. Mislim da se oslanjamo na horoskop kako bismo si objasnili zašto je netko takav kakav je ili zašto je s nekim veza uspjela ili nije… Horoskop točno određuje neke glavne osobine horoskopskih znakova, ali to u nedovoljnoj mjeri utječe na slaganje ili neslaganje s drugim znakovima, tj. ne utječe na uspješnost veze. Svi znakovi imaju neke pozitivne i neke negativne osobine, stvar je u prihvaćanju…”, slaže se moja druga prijateljica. Ovakve sam zabavne astrološke analize tijekom svog odrastanja “magistrirala”. Analizirala sam horoskopske znakove bivših ne bih li prodrla u korijene neslaganja. Nerazumijevanja sam pripisivala Mjesecima u Veneri, planetima u Jarcu, podznakovima i vladarima trećih kuća. Jednostavna konstatacija “nismo jedno za drugo” bila mi je neprihvatljiva, a astrologija mi je bila poput ekscentrične tete koja zna sve začkoljice ljubavnih odnosa. Da se razumijemo, osobno sam miljama daleko bila i ostala od stručnjaka za astrologiju, a moje znanje počinje i završava na medijskoj konstrukciji astrologije, odnosno na 12 sunčevih znakova. No, proučavanje sličnosti tih 12 znakova oduvijek mi je bilo zanimljivo. Činilo mi se da Škorpioni iznimno dobro podnose pragmatičnost i neumornu kritičnost Djevica, što ih čini sjajnim parom, Ovnovi koje sam znala uvijek su bili spremni na “spačke”, Vodenjaci izbirljivi kad je riječ o partnerima… 

NOVA-STARA MODA

Premda je rijetko tko u mom krugu prijatelja sa mnom dijelio ove spoznaje, u ovoj svojoj fazi astroloških promišljanja bila sam daleko od unikata. Štoviše, dio sam statistike koja kaže kako više od polovice milenijaca, doduše onih iz SAD-a, vjeruje u astrologiju. Ova se renesansa astrologije, nakon booma u eri New Agea, posljednjih godina pripisuje “nesigurnim vremenima”; povećanoj razini stresa koja prati vrijeme recesije, nesigurnim poslovima, zamućenim granicama radnog i slobodnog vremena, iskrivljenoj stvarnosti društvenih mreža, anksioznosti, kao i odmaku od tradicionalnih religija. U posljednjih nekoliko godina, astrologija je tako od pojednostavljenih predviđanja na zadnjim stranicama ženskih časopisa prerasla u masovni trend među milenijskom populacijom danonoćno priključenom na ekrane svojih mobitela. Upravo na tim ekranima, na www “poljanama” nicali su portali, Tumblri, Instagram profili i memeovi tematski fokusirani na astrologiju. Dnevne astrološke prognoze tisućama su milenijaca počele pristizati na zaslone njihovih mobitela ne bi li im pomogle usmjeriti dan “u pravu drinu”, Merkur je u svojoj retrogradnoj fazi postao najomraženiji planet i omiljena poštapalica, a mozgovi Silicijske doline shvatili su kako je, nakon wellness trenda, astrologija nova “zlatna koka” te su estetski dotjerane astrološke aplikacije i domišljati startupovi postali nova omiljena investicija mladih menadžera s viškom nula na računu. Kako to biva u ovom modernom dobu ultrabrze online konzumacije trendova, astrologija je vrlo brzo postala nova moda, a potom ju je i sama moda prisvojila. Čak je i jedan od donedavno najaktualnijih brendova modne industrije, miljenik milenijaca, Vetements, na svoje komade odjeće otisnuo znakove zodijaka s pripadajućim karakteristikama. Astrologija je, baš poput nedavno feminizma, postala proizvod koji (se) prodaje. I donosi kišu lajkova te jednako toliko klikova. 

U POTRAZI ZA ODGOVORIMA

Ništa od spomenutog ne izaziva čuđenje, dapače. Mnogi se slažu kako je, u vremenu umreženosti i otuđenosti, povezanosti i usamljenosti, dostupnosti informacija i brzine njihove konzumacije, New Age 2.0 nastupio kao posljedica žudnje mladih ljudi za nečim misterioznim, nečim što bi im osiguralo dašak duhovnosti usprkos posvemašnjem razočaranju tradicionalnim religijskim konstrukcijama i njihovim (isključivim) politikama, nečim što bi ih povezalo sa svemirom u kojem žive. “Svi tražimo odgovore na neka pitanja, želimo znati budućnost, kako će rasplesti neki događaji u našem životu, što sve možemo postići i koje su naše mogućnosti… Astrologija tu može biti od velik pomoći, osobito ako se koristi na ispravan način. A to znači da osvijesti, usmjeri, a ne isključivo da predvidi. U radu se susrećem najviše sa ženama između 38. i 55. godine života, no postoji i interes mlađih generacija, osobito mladih žena na početku 30-ih godina života koje mi se uglavnom obraćaju zbog dva područja života, a to su ljubav i posao”, otkriva nam Julijana Oremović, stručnjakinja za astrologiju sa završenim prvim stupnjem All level healing tehnike (tehnika intuitivnog razvoja i kontrole stresa), čije putovanje s astrologijom traje već 30-ak godina, a svojedobno je bila i urednica astrološkog časopisa “Astro magazin”. “Astrologija je osobni izbor, dakle nitko nam je ne može nametnuti. I tek kad se susretnemo s njom kroz osobni pristup, možemo shvatiti je li to nešto što “komunicira” s nama ili ne. Nema ništa mistično i fatalistički određeno u toj disciplini, bar ja to tako ne vidim. Ona je samo jedan od alata koji nam može pomoći da lakše dođemo do sebe, osvijestimo vlastite snage, vrline, ali i slabije strane koje možemo ojačati na način da one više ne upravljaju nama i našim životom. Najčešće se u svom radu i susrećem s visokoobrazovanim ženama te je nemali broj onih koji rade kao znanstvenice. I vrlo su otvorene prema onome što im astrologija može ponuditi i otkriti o njima i njihovom životu. Taj izmišljeni sukob između znanosti i astrologije promiču umovi koje astrologija na neki način ugrožava”, objašnjava Julijana. 

A ONDA JE STIGAO “ASTRO DATING”

Na valu popularnosti astrologije, zasićene svom silom “površnih” aplikacija za dejtanje poput Tindera, i sa željom da izbjegnu “promašene” spojeve s nekompatibilnim individuama, Helen Grossman i Aliza Kelly Faragher godine 2015. lansirale su aplikaciju Align. Cilj aplikacije bio je spajanje temeljeno na kompatibilnosti horoskopskog znaka, što je osiguralo holistički pristup pronalaženju bolje polovice“. S obzirom na to da se broj online pretraživanja sunčevog znaka udvostručio u posljednjih pet godina, i mnogi su ženski mediji, poput Viceovog Broadlyja, vratili horoskope u prvi plan zahvaljujući sjajnoj čitanosti, i dejting aplikacije poput američkih OKCupid ili Bumble odlučili su uvrstiti horoskopske znakove kao jedan od filtara kod pronalaženja savršenog matcha. Rakovima su se tako predlagali drugi vodeni znakovi, Lavovima su odgovarali Blizanci ili Vage, dok su preporuka Ribama bili senzualni Bikovi.

“Mislim da je to samo jedan od simpatičnih mamaca koje aplikacije nude kako bi povećale svoju popularnost. Takva vrsta astrologije jednaka je onoj koju čitamo u dnevnim i tjednim časopisima. Čista igra, zabava, ništa više od toga”, otkriva nam Julijana, te nastavlja: “Kompatibilnost dvije osobe ne može se ustanoviti na temelju samo jedne stavke, kao što je pripadnost određenom znaku Zodijaka. Riječ je o puno dubljoj i složenijoj priči koja spaja i uspoređuje dva horoskopa, dvije osobnosti, dva života. Dakle promatraju se i analiziraju horoskopi dvaju osoba, kako planeti iz horoskopa jedne osobe pričaju s planetima iz horoskopa druge. I tu se točno može vidjeti na kojim područjima su oni kao par složni, gdje lako dolaze do rješenja, a koje su teme na kojima se moraju više usuglašavati i koje čak mogu dovesti do neke veće krize. Ponekad je to novac, nekad izostanak povjerenja, komunikacija, a nekad različiti pristup ljubavi i načinu na koji se ona doživljava i izražava.

S ovom se konstatacijom slaže i moja prijateljica: “Ja sam živi dokaz da veza između “nespojivih znakova” može biti uspješna i dugotrajna (Strijelac + Djevica). Kao dva različita znaka, puno smo naučili jedno od drugog, a sklad se postigao uz međusobno razumijevanje, kompromis i dijalog. Šansa za uspjeh te kombinacije prema horoskopu je 30 posto, ali horoskop ima krute okvire. Mislim da smo puno kompleksniji od tih tipičnih osobina koje nam nameću horoskopski znakovi.

“Meni osobno astrologija je pomogla u otkrivanju sebe. Ona je bila moj početna ulaznica u ono što ja jesam i što sve mogu biti. Danas mi pomaže na način da shvatim kako neka teška i izazovna razdoblja nisu tu da nas kazne, nego da iz njih nešto možemo i naučiti, te koje su to lekcije koje nam ona donose. I još nešto kad se nađemo u teškim krizama, imamo dojam da nikad neće završiti i koračanje tim tamnim hodnicima iznimno je zahtjevno. Pomoću astrologije možemo jasno odrediti koliko će trajati te kako se iz njih izvući što mudrije i uz manje frustracije i osjećaja bespomoćnosti. Astrologija osvještava i ako joj pristupimo na taj način, onda iz nje možemo najviše izvući”, završava Julijana.

Fotografije: Unsplash

OVAJ ČLANAK OBJAVLJEN JE U TISKANOM IZDANJU ČASOPISA GRAZIA NO. 248