Retinol i niacinamid su apsolutne zvijezde svake njege protiv starenja. Nema učinkovitijih od njih. Ali kako kombinirati retinol i niacinamid za najbolje rezultate?

Niacinamid i retinol popularni su sastojci za njegu kože. Svaki od njih sam po sebi pomaže u ublažavanju mrlja na koži, smanjenju akni, ujednačavanju tona kože i neutraliziranju znakova starenja. Ako trenutno koristite proizvod koji sadrži jedan od ovih sastojaka, možda se pitate može li korištenje niacinamida i retinola zajedno biti učinkovitije i je li sigurno kombinirati ih. Neki se sastojci ipak ne miješaju dobro s drugima. U ovom ćemo članku detaljnije istražiti oba ova sastojka i razmotriti je li dobra ideja kombinirati ih kao dio rutine njege kože.

Je li sigurno koristiti niacinamid i retinol zajedno?

Ne miješaju se svi sastojci za njegu kože dobro. Neke kombinacije imaju kontraefekt. Srećom, sigurno je miješati niacinamid i retinol. Zapravo, smatra se da kombinacija ima brojne prednosti.

Što je niacinamid?

Niacinamid ili nikotinamid je oblik niacina (vitamin B3) topljiv u vodi. To je jedan od osam vitamina B koji su vam potrebni da biste ostali zdravi. U vašem tijelu niacinamid pomaže popraviti DNK i kontrolirati upalu. Također povećava staničnu energiju, što omogućuje vašim stanicama obavljanje osnovnih kemijskih aktivnosti. Kada se primjenjuje lokalno, niacinamid ima dodatne prednosti. Često se koristi za kontrolu: znakova starenja, akni, rozacee, atopijskog dermatitisa, hiperpigmentacija…

Kako niacinamid djeluje?

Ove dobrobiti niacinamida posljedica su nekoliko mehanizama. Prema studiji iz 2014., niacinamid kontrolira nuklearni faktor-kB (NF-kB), protein uključen u upalni proces. Ovaj protuupalni učinak koristan je kod iritacije i crvenila kože. Studija iz 2017. također je otkrila da smanjuje aktivnost stanica koje proizvode sebum, voštanu, masnu tvar koju proizvode uljne žlijezde vašeg tijela. To može pomoći u smanjenju proizvodnje sebuma i izbijanja akni. Prema studiji iz 2013., niacinamid smanjuje hiperpigmentaciju inhibicijom enzima uključenih u proizvodnju melanina. Također pomaže vašoj koži zadržati vodu, što poboljšava barijeru kože i održava je hidratiziranom. Zbog ovih prednosti, niacinamid se koristi u mnogim proizvodima za njegu kože. Općenito se dobro podnosi i smatra se sigurnim za osjetljivu kožu.

Što je retinol?

Retinol je oblik retinoida koji se izdaje bez recepta. Retinoidi se dobivaju iz vitamina A, esencijalnog nutrijenta koji je vašem tijelu potreban za imunitet, vid i staničnu komunikaciju. U njezi kože retinol je dobro poznat sastojak. Često se koristi u proizvodima za smanjenje ili liječenje: akni, znakova starenja, hiperpigmentacija.

Retinoidi, uključujući retinol, djeluju na različite načine. Prema studiji iz 2017., retinoidi kontroliraju akne smanjenjem proizvodnje sebuma. Studija iz 2015. također je otkrila da retinol ima sposobnost inhibirati enzime koji uništavaju kolagen. To zauzvrat može pomoći u povećanju sinteze kolagena. Ovaj učinak jača kožu i poboljšava izgled bora. Ali za razliku od niacinamida, retinol je povezan s nuspojavama. Poznato je da uzrokuje iritaciju i upalu te može dovesti do: crvenila, osjećaj peckanja, zatezanja kože, suhoće i ljuštenja…

Obično se ovi neželjeni efekti vremenom poboljšavaju.

Koje prednosti možemo očekivati kada zajedno koristimo retinol i niacinamid?

Korištenje niacinamida i retinola zajedno može imati mnoge prednosti. To vrijedi čak i ako se nalaze zajedno u istom proizvodu, ali i ako kombinirate ta dva proizvoda u istoj rutini njege. Starija laboratorijska studija iz 2008. ispitivala je kombinaciju niacinamida i retinola. Studija je pokazala da niacinamid smanjuje iritaciju i suhoću uzrokovanu RA. Osim toga, studija iz 2017. pokazala je da krema s retinolom s hidratantnim sastojcima, uključujući niacinamid, izaziva manje iritacije. To sugerira da ako koristite proizvod koji također sadrži niacinamid, koji može zaštititi vašu kožnu barijeru, možete imati koristi od retinola, ali s manje nuspojava. Studije su također otkrile da formule koje sadrže niacinamid i retinol mogu biti korisne za vašu kožu. U studiji iz 2016. krema s retinolom s niacinamidom, heksilresorcinolom i resveratrolom poboljšala je tonus kože i znakove starenja. Studija iz 2012. također je otkrila da je korištenje retinola, nikotinamida i 7-dehidrokolesterola zajedno sigurno i učinkovito za akne.

Kako koristiti retinol i niacinamid za najbolji učinak protiv starenja?

Retinol i niacinamid mogu se kombinirati u jednom proizvodu, što može biti jednostavnije i praktičnije. Ali također možete kupiti zasebne proizvode i koristiti ih paralelno. Ako koristite ove sastojke u zasebnim proizvodima, preporuča se da prvo nanesete niacinamid, a zatim retinol. Prvo nanošenje niacinamida može pomoći u zaštiti vaše kože od učinaka retinola. Bez obzira koristite li ovu kombinaciju odvojeno ili pomiješanu u jednom proizvodu, uvijek slijedite upute proizvođača. Nemojte nanositi češće nego što je navedeno.

Kako koristiti zajedno retinol i niacinamid – zaključak

Niacinamid je nježan sastojak za njegu kože koji pomaže u smanjenju znakova starenja, promjene boje i mrlja. Retinol ima slične prednosti, ali je jači od niacinamida. Također je poznato da uzrokuje iritaciju, crvenilo i suhu kožu. Kombinacija ova dva sastojka je sigurna i može olakšati korištenje retinola. Niacinamid pomaže hidratizirati kožu, što smanjuje rizik od iritacije uzrokovane retinolom. Niacinamid i retinol mogu se kombinirati u jednom proizvodu ili koristiti kao zasebni proizvodi. Za najbolje rezultate slijedite upute za proizvod i izbjegavajte korištenje češće nego što je navedeno.

Foto: Pexels