2022. obećava kao izvrsna godina za psihološke trilere. Uz šokantne obrate, nezaboravne misterije i intrigantne likove do kraja ove godine čeka nas pregršt filmova trilera, a psihološkim trilerima se posebno veselimo.

Tako da je najava i trailer za novi film Andrewa Semansa doprinijela tom osjećaju. “Ressurection” je film koji u kina dolazi početkom kolovoza i donosi priču o Margaret, sposobnoj, discipliniranoj i uspješnoj ženi koja drži sve u životu pod kontrolom. To jest, sve dok se ne vrati David, noseći sa sobom užase Margaretine prošlosti. Margaret glumi odlična Rebecca Hall, dok ćemo u ulozi Davida gledati sjajnog Tima Rotha.

Andrew Semans se okružio prvorazrednom ekipom iza kamere. Film izgleda fantastično; kinematografija Wyatta Garfielda i produkcijski dizajn Anne Kathleen stvaraju blistav, jarko osvijetljen svijet koji je daleko od mračnih klišeja većine trilera. Prostor (npr. dvorana koju vidimo na početku trailera) se često odražava u zrcalima. Glavni lik Margaret se nalazi u suprotstavljenim prostorima; u blistavoj čistoj sunčevoj svjetlosti, u modernom stanu s bijelim zidovima koji odražava oštre, čiste linije novog, stabilnog i jasnog života. A kad se počne šuljati u mraku (jer kakav je to triler bez šuljanja u mraku?) snopovi blistave svjetlosti stvaraju blistave kontraste, i metafora su njezinih psiholoških stanja.

Ovo je naizgled jednostavan filmski efekt, no treba dosta umješnosti kako ne bi ispao banalan i očigledan. Poruke koje film vizualnim dojmom šalje su suptilne, inteligentne i još više pokazuju Semansovu vještinu, a koju smo imali prilike vidjeti “u nastajanju” u njegovom prvom filmu “Nancy, Please” iz 2012. godine. Ne moram istaknuti da je izbor glavnih glumaca Rebecce Hall i Tima Rotha također odličan. Kako god, izgleda da ćemo napokon ovog ljeta pogledati sjajan psihološki triler.

Fotografije: Resurrection, stills