Ako ste ikada tugaljivo promatrali neku staru komodu u kutu sobe ili razmišljali što ćete sa starim namještajem uz koji ste emotivno vezani, a koji u toj smeđoj passé  nijansi i odavno oguljenog laka izgleda potrošeno, tada vam je zasigurno pala na pamet ideja da ga renovirate. No, renoviranje namještaja nije tek tako, a osim materijala koji ćete u svoj projekt utrošiti zahtjeva i podosta vještine, spretnosti i znanja. Stoga, ako nemate baš “zlatne ruke” i vremena da učite na svojim pokušajima i pogreškama, najbolje je da taj posao prepustite profesionalcima.

Jasmin i Maslina zagrebački je studio iza kojeg stoje supružnici Mirta i Damir, a koji se bavi “preuređenjem namještaja za sva vremena”. Zahvaljujući njihovim vještim rukama, stare komode, ormari, stolovi, okviri za slike i stolci dobivaju novi sjaj, a osim stare forme, na koncu čitavog procesa izgledaju kao posve novi, unikatni komadi. Studio Jasmin i Maslina pritom ima i jedan vrlo prepoznatljiv estetski potpis. Tretirajući namještaj kao slikarska platna, svaki se komad koji uđe u studio iz jednog posve “običnog” komada pretvara u pravo umjetničko djelo i postaje centralni dio svakog interijera, nešto što će vas pratiti u svakom prostoru u koji ćete seliti i nešto što sasvim sigurno nema nitko drugi.

Kako je krenula priča Jasmina i Masline? Sjećate li se prvog komada namještaja kojeg ste renovirali?

Suprug i ja smo zajedno preko 25 godina i u tom cijelom periodu ja sam kontinuirano zaneseno dovlačila namještaj s glomaznog otpada i buvljaka što je on strpljivo podržavao. Većina tog namještaja živjela je samo u mojoj mašti, a u realnosti na tavanu jer nismo imali toliko mjesta čak ni kad smo kupili kuću na selu. Kod mene je sve počelo u djetinjstvu uz DIY baku mahericu, a prvi ormar koji sam preuredila kao tinejdžerka je i dan danas sa mnom i seli se gdje god da me život odvede. Kroz njega sam doživjela kako je lijepo imati jedan dominantan i specijalan komad (to može biti i slika, skulptura) koji se prenosi generacijama i koji čuva veliki emocionalan naboj. Sama želja, učenje i planiranja u tom smjeru da se konkretnije bavimo time su krenuli prije više od desetljeća. Trebalo je pustiti vrijeme da odradi svoje i da se prvenstveno posvetimo djeci dok su mali ali da nastavimo maštati i učiti kroz sve to vrijeme. Muž je nekada imao uramljivačku radnju tako da kod njega postoji taj handy-man pristup svijetu i razumijevanje prirode drveta.

Tko stoji iza Jasmina i Masline? Kada ste otvorili studio?

Jasmin & Maslina su zapravo Damir i Mirta, supružnici/sudružnici koji su iz nekog razloga poželjeli provoditi JOŠ više vremena zajedno. Sad smo stvarno na 24/7 i iznenađujuće dobro to podnosimo. Studio je službeno počeo s radom u studenom 2022. godine.

Koliko je proces obnove namještaja zahtjevan? Iz iskustva meni bliske osobe znam da je najbolji način učenja onaj iz “pokušaja i pogrešaka”.

Cjelokupan proces može biti poprilično zahtjevan jer uključuje i dijelove procesa koji su potpuno behind the scenes, poput traženja, prikupa, nošenja, rastavljanja, popravaka, temeljitog čišćenja, skidanje starih slojeva boje ili laka, pripreme za bojanje ili oslikavanje. Tek tada dolazi onaj zabavan dio koji nam se svima najviše sviđa. Kod preuređenja namještaja kojeg već imaš u stanu preskačeš jako puno ovih početnih koraka i to je onda potpuna uživancija i sam proces može biti jednostavan.

Često radite po narudžbi, daju li vam klijenti otvorene ruke ili imaju vrlo specifične želje?

Da, osim preuređenja iz našeg povelikog fundusa otvoreni smo za suradnje u tipu preuređenja po narudžbi klijenata. Sretni smo s našim klijentima i beskrajno zahvalni na količini povjerenja kojim nas okružuju. Mi se svakako trudimo maksimalno to opravdati. Rad po narudžbi bi po defaultu trebao biti zahtjevniji jer si određen nekim parametrima no, iskreno, ta zadanost je anulirana satisfakcijom kad znaš da će klijent dobiti svoje snove ostvarene u tom specifičnom komadu namještaja koji za njega ponekad nosi i veliku sentimentalnu vrijednost. Najzahvalniji momenti su nam možda kada radimo komad za dječju sobu, to je baš posebna vrsta sreće koja se provlači kod svakog detalja. Pritom znajući da ništa od materijala koje koristimo nema štetnih hlapljivih tvari i da toj osobi ili djetetu dajemo ne samo estetski poticajnu nego i ekološki neškodljivu opciju u uređenju interijera.

Koji je najzanimljiviji, najzahtjevniji ili najstariji komada namještala kojem ste udahnuli “novi život”?

Baš teško pitanje. Ima komada koji su najzahtjevniji u elementu misaonih procesa, kada “živi” u tvojoj glavi tjednima ili mjesecima i nikako da sve klikne. Ima komada koji su fizički krajnje iscrpljujući i zbog kojih navečer stavljaš obloge na više dijelova tijela i čini se da proces nema kraja, to su oni koje nazivamo labour of love. Zatim ima komada koji zahtijevaju veliku preciznost, koji su meni najveće mučenje, a koje si periodično svjesno priuštim jer moraš vježbati i nametati si bar malo samodiscipline. I konačno, tu su oni komadi gdje se prepustiš i nemaš nikakva očekivanja, pustiš ruke da rade što žele, a ruke uvijek znaju što treba. Svaka od ovih vrsta rada služi nekoj svrsi, sve su nam podjednako važne.

Foto: Jasmin i Maslina