I gledate vi već dugo tu bakinu škrinju koja vam služi kao stari stol i zapravo smeta. Premještate je po tim zaboravljenim prašnjavim kutevima, a zapravo je možda vrijeme da dobro razmislite što dalje s tom škrinjom. Ako je ne možete obnoviti ili prenamjeniti, ima i drugih načina

Stari namještaj je ponovno u trendu i ludo se prodaje, a to može biti dobra prilika za zaradu. Razmislite o prodaji starih predmeta koji vam više ne trebaju jer znate kako se kaže – sve ima svoju publiku. Tako možda baš nekome zatreba i ono što godinama čuvate u svom podrumu. Istražite ove adrese i uzmite u obzir prijedloge gdje i kako možete prodati stari namještaj.

#1 Njuškalo

Kada se radi o online platformi za prodaju, svima nam vjerojatno prvo padne na pamet baš Njuškalo. I dalje je jedan od najsigurnijih oblika kako se riješiti starih stvari, a potpuno je besplatan za prvih mjesec dana objave. Napravite par dobrih fotki i krenite s objavljivanjem komada kojih se želite riješiti.

#2 Marketlace

Ako ste korisnik Facebooka, možete prodavati ili kupovati stvari na društvenoj mreži pod nazivom Marketplace. Za početak otvorite stranicu Marketplace i kliknite “Prodaj nešto”. Zatim odaberite vrstu artikla koji želite prodati. Ispunite pojedinosti o stavci, što uključuje kategoriju, naziv, cijenu, lokaciju, opis i sliku stavke prije objave.

#3 Aukcije.hr

Odlična online adresa s dobrom i biranom ponudom antikviteta, namještaja, starih predmeta, ali i svih drugih kategorija. Napravite svoj profil prodavača i krenite. Ovdje prodaja funkcionira po principu aukcije i ovisi o ponudi kupca, a to donosi i slatko iščekivanje do isteka ponude.

#4 Online oglasi i oglasnici

Najbolji način da nešto prodate je i službeni oglasnik poput dobrog starog Plavog oglasnika, zatim oglasnik.hr, a i Indeks ima svoj prostor za oglašavanje prodaje. Istražite i uključite se.

rabljeni namještaj

#5 eBay

eBay je također dobra platforma za lokalnu prodaju vaših starih stvari. Ponuda je doista šarena i uključuje sve; od gramofonske ploče do lokomotive. Također, prodaja na eBayu je vrlo jednostavna, a moguće je odabrati opciju dražba ili fiksna cijena. S dražbama je možda uzbudljivije jer ne znate koliku biste cijenu zapravo mogli postići. Tko zna, možda se iznenadite. Međutim, i dalje morate platiti proviziju i eBayu i PayPalu za svaku prodaju koju izvršite. To rezultira gubitkom od 20% cijene svakog prodanog predmeta.

#6 Etsy

Etsy je online adresa s fokusom na jedinstvene proizvode nezavisnih prodavača. Bilo da ih izrađujete, restaurirate ili se samo želite riješiti tog komada, pokušajte ovdje izraditi svoj prodajni profil. Možete birati između lokalne prodaje i dostave na određeno odredište, a iako morate platiti objavu, iznos je relativno nizak pa ćete i dalje imati prilike dobro zaraditi.

#7 Amazon

Jedna od najstarijih i najpopularnijih platformi za kupnju, ali i prodaju je Amazon. Iako je ovdje fokus na kupnji njihove robe, oformili su i dio Seller Marketplace gdje ste vi gazda koji prodaje, ili barem pokušava. Na Amazon Seller Marketplaceu najpopularniji artikli za prodaju su elektronika i knjige. Prodaja na Amazonu nije besplatna već morate platiti naknade za uvrštavanje i prodaju za svaki artikl koji prodate (99 centi po artiklu). Međutim, još uvijek imate priliku zaraditi novac od Amazona ako svoje stare stvari prodajete lokalno.

#8 Sotheby’s

Ako vam je baka ostavila neki dizajnerski namještaj, nešto zaista staro, od nekoliko stotina godina, i u tom slučaju vjerojatno itekako vrijedno, možete pokušati i s najvećom aukcijskom kućom na svijetu Sotheby’s. U cijelom procesu prijave oni će vam pružiti podršku tako da će čak i prodaja velikih komada namještaja na daljinu biti moguća. Ako želite prodati antiknu fotelju, stilski namještaj, stol, komodu ili možda luster, jednostavno pošaljite slike zajedno sa svim dodatnim informacijama Sotheby’su putem online obrasca za procjenu. Njihov tim stručnjaka pregledat će vašu prijavu i izdati preliminarne procjene za artikle koji mogu biti uključeni u bilo koju njihovu prodaju. Njihove aukcije održavaju se u Parizu, Londonu i New Yorku te izlažu antikne predmete, stolice, stolove, ormare i druge fine vintage komade namještaja iz Francuske, Engleske ili drugih europskih zemalja, a imaju i povijesni odjel i za američko tržište.

rabljeni namještaj

#9 Garažna prodaja

Prodaja iz vaše garaže odnosno dvorišta također možete biti dobar i jednostavan način da se riješite starih stvari. U tom slučaju kupac dolazi kod vas kako bi kupio namještaj. Tu priliku možete iskoristiti za prodaju drugih predmeta poput; odjeća koja se koristi DVD-ima i video igrama. Napravite privatan event na društvenim mrežama, razglasite prijateljima koji mogu pozvati svoje prijatelje te tako malo proširite krug potencijalnih kupaca.

#10 Antikvarnice

Potražite mjesta koja se bave prodajom i otkupom starog namještaja i različitih predmeta, antikviteta. U Zagrebu na Kaptolu se nalazi legendarni antikvarijat Modrić, jedan od rijetkih preostalih u metropoli, zatim u Koprivnici se obiteljski obrt Katema bavi antiknim predmetima, a Split ima odličan Antique Spalato shop. Putem Facebooka možete pronaći mnoge grupe koje se bave online prodajom i kupovinom, jedna od takvih je i javna grupa Antikviteti i starine, prodaja, zamjena, otkup. Ovo može biti dobar način umrežavanja i naravno uvijek budite na oprezu te provjerite s kime stupate u kontakt.

#11 Nedjeljni buvljaci

Uključite se u neki od redovitih buvljaka od kojih nam prvo padaju na pamet Hrelić i Britanac. Osim što će vam nedjelja biti ispunjena ugodnim druženjem, povezat ćete se s kolegama i s njima razmijeniti možda i koji praktičan savjet o prodaji.

Foto: Unsplash