Složit ćete se s nama kad kažemo da je određene zalogaje uobičajeno kupiti, a ne pripremati kod kuće. U tu kategoriju svakako se ubrajaju slanci, preukusan krušni snack koji je velikoj većini obilježio djetinjstvo, a koji volimo i u odrasloj dobi. Stoga, zašto slance ne biste pokušali napraviti kod kuće?

Iako priprema slanaca kod kuće zvuči komplicirano, recept je zapravo poprilično jednostavan za praćenje, a varijantu za najmekanije domaće slance pronašli smo kod poznate food blogerice Marije Mazalin. Nama od same pomisli na domaće slance rastu zazubice i već večeras ćemo se okušati u izradi, a ako i vama ideja kućnih slanaca zvuči dobro, u nastavku potražite detaljan recept!

SASTOJCI:

  • 600 g glatkog brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica šećera
  • 2 jaja
  •  250 ml mlakog mlijeka
  • 50 g ulje

PREMAZ:

  • 1 žlica soli
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 1/3 žličice sode bikarbone (ili prašak za pecivo)
  • 4 žlice vode

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marija Mazalin (@marijamazalin)

POSTUPAK:

  1.  550 g brašna, kvasac, sol, šećer, jaja, mlijeko i ulje izmiješajte u zdjeli i zamijesite (rukama, robotom s kukom ili mikserom sa spiralnim nastavcima). Tijesto je potrebno mijesiti sve dok se ne odvaja od rubova (ako se ne odvaja nakon 5 minuta, postupno dodajte dodatnih 50 g brašna).
  2. Na malo pobrašnjenoj podlozi formirajte kuglu i stavite da se diže u pobrašnjenu zdjelu pokrivenu prozirnom folijom i krpom na sat i pol do dva (ovisno o toplini sobe). Tijesto se mora udvostručiti.
  3. Na malo pobrašnjenoj podlozi premijesite tijesto, izvažite ga te gramažu podijelite na 10 i napravite 10 jednakih kuglica. Kako budete radili kuglice, tako ih stavljajte pod foliju da se ne suše, a imate li vremena – neka stoje pod folijom 20-ak minuta.
  4. Formirajte slance redom kojim ste radili kuglice – kuglicu rolajte između ruku da se izduži koliko ide, a zatim je na stolu dodatno izdužujete rolajući (neka krajevi ostanu malo deblji, a ne špičasti).
  5. Dobivene slance stavljajte uzdužno na pleh obložen papirom za pečenje, premažite vodom, pokrijte krpom i neka se dižu pola sata do sat (ovisno o toplini prostorije). Trebaju se više-manje dodirivati kako nakon pečenja ne bi ostali razdvojeni već spojeni (ako se razdvoje posušit će se sa strane i biti tvrđi).
  6. Za to vrijeme napravite premaz tako da dobro izmiješate sve sastojke (vodu dodajete dok premaz nema teksturu tekuće paste).
  7. Slance pecite oko 15 minuta na 200 °C (ovisno o jačini pećnice).
  8. Izvadite, stavite premaz pa vratite još 2 minute u pećnicu  i to je to!

Foto: Instagram