Recept kojem mnogi pribjegnemo na putovanjima, pogotovo obitelji s djecom. Kiflice sa sirom ili kiflice sa sirom i šunkom jednostavno vam moraju biti nadohvat ruke. Donosimo vam recepte za super mekane kiflice!

Tijesto za kiflice je naravno ključan faktor finih kiflica, a ovi recepti za kiflice sa sirom i šunkom, to svakako imaju na umu. Uživajte. 

Raw croissants with filling prepared to be baked on the parchment. Making bakery products at home

Kiflice sa sirom

za 8 osoba

priprema: 20 min

pečenje: 30 min

Sastojci

  •  250 g glatkog brašna
  •  125 g krem sira
  •  1 ravna žličica soli
  •  1 žličica praška za pecivo
  •  50 ml ulja
  •  50 ml mlijeka
  •  1 jaje
  •  sezam
  •  3 žlice kiselog vrhnja ili krem sira
  •  100 g mortadele

Priprema

  1. U dubljoj posudi pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Dodajte krem sir, bjelanjke, mlijeko i ulje. Rukom zamijesite glatko tijesto. Po potrebi dodati još malo brašna.
  1. Pripremljeno tijesto istanjiti u krug, te ga u tankom sloju premazati kiselim vrhnjem. Narežite ga na 16 trokuta i na svaki stavite malo mortadele. Zamotajte rolice.
  1. Pleh od pećnice obložite papirom za pečenje, pa u njega prebacite pripremljene rolice. Žumanjke umutite s malo mlijeka i njime ih premažite. Pospite sezamom.
  1. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 30 minuta dok ne porumeni. Gotove rolice prekriti čistom kuhinjskom krpom da se prije posluživanja ne osuše.

Savjet plus! Rolice možete napraviti prazne pa ih poslužite s namazima po želji.

Baking croissants at home and covering the dough with egg yolk using pastry brush.

Kiflice sa šunkom i sirom – pizza kiflice

za 5 osoba

priprema: 30 min

mirovanje: 30 min

pečenje: 25 min

Sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica ulja
  • 7 g suhog kvasca
  • 320 ml mlake vode
  • 50 g maslaca
  • 250 g šunkerice
  • 300 g sira
  • malo origana
  • 1 jaje
  • 30 ml kečapa

Priprema

  1. U posudi pomiješati polovicu brašna sa žličicom soli i promiješati. Dodati suhi kvasac, ulje i mlaku vodu, pa sastojke mijesiti ručno. Postupno dodati preostalo brašno i mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Pustite da odmori 5 minuta, a zatim ponovno mijesiti još 5 minuta. Zamiješeno tijesto ostaviti na toplom mjestu da se digne.
  1. Posebno pripremiti nadjev. Šunku narezati na kockice i pomiješati sa sirom, dodati malo origana i promiješati.
  1. Podijeliti tijesto na dva dijela. Prvi dio tijesta stanjiti u krug i premazati omekšanim maslacem, a zatim prekriti drugim dijelom stanjenog tijesta i lagano zarolati valjkom.
  1. Složeno tijesto križno narezati na trokute. Nanijeti žličicu nadjeva i zarolati na širi dio svakog trokuta.
  1. Kiflice složiti u pleh obložen papirom za pečenje, premazati ih razmućenim jajetom i preliti kečapom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 °C dok malo ne porumeni.

Tasty buttery croissants on old wooden table. rustic concept.