Za sve one koji su intolerantni na laktozu ili za sve one koji žele živjeti humanije te prestati piti i konzumirati u svojoj prehrani životinjske proizvode, biljni napici ili biljna mlijeka su najbolji izbor.

Biljno mlijeko

Biljno mlijeko može biti od zobi, riže, indijskih oraščića, lješnjaka, soje… Osim što sada postoji stvarno veliki izbor brendova biljnih mlijeka, ovakav, izuzetno zdrav napitak, možete napraviti sami, kod kuće.

Bademovo mlijeko

Domaće biljno mlijeko možete lako napraviti kod kuće koristeći razne vrste biljaka, kao što su bademi, orasi, soja, zob, kokos, lan i slično. Evo osnovnog recepta za izradu domaćeg bademovog mlijeka, a koje prema našem iskustvu je najbolja zamjena za mlijeko u vašoj jutarnjoj kavi, kaši, grizu, kolačima i sl.

Sastojci

  • 1 šalica sirovih badema (možete koristiti i druge orašaste plodove po želji)
  • 4 šalice vode
  • Prirodni zaslađivač po ukusu (med, javorov sirup, agavin sirup itd.), opcionalno
  • Aroma vanilije ili cimeta po želji, opcionalno

Priprema

Stavite bademe u posudu i prelijte ih vodom. Ostavite ih da se natapaju najmanje 4 sata ili preko noći. To će omekšati bademe i olakšati proces miješanja. Nakon što su se bademi dovoljno natapali, isperite ih pod hladnom tekućom vodom kako biste uklonili preostale tvari koje se ispuštaju iz njih. Stavite natopljene i isprane bademe u blender. Dodajte 4 šalice svježe vode. Ako želite slađe mlijeko, sada je vrijeme da dodate prirodni zaslađivač po ukusu i aromu vanilije ili cimeta, ako želite. Blendajte sve sastojke na visokoj brzini dok ne dobijete glatku smjesu. Procijedite smjesu kroz gazu ili mrežasti filter kako biste odvojili bademovo mlijeko od bademove pulpe. Pulpa se može koristiti u raznim receptima, kao što su kaše, kolači ili energetske kuglice. Spremite domaće bademovo mlijeko u čistu staklenku ili bocu i čuvajte ga u hladnjaku. Dobro promućkajte prije svakog korištenja jer se na dnu talože mrvice badema.

Ovaj postupak možete primijeniti i na druge vrste orašastih plodova i sjemenki kako biste napravili različite vrste biljnog mlijeka. Samo pazite na omjer vode i orašastih plodova kako biste postigli željenu konzistenciju i okus.

Fotografije: Unsplash