Sezona šljiva u punom je jeku, a to znači samo jedno – vrijeme je da sami pokušate napraviti pekmez od ovog ukusnog i zdravog voća!

Naime, šljive obiluju vitaminima, mineralima i antioksidansima, a isto tako imaju nizak glikemijski indeks, što znači da pomažu u održavanju stabilne razine glukoze u krvi. Naravno, povrh činjenice da su zdrave, neodoljivo su ukusne, a pekmez od šljiva idealan je odabir za doručak ili pak usputni snack tijekom dana.

U nastavku donosimo recept!

Sastojci:

  • 5 kg zrelih šljiva
  • 1 kg šećera
  • sok od 1 limuna

Priprema:

  1. Operite šljive, prerežite ih napola i uklonite koštice, a zatim ih stavite u veliki lonac te kuhajte na umjerenoj temperaturi, povremeno miješajući dok ne omekšaju i puste sok. Šljive je potrebno kuhati oko tri do četiri sata, a nakon toga, šljive dodatno usitnite štapnim mikserom.
  2. Sada dodajte šećer i sok od limuna, a po želji možete dodati i začine poput cimeta ili vanilije kako bi pekmez imao bogatiji okus.
  3. Nastavite kuhati smjesu na umjerenoj temperaturi još otprilike dva sata, sve dok pekmez ne postigne željenu gustoću. Kako biste provjerili je li pekmez dovoljno gust, stavite malu količinu na tanjurić i ostavite da se ohladi – ako se ne razlijeva, odnosno iz njega je nestala sva tekućina, pekmez je gotov.
  4. Vrući pekmez ulijte u čiste staklenke, zatvorite ih i okrenite naopako na nekoliko minuta da bi se stvorio vakuum, a zatim ostavite pekmez hladiti na nekoliko sati.

Foto: Unsplash