Sezona šljiva u punom je jeku, a to znači samo jedno – vrijeme je da sami pokušate napraviti pekmez od ovog ukusnog i zdravog voća!
Naime, šljive obiluju vitaminima, mineralima i antioksidansima, a isto tako imaju nizak glikemijski indeks, što znači da pomažu u održavanju stabilne razine glukoze u krvi. Naravno, povrh činjenice da su zdrave, neodoljivo su ukusne, a pekmez od šljiva idealan je odabir za doručak ili pak usputni snack tijekom dana.
U nastavku donosimo recept!
Sastojci:
- 5 kg zrelih šljiva
- 1 kg šećera
- sok od 1 limuna
Priprema:
- Operite šljive, prerežite ih napola i uklonite koštice, a zatim ih stavite u veliki lonac te kuhajte na umjerenoj temperaturi, povremeno miješajući dok ne omekšaju i puste sok. Šljive je potrebno kuhati oko tri do četiri sata, a nakon toga, šljive dodatno usitnite štapnim mikserom.
- Sada dodajte šećer i sok od limuna, a po želji možete dodati i začine poput cimeta ili vanilije kako bi pekmez imao bogatiji okus.
- Nastavite kuhati smjesu na umjerenoj temperaturi još otprilike dva sata, sve dok pekmez ne postigne željenu gustoću. Kako biste provjerili je li pekmez dovoljno gust, stavite malu količinu na tanjurić i ostavite da se ohladi – ako se ne razlijeva, odnosno iz njega je nestala sva tekućina, pekmez je gotov.
- Vrući pekmez ulijte u čiste staklenke, zatvorite ih i okrenite naopako na nekoliko minuta da bi se stvorio vakuum, a zatim ostavite pekmez hladiti na nekoliko sati.
Foto: Unsplash