Pogledala sam bolno iskren, smiješan i istovremeno tjeskoban specijal komičara Bo Burnhama “Inside” i malo što me je ove godine na ekranu iznenadilo kao što me je iznenadio ovaj specijal

No, vratimo se par godina unazad. Bo Burnham, komičarsko-glazbeni talent je prestao nastupati. Posljednji nastup je imao 2016. i nakon toga se povukao uz objašnjenje da ga muči tjeskoba na pozornici. Utoliko je iznenađenje bilo veće kada sam pročitala da mu izlazi novi specijal za Netflix.

Bo Burnham je specifična vrsta komičara. On ne nastupa ispred publike kako bi oštroumnim rečenicama komentirao sebe i svijet. Ne, on nastupa tako da samu formu nastupa diže na jednu novu, mnogima nikada dostižnu, razinu. I formom, sadržajem, i emocijom. Kombinirajući glazbu, pjesništvo i stand up uvijek je pomicao granice komičarskih nastupa. Ali ovo što je napravio sa specijalom “Inside” nisam očekivala. Pokazao je kako je izgledala njegova i naša “lockdown” 2020. godina. Specijal je kreirao sam. U potpunosti. Tako piše i na uvodnoj špici. Napisao ga je, odsvirao, otpjevao, snimio, režirao, montirao… sve. A sve je to napravio na svom tavanu, u jednoj prostoriji, sam pred kamerom. Ne priča s nikime, a zapravo priča sa svima, sve. Ok, u jednom trenutku se snima u odrazu zrcala. I to je to. Radi se o komičarskom, tj. pravom dramskom Gesamtkunstwerku.

Od samog početka pa sve do kraja odgledala sam specijal otvorenih usta, u potpunom čudu što sve radi, izvodi; svaka sekunda, svaki kadar su bili jedno fantastično otkrivenje novih probijanja granica forme izražavanja. Njegov talent, u ovom audio-vizualnom radu, pravom umjetničkom djelu, sada je došao do svog potpunog izražaja.

Specijal počinje prilično optimistično, pjesmom gdje se on obvezuje na izlječenje svijeta komedijom. U međuvremenu navršava 30 godina, fizički se mijenja, raste mu brada i kosa, primjećujemo promjene na njegovom tijelu, on se u jednom trenu pita ćelavi li… Kometira političke svjetske događaje sa čarapom (ovaj dio sam pogledala dva puta koliko je dobar!) i u jednom trenutku napravi genijalan potez: referira se na trend komentiranja i davanja mišljenja (o bilo čemu!) na društvenim mrežama komentiranjem – komentiranja. Neću reći kako, neka to bude iznenađenje. Meni je bilo. Uvodi nas u svoju duboku i krhku psihu, prolazimo zajedno s njime njegove osobne bojazni, no i njegove komentare na, na primjer, stereotipe Instagram profila bijelih žena, Jeffa Bezosa i otuđenje koje donosi digitalni svijet i kultura. On skače s teme na temu, no ipak ih elegantno povezuje. Na kraju čak obećaje da nikada više neće izaći van.

Cijelo gledanje prožimao me grozan osjećaj klaustrofobije. Uspio je. Učinio je specijal pravim dramskim remek-djelom koje ne možete ne pogledati. Smijat ćete se bez prestanka, no fore mu nisu smiješne. Zapravo su zastrašujuće.

Sve Tenine kolumne možete pronaći i na adresi platforme R+