Ovaj članak originalno je objavljen na ljepotaizdravlje.hr

Svi smo, vjerojatno i više puta u životu, donijeli neku odluku. Nekih odluka smo se čvrsto držali, kod drugih smo ubrzo pokleknuli

Promjena navika i pridržavanje nekih odluka zapravo je jako teška stvar, pogotovo nekim osobama koje vole rutinu i teško prihvaćaju promjene. Međutim, upravo tim pridržavanjem i promjenama pokazujemo koliko smo jaki iznutra. I kad mirujemo, naš mozak troši energiju, a samim time i puno više kada nešto radimo.

Bilo da se odlučite za promjenu posla ili za novu dijetu koju još niste isprobali, ili neku novu vještinu ili učenje novog jezika – sve to zahtijeva novu količinu energije u mozgu i razvoj novih putova.

Zašto mozak odbija promjenu navika?

Energija uložena u nove stvari karakterizira se kao napor. Često kod tog napora ljudi odustanu od svojih ciljeva, tumače napor kao nešto loše (da nisu odradili stvari kako treba) i tu počinje padati motivacija. Međutim, baš to bi trebala biti smjernica za ići prema naprijed.

Uz to, uvijek gledajte da ste odmorni i naspavani jer stres je prvi pokazatelj napora, a upravo on je štetan i za zdravlje i za mozak.

Mozak ponekad teško prihvaća naše odluke i promjene. Time pokušava uštedjeti energiju. To su zapravo neki kritični dani koje naprosto treba izdržati. Vraćanje na stare navike samo predstavlja pojam da možda to “nešto” jednostavno ne želite dovoljno ili  vam nedostaje snaga volje.

Svaka promjena je teška, ali uz dobru volju i želju daje nevjerojatan osjećaj stabilnosti, sigurnosti, sreće i pozitive. Uvijek je teže stvoriti i održati dobre navike nego one loše. Za svaki korak odvojite vremena i budite spremni na dug put popločen s bezbroj nepredvidivih okolnosti i padova. Ali uz čvrstu volju sve je moguće i upravo to rezultira jako dobrim osjećajem – psihičkim i mentalnim.