Ray Liotta, hvaljeni glumac poznat po Goodfellas, Field of Dreams i mnogim drugim ulogama, preminuo je u 67. godini. Prisjećamo se njegovih najboljih uloga

Ray Liotta, jedan od svestranijih holivudskih glumaca, umro je u snu dok je u Dominikanskoj Republici snimao nadolazeći film Dangerous Waters.

Glumeći stvarnog mafijaša Henryja Hilla, Liotta je postao zvijezda u filmu Martina Scorsesea Goodfellas, koji je napravio pravu revoluciju za gangsterski žanr i postigao gomilu pozitivnih kritika i komercijalnog uspjeha. Općenito se smatra jednim od najvećih filmova svih vremena, a nakon izlaska 1990. dobio je čak šest nominacija za Oscara i jednu pobjedu.

Ray Liotta bio je, složit će se mnogi, jedan od velikih karakternih glumaca prepun intenziteta i dominacije na sceni, i to u posljednja četiri desetljeća. Nakon što je objavljena vijest o njegovoj smrti, važno je prošetati njegovim impresivnim filmskim opusom kako bismo se podsjetili što smo izgubili.

“Otkad se sjećam, oduvijek sam htio biti gangster”, izjavio je ovaj ikonski glumac u jednom intervjuu, a sigurno je većini poznat upravo po ulozi neobičnog Henryja Hilla. Neovisno o tome jeste li ga prvi put vidjeli u toj ulozi ili policajca, ili pak bejzboj igrača – sigurno vam je ostao u pamćenju. Ovo su omiljeni filmovi Raya Liotte.

Something Wild

Ray Liotta u Something Wild

Liotta je dobio nominaciju za Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca u ovom filmu iz 1986. godine za svoju ulogu bivšeg osuđenika i supruga u klasičnoj komediji Jonathana Demmea, uz Jeffa Danielsa i Melanie Griffith. Uvijek je bio izvanredan u traženju pažnje gledatelja, bez obzira na to s kim dijeli scenu, a ova uloga to potvrđuje.

Field of Dreams

Ray Liotta u Field of Dreams

Velika je šansa da ste ovaj film iz 1989. godine, ako ga već niste namjerno pogledali (a trebali biste!), uspjeli uloviti negdje na televiziji. Ray Kinsella, ljubitelj bejzbola i farmer u Iowi, čuje glasove uz viziju legende bejzbola, koji ga potiče da izgradi bejzbolsko igralište u svom dvorištu. Pripremite rupčiće za ovaj inspirativan film u kojem je Liotta apsolutno rasturio. Inače, ne zna se do dan-danas tko je taj misteriozan glas!

The Rat Pack

Ray Liotta u The Rat Pack

Film iz 2002. u kojoj Liotta utjelovljuje Franka Sinatru svakako trebate pogledati. Umjesto da ga pokuša “skinuti”, Liotta ne pokušava imitirati lik i djelo legendarnog pjevača, već daje vlastitu, vrlo zanimljivu interpetaciju, kojom potvrđuje i fantastičnu glumu i autentičnost.

Goodfellas

Goodfellas film_Ray Liotta

Liotta predvodi glumačku ekipu ovog filma iz 1990. godine koja uključuje dobitnike Oscara Roberta De Nira i Joea Pescia (koji je osvojio nagradu za najboljeg sporednog glumca), i jedan je od klasika koji naprosto morate pogledati barem nekoliko puta u životu. A Liottu i njegovu scenu eksplozivnog smijeha ćete sigurno htjeti i premotati. Naime, riječ je sigurno o jednom od najvećih kinematografskih događaja u povijesti filma!

Marriage Story

Ray Liotta u Marriage Story

Da Liotta može privuči pozornost i najmanjom ulogom i dominirati ekranom, potvrđuje i ovaj dramski hit iz 2019. godine koji je Adama Drivera i Scarlett Johansson na neko vrijeme stavio u kompliciran bračni odnos koji se raspada, i pokušaj lijepljenja rasplinule vaze kako bi se očuvala obitelj. Riječ je o jednom bolnom, ali i pronicljivom i empatičnom pogledu na odnose, a Liotta je svojoj ulozi dao i poprilično komičnu verziju brakorazvodnog pravnika, koji je toliko osebujan da ga je vjerojatno mogao utjeloviti samo Ray.

 

Foto: Moviestore Collection Ltd; PR