Iako to možda ne želimo priznati i kad nas netko pita, zataškamo istinu, većina nas zatvara i otvara oči uz mobitel. Bilo da je riječ o navijanju alarma ili zadnjem scrollu po društvenim mrežama, bliješteći ekran uglavnom je početak, odnosno završetak našeg dana. Međutim, sigurni smo da ste se zapitali koliko sve to utječe na kvalitetu sna? Sada više o temi možete saznati na radionici u zagrebačkom Filteraju!

Dana 7. ožujka psihologinja Jelena Ćubelić održat će radionicu ”Digitalni detox i kvaliteta sna” s fokusom na teme utjecaja digitalnih uređaja na naš kognitivni kapacitet i povezanosti digitalne detoksikacije s kvalitetom sna. Ovo je samo jedna u nizu odličnih radionica koje su već započele, a koje se održavaju sve do kraja svibnja u Filteraju u sklopu InnerBalance programa.

Jelena Ćubelić diplomirana je psihologinja i kognitivno-bihevioralna terapeutkinja u edukaciji pri Hrvatskom udruženju za kognitivno-bihevioralne terapije (HUBIKOT), a njezino iskustvo počinje tijekom studija kroz volontiranje u različitim udrugama, bolnicama i u poslovnom sektoru, gdje je radila s raznolikim populacijama, pružajući psihološku pomoć.

Kao što smo naveli, korištenje digitalnih uređaja prije spavanja postalo je uobičajena praksa za mnoge, no ovaj trend donosi velike izazove kad je u pitanju kvaliteta sna. Znamo da plava svjetlost koju emitiraju ekrani mobilnih telefona, tableta i računala može poremetiti proizvodnju melatonina – što je hormon koji regulira cikluse spavanja i buđenja. Osim toga, sadržaji koje gledamo nerijetko potiču mentalnu stimulaciju koja ima tendenciju odgoditi osjećaj umora i potrebu za snom. Kako bi se očuvala kvaliteta sna, preporučuje se da digitalne uređaje ne koristite barem sat vremena prije spavanje te ih po mogućnosti udaljite od mjesta na kojem spavate. No više o praktičnim rješenjima, kao i teorijskom dijelu, ne propustite saznati na ovoj sjajnoj radionici koja nudi ugodno druženje i svima potrebu edukaciju kad je u pitanju ova, vrlo važna tema.

Foto: Unsplash