Sisak otvorio prvo intermodalno Park&Ride parkiralište u Hrvatskoj koje bi moglo biti odlično rješenje za poticanje putovanja javnim prijevozom

Sigurno se pitate zašto je važno parkiralište namijenjeno putnicima javnoga prijevoza. Jednostavno, parkiraš negdje automobil i dalje nastaviš vlakom ili autobusom, i to je to. E pa, ovaj sisački intermodalni Park&Ride jedinstven je po tome što je usluga naplate parkiranja automobila važeća i kao karta za autobus ili vlak – bez dodatnih troškova za korisnike. To znači da autobusna karta ili karta za vlak doslovno pokriva cijenu parking mjesta, što će mnogima uštedjeti i tisuću kuna mjesečno!

Park&Ride parkiralište, koji je prvi u Hrvatskoj, otvorilo se u Zvonimirovoj ulici, neposredno pored željezničkog i autobusnog kolodvora i ima 109 parkirnih mjesta isključivo namijenjenih putnicima koji putovanje nastavljaju vlakom ili autobusima.

A kako sve funkcionira? Sustav kontrole važeće prijevozne karte razvijen je od zaposlenika gradske uprave te korisnici Park&Ride parkinga ne moraju instalirati dodatnu aplikaciju na svoj pametni telefon već koriste ili Viber ili WhatsApp ili Messenger za slanje fotografije svoje prijevozne karte i registraciju vozila, a kontrolori tada u bazi registracija provjeravaju tko ima važeću kartu za parkiranje.

Putnici u javnome prijevozu

Uz jedinstveno Park&Ride parkiralište nalazi se veliki broj javnih parkirnih mjesta za ostale korisnike, poput posjetitelja nove Sportske dvorane Zeleni Brijeg, te nitko neće biti zakinut za parkirno mjesto, a Park&Ride parking osigurava uvijek dovoljan broj mjesta za putnike, koji nastavljaju putovanje javnim prijevozom.

Također, Park&Ride parking otvara dodatne kapacitete parkiranja za potrebe SD Zeleni Brijeg s obzirom da posjetitelji sportskih ili kulturnih događanja u dvorani imaju mogućnost korištenja P&R parkirališta u večernjim satima, kada su u pravilu i najposjećeniji programi. Naime, od 17 sati do 7 ujutro te vikendom i praznicima P&R parkiralište je dostupno svima te nema kontrole važećih prijevoznih karata.

I da, dostupno je svima. Gradnja Park&Ride parkirališta je plaćena 2,3 milijuna kuna te se nastavlja na projekt povezivanja komunalne zone za koje je Grad Sisak ostvario 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Nama se ovo čini odlična ideja koja potiče korištenje javnog prijevoza, olakšava putnicima odlazak na posao i povratak doma, i odličan je korak prema boljem funkcioniranju infrastrukture. Pretpostavka je da se ljudima zapravo ne isplati ići javnim prijevozom jer kad platite povratnu kartu za vlak, cjelodnevni parking i još morate sve balansirati da ne bude kašnjenja, ljudi se češće odlučuju jednostavno putovati automobilom. Tko zna, možda cijeli projekt zaživi i drugdje, ovisno o uspješnosti ovoga! Naravno, uz povećanje autobusa i vlakova u voznom redu te sniženje cijena javnoga prijevoza. Mi pozorno pratimo situaciju u Sisku!

 

Foto: Unsplash