Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle ispod radara a veliki su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije. U pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Mikroskopska torba Louis Vuittona prodana za više od 60 tisuća dolara 

S manje od 0,03 inča širine, malena, sićušna “Microscopic Handbag” njujorškog umjetničkog kolektiva MSCHF toliko je mala da je ljudsko oko jedva može vidjeti kada je na vrhu prsta.

Pa ipak, prodana je za više od 60 tisuća dolara na aukciji ovog tjedna. Neonsko zelena i izrađena putem 3D pisača, korištenjem metoda ispisa 2-fotonske polimerizacije. Torba, koja je modelirana prema slavnoj torbi Louis Vuitton OnTheGo vidljiva je kroz- mikroskop. 

Nakon detaljnog pregleda mikroskopom, može se jasno vidjeti monogram “LV” na prednjoj strani torbe. 

Kevin Wiesner, glavni kreativni direktor MSCHF-a, rekao je da je inspiraciju za ovu torbu bio Pharrell Williams i njegova ljubav prema velikim šeširima, pa su odlučili napraviti u potpunosti kontastan predmet – mikroskopski vidljivu torbu.

Shein je doveo influencere u Kinu kako bi pomogli svom imidžu. Uslijedila je reakcija.

Pokušaj tvrtke brze mode da opovrgne optužbe o prisilnom radu i lošim radnim uvjetima naišao je na nevjericu na internetu.

Kad je Shein pozvao modnu dizajnericu Kenyu Freeman na besplatno dvotjedno putovanje u Kinu, bila je oduševljena. Ovakva putovanja postala su statusni simbol za influencere koje brendovi vode na plaćene izlete. No, dok brendove često planiraju takva putovanja kako bi promovirali nove proizvode, Sheinova predstava bila je reakcija na sve glasnije optužbe da brend svoje komade proizvodi prisilnim radom. 

Ovim su postupkom htjeli postići da kreatori objave optimističniju priču o tvrtki tijekom svojih putovanja. Taj je dio uspio – modna dizajnerica Freeman je stvorila čak jedanaest novih postova na Instagramu, uključujući videozapise, veličajući Shein i njegove uvjete rada.

Ona i drugi kreatori koje je uključio Shein istaknuli su uredne hrpe prozirnih Shein paketa, robote koji premještaju robu i redove sretnih radnika. 

No umjesto da osvoji javnost, Shein i tvorci prošli su tjedan oštro osuđivani od strane korisnika društvenih medija koji su s nevjericom gledali videozapise. 

Sheinovi napori da poboljša svoju reputaciju pomoću influencera tako su izazvali kontrareakciju – privukli su još više pozornosti na optužbe o neželjenoj poslovnoj praksi.

Elon Musk najavljuje novo ograničenje na Twitteru 

Elon Musk je najavio nova privremena ograničenja čitanja za Twitter račune, jer tisuće korisnika nisu mogle pristupiti stranici. Nepotvrđeni korisnici Twittera, tako će bit privremeno ograničeni. 

Novi, nepotvrđeni Twitter računi bit će ograničeni na pregled 300 objava, dok će stariji nepotvrđeni računi biti ograničeni na 600, najavio je Musk. Korisnici koji prekorače svoje ograničenje čitanja susrest će se s porukom “prekoračeno ograničenje brzine”.

Musk je rekao da su nova ograničenja namijenjena “adresiranju ekstremnih razina skrapinga podataka i manipulacije sustavom”.

Ova odluka je uslijedila nakon porasta izvješća korisnika koji pokazuju da nisu mogli pristupiti stranici, s čak 7404 izvješća o prekidu rada podnesenih ranije u subotu, prema DownDetectoru.

1300 uhićenih u francuskim prosvjedima 

Francuska policija uhitila je 1311 ljudi u petak navečer prije sprovoda tinejdžera, vozača dostavljača kojeg je ubila policija, dok vlasti promatraju jesu li prosvjedi dosegli vrhunac ili tek počinju.

Prosvjedi su uslijedili diljem Francuske otkako je policajac u utorak ustrijelio 17-godišnjeg alžirskog vozača dostave u pariškom predgrađu Nanterreu. Neimenovani policajac optužen je za ubojstvo iz nehaja.

Snimka tinejdžerove smrti objavljena je na internetu, a prikazuje policajca kako se naginje nad haubom automobila prije nego što se činilo da puca u vozača automobila. Prosvjedi su bili usredotočeni na postupanje francuske policije prema manjinskim skupinama, dok je UN-ov ured za ljudska prava pozvao Francusku da se “ozbiljno pozabavi dubokim problemima rasizma i diskriminacije u provođenju zakona”. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je ranije pucnjavu nazvao neoprostivom osudio je prosvjede, sugerirajući da prosvjednici djeluju na “neprihvatljivoj instrumentalizaciji smrti tinejdžera”. 

Najstarije dnevne novine na svijetu ugašene nakon 320 godina

Najstarije novine na svijetu Wiener Zeitung ugasile su u petak svoje dnevno tiskano izdanje nakon 320 godina izlaženja, nakon što su novine u vlasništvu austrijske vlade pretrpjele pad prihoda. 

Wiener Zeitung, prvi put objavljen davne 1703., sada će prijeći na internetsko izdanje s nadom da će u budućnosti imati mjesečno tiskano izdanje. Wiener Zeitung je također ukinuo 63 radna mjesta, uključujući 35 uredničkog osoblja.

Novine su pretrpjele gubitak prihoda nakon što je novim austrijskim zakonom ukinuta naknada za objavljivanje pravnih priopćenja, što je za izdavača predstavljalo procijenjenih 18 milijuna eura prihoda.

Sveučilište u Mostaru osnovalo Centar za umjetnu inteligenciju

Sveučilište u Mostaru osnovalo je Centar za umjetnu inteligenciju (SUM AI) na kojemu će se raditi na istraživanju, razvoju i obrazovanju u području umjetne inteligencije ove visokoškolske ustanove, te će biti potpora tamošnjem društvu i gospodarstvu, piše Hina. 

SUM AI je prvi takav centar u Bosni i Hercegovini s temeljnom zadaćom analiziranja potreba tržišta rada za stručnjacima iz područja umjetne inteligencije, obučavanje studenata i zaposlenika Sveučilišta te pružanje izvora potencijalnih stručnjaka industriji umjetne inteligencije.

Voditelj Centra za umjetnu inteligenciju Hrvoje Ljubić rekao je kako je jedan od ciljeva razviti kvalitetne kadrove u području umjetne inteligencije kako bi Sveučilište u Mostaru moglo  odgovori na potrebe tržišta rada.

“Iako centar nosi općenit naziv ‘SUM AI’, u prvoj fazi se želimo fokusirati isključivo na primjenu umjetne inteligencije u obrazovanju”, pojasnio je, stoji na Hini.

Rihanna postaje prva pjevačica koja ima 10 pjesama s milijardu Spotify streamova

Bez novog albuma na vidiku, Rihanna nastavlja pokazivati svoj utjecaj na glazbu i kulturu. Naime, pjevačica je postala prva umjetnica koja ima deset pjesama s milijardu Spotify streamova.

Prošlo je sedam i pol godina otkako je izbacila svoj najnoviji album, ANTI, ali barbadoška poduzetnica još uvijek pokazuje veliki utjecaj svojom glazbom.

Prvi globalni ured OpenAI-ja bit će u Londonu

OpenAI je najavio da će otvoriti svoj prvi međunarodni ured u Londonu. Ovaj strateški potez pokazuje predanost OpenAI-ja širenju svojih operacija, prihvaćanju različitih perspektiva i ubrzavanju misije osiguravanja da opća umjetna inteligencija (AGI) koristi cijelom čovječanstvu.

London je odabran kao idealna lokacija za međunarodni ured OpenAI-ja. Živahni tehnološki ekosustav grada, prihvatljivo regulatorno okruženje i napredna zajednica inovatora čine ga savršenim središtem za OpenAI za unaprjeđenje njegovih vrhunskih istraživačkih i inženjerskih sposobnosti.

Londonski timovi blisko će surađivati s lokalnim zajednicama i kreatorima politika, potičući suradnju na OpenAI-jevoj misiji stvaranja i promicanja sigurnog AGI-ja.

Foto: Profimedia