Usred pojačane globalne anksioznosti, Institut za istraživanje sreće sa sjedištem u Kopenhagenu otvorio je prvi svjetski muzej posvećen tom, čini nam se katkad, sada prolaznom osjećaju.

Merriam-Webster osjećaje definira kao „stanje blagostanja i zadovoljstva“, ali ti pojmovi različitim ljudima označavaju različite stvari. Prikladno, Muzej sreće nalazi se u Danskoj, koja trenutačno nosi titulu jedne od najsretnijih država na planetu. “Čini se da svi tražimo sreću – ali možda tražimo na pogrešnim mjestima. Obogatili smo se kao društva, ali često nismo uspjeli postati sretnijima ”, piše u priopćenju Muzeja sreće. “Stoga je Institut za istraživanje sreće odlučio stvoriti muzej u kojem možemo oživjeti i osjetiti sreću.” Prostor koji je usred pandemije otvoren u srcu Kopenhagena, ima osam prostorija posvećenih različitim teorijama o prirodi i podrijetlu sreće. U jednoj od njih gosti biraju između „stroja s iskustvom“ koji korisnicima pruža beskonačno, premda iluzorno, zadovoljstvo i stvarnoga svijeta koji uključuje bol i patnju. Ostali izlošci uključuju sobu karata koja identificira najsretnije države na svijetu, laboratorij sreće, pregled povijesti sreće te istraživanje zašto se Danska i druge nordijske zemlje neprestano svrstavaju među najsretnije na svijetu.

Posljednjih su godina organizacije poput Instituta za istraživanje sreće radile na sustavnijem mjerenju sreće. Neovisni think tank oslanja se na kvantitativne podatke, uključujući BDP, nezaposlenost i kamatne stope, kao i na više subjektivnih mjera poput životnog zadovoljstva i osjećaja, kako bi odredio ukupnu dobrobit u određenim zemljama. “Možda smo Danci ili Meksikanci ili Amerikanci ili Kinezi, ali mi smo prije svega ljudi”, kaže za BBC Newsround Meik Wiking, izvršni direktor Instituta za istraživanje sreće. “Iste stvari pokreću sreću bez obzira odakle smo, i nadam se da će to ljudi vidjeti na izložbi.”

Uoči pokretanja muzeja, osoblje je otvorilo poziv za donacije “predmeta koji su njihovim vlasnicima pružili radost”, piše Reina Gattuso za Atlas Obscura. Na popisu su se našli reket za badminton, inhalator i set “sjemenki za utjehu” izniklih iz deset godina starog sjemena rajčice pronađenog zalijepljenog na košulji pokojnog oca donatorice Katie Diez. A što biste vi donirali?

 

Fotografije: Happiness Museum /Facebook