Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle ispod radara a veliki su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije. U pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Održane SAG nagrade 

Trideseto izdanje godišnje dodjele nagrada Udruženja filmskih glumaca (Screen Actors Guild) održalo se jučer i to prvi put nakon monumentalne godine u kojoj je povijesni SAG-AFTRA štrajk zaustavio holivudsku produkciju. Osim toga, ove su nagrade značajne jer je ceremonija prvi put prenošena uživo na Netflixu.

Na ceremoniji su se pojavili apsolutno svi najveći akteri koji su obilježili filmsku i televizijsku industriju prošle godine – od nepokolebljivih kandidata za Oscara poput Oppenheimerove trojke (Cillian Murphy , Emily Blunt , Robert Downey Jr.) do TV zvijezda poput ansambla serije Succession.

Što se tiče filmova, Oppenheimerova glumačka postava primila je najveće priznanje večeri za svoj zajednički rad u blockbusteru Christophera Nolana. Ponijeli su kući nagradu za najbolju ekipu filma, što je samo uvertira za Oscare, s obzirom da se očekuje da će Oppenheimer osvojiti nagradu za najbolji film.

Murphy i Downey Jr. također su osvojili pojedinačne nagrade – u kategorijama za najboljeg glumca i najboljeg sporednog glumca. Da’Vine Joy Randolph iz „The Holdovers“ dobila je priznanje za najbolju sporednu glumicu, dok je Lily Gladstone iz „Killers of the Flower Moon“ proglašena najboljom ženskom glumicom. Ova potonja nagrada izazvala je i prvo iznenađenje večeri, s obzirom na pretpostavke da će titulu “najbolje” ponijeti Emma Stone (Poor Things).

Osim toga, TV zvijezda Pedro Pascal (The Last of Us) primio je nagradu za najboljeg dramskog glumca, dok je Elizabeth Debicki (The Crown ) dobila priznanje za najbolju žensku izvedbu u seriji „The Crown“.

Pojedinačne nagrade odnijeli su i Ali Wong i Steven Yeun iz „Beef“, kao i zvijezde showa „The Bear“ Ayo Edebiri i Jeremy Allen White. Nagrada za životno djelo dodijeljena je Barbri Streisand.

Njemačka legalizira kanabis

Njemački parlament podržao je novi zakon koji dopušta rekreacijsku upotrebu kanabisa. Prema zakonu, starijima od 18 godina bit će dopušteno posjedovanje kanabisa, ali će stroga pravila otežati kupnju istog. Pušenje kanabisa na mnogim javnim mjestima postat će legalno od 1. travnja.

Na javnim mjestima dopušteno je posjedovanje do 25 grama, a na privatnim posjedima zakonska granica bit će 50 grama.

Policija u nekim dijelovima Njemačke, poput Berlina, već često zatvara oči pred pušenjem u javnosti, iako je posjedovanje droge u rekreativne svrhe još uvijek nezakonito i može se kazneno goniti.

“Upotreba droga među mladima raste godinama unatoč postojećem zakonu”, kaže ministar zdravstva Karl Lauterbach, koji potiče reforme.

Novim se zakonom želi potkopati crno tržište, zaštititi pušače od kontaminiranog kanabisa i srezati dotoke prihoda skupinama organiziranog kriminala.

Stižu biografski filmovi o Beatlesima

Svaki član Beatlesa dobit će svoj biografski film u seriji filmova „Fab Four“. Redatelj Sam Mendes trebao bi voditi projekte i po prvi put ikada Beatlesi, dugo među najškrtijim davateljima prava, daju puna životna i glazbena prava jednom filmskom projektu.

Projekt je najavljen ranije ovog tjedna, a očekuje se da će nadmašiti sve glazbene biografske filmove koji su došli prije njega. Priče Paula McCartneyja, Johna Lennona, Georgea Harrisona i Ringa Starra protezat će se kroz sva četiri filma.

Preminula zvijezda serije Office

Glumac i komičar Ewen MacIntosh, najpoznatiji po ulozi Keitha u Officeu, preminuo je u 50. godini života. Glumac je preminuo u ponedjeljak, potvrdila je njegova menadžerska tvrtka Just Right. Uzrok njegove smrti nije objavljen.

“Ewen je bio divan glumac i još bolje ljudsko biće. Nasmijavao je ljude i imao je tako dobro srce. Dodirnuo je živote svih koji su došli u kontakt s njim”, stoji u izjavi.

Otkriven najsjajniji poznati objekt u svemiru

Astronomi su pronašli najsjajniji poznati objekt u svemiru – užarenu jezgru galaksije, nazvanu kvazar, udaljenu 12 milijardi svjetlosnih godina.

Kvazari su, u cjelini, najsvjetliji objekti u svemiru, a svaki se sastoji od supermasivne crne rupe koja aktivno proždire disk plina i prašine koji kruži oko njega. Ali crna rupa u ovom kvazaru koji postavlja rekorde svaki dan guta masu veću od mase sunca, što je čini najbrže rastućom crnom rupom koju su znanstvenici ikada vidjeli, navodi se u izjavi Europske svemirske agencije (ESA).

Ogromni objekt proteže se oko sedam svjetlosnih godina u promjeru i posramljuje sjaj našeg sunca. Kvazar sjaji više od 500 trilijuna puta jače od zvijezde u našem Sunčevom sustavu, objavili su istraživači u ponedjeljak u časopisu Nature Astronomy .

Trumpova presuda za prijevaru od 354 milijuna dolara uključuje zabranu poslovanja u New Yorku na 3 godine

Presuda suca u petak na suđenju Donaldu Trumpu za građansku prijevaru zadaje ozbiljan udarac bivšem predsjedniku SAD-a, kojem je sada zabranjeno voditi tvrtku sa sjedištem u New Yorku koja je desetljećima služila kao središte njegova globalnog poslovnog carstva.

Vrhovni sud New Yorka zabranio je Trumpu da tri godine služi kao dužnosnik ili direktor bilo koje korporacije ili druge pravne osobe u državi, dok njegovi sinovi, Eric Trump i Donald Trump Jr. imaju jednaku zabranu u trajanju od dvije godine, stoji u presudi.

Trumpu i The Trump Organization također je naređeno da plate kaznu od 354 milijuna dolara, što je jedna od najstrožih korporativnih sankcija u povijesti New Yorka.

 Florida donosi zabranu korištenja društvenih mreža za djecu mlađu od 16 godina

Prijedlog zakona o zabrani korištenja društvenih mreža za sve mlađe od 16 godina poslan je na razmatranje republikanskom guverneru Floride Ronu DeSantisu. Ako se usvoji, bit će jedan od najstrožih u svijetu.

Zastupnički dom usvojio je zakon sa 108-7 glasova u četvrtak, samo nekoliko sati nakon što ga je Senat odobrio 23-14. Senat je unio izmjene u izvorni zakon Predstavničkog doma, za koji je republikanski predsjednik Paul Renner rekao kako se nada da će odgovoriti na DeSantisova pitanja o privatnosti.

Nacrt zakona cilja na sve društvene mreže koje prate aktivnosti korisnika, omogućuju djeci učitavanje materijala i interakciju s drugima te koriste značajke koje izazivaju ovisnost osmišljene da izazovu pretjeranu ili kompulzivnu upotrebu. Podržavatelji zakona ukazuju na rastuću stopu samoubojstava među djecom, internetsko zlostavljanje i grabežljivce koji koriste društvene medije za plijen djece.

Preminuo Claude Montana, modni titan 80-ih

Francuski dizajner Claude Montana, jedinstveni dizajner koji je ostavio neizbrisiv trag u izgledu 80-ih, preminuo je u 76. godini života u Parizu. Vijest je potvrdila agencija France-Presse.

Montana će biti zapamćen po tome što je zagovarao siluetu velikih ramena, na koju se dizajneri pozivaju sve do danas, ali i po tome što je odijevao žene s osjećajem moći i šarma.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli WWD (@wwd)