Jučer je svijet obišla vijest kako je 37-godišnja novinarka Zhang Zhan osuđena na zatvorsku kaznu. Kineske su vlasti time prvi puta osudile nekog zbog načina na koji je izvještavao iz Wuhana. Ona je željela ispričati istinu.

Zhang Zhan, bivša pravnica koja se počela baviti novinarstvom, osuđena je na četiri godine zatvora. Time je postala prva javno priznata osoba kojoj se sudilo zbog proturječja službenom izvještaju kineske vlade o pandemiji COVID-19. Suđenje je trajalo manje od tri sata, nakon čega je Zhang osuđena prema vrlo nejasnoj optužnici često korištenoj protiv kritičara kineske vlade. Na suđenju se pojavila u invalidskim kolicima jer već nekoliko mjeseci štrajka glađu, a odvjetnici upozoravaju na njezino teško fizičko stanje. Također, Zhang je jedna od nekoliko građanskih novinara koja se našla u nevolji jer je željela da svijet dobije istinitu sliku o onome što se događalo u Wuhanu.

Zhang je u veljači ove godine napustila svoj dom u Šangaju te otputovala za Wuhan kako bi dokumentirala što se događa u srcu pandemije. Podijelila je svoja iskustva kroz nekoliko videozapisa snimljenih u bolnicama i među lokalnim stanovništvom, trudeći se poštovati stroga pravila tadašnjeg lockdowna. Zhang je od početka bila otvoreni protivnik reakcija kineske vlade na izbijanje pandemije, propitujući zašto se vijesti o širenju virusa ne dijele otvorenije i iskrenije te kritizirajući ozbiljnost Wuhanovih uvjeta lockdowna.

U svibnju su njezine objave naglo prekinute te je prestala odgovarati na poruke prijatelja i kolega. Kasnije je otkriveno da je uhićena zbog laganja i širenja lažnih podataka te je premještena u Šangaj. Također, sudi joj se jer je prihvaćala intervjue sa stranim medijima dijeleći stvarne informacije o stanju u Wuhanu. Brojni njezini pristaše već su nekoliko puta bili na ulicama, ali tek treba vidjeti razvoj situacije.

Foto: Getty Images