Proglašenjem pobjednika u utorak je završio natjecateljski dio drugog izdanja DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala, međunarodnog filmskog festivala posvećenog dizajnu, umjetnosti i arhitekturi.

Ovogodišnja festivalska priča nastavit će se i nakon dodjele nagrada, sve do 3. studenog, uz projekcije nagrađenih filmova “Aalto” i “Kako izgraditi planinu” na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

O najboljim filmovima odlučivao je žiri u sastavu: Feđa Vukić, povjesničar umjetnosti, profesor teorije i povijesti dizajna na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; Bojan Hadžihalilović, dizajner i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu te osnivač dizajnerskog studija TRIO i agencije Fabrika-Sarajevo i Matthew Taylor, svestrani američki umjetnik, redatelj filma “Marcel Duchamp: umjetnost mogućeg” iz prošlogodišnje konkurencije DA2 Film Festivala.

Glavnu festivalsku nagradu ISKRA žiri je dodijelio filmu “Aalto” finske redateljice Virpi Suutari. Film je izvrstan, rasni dokumentarac koji informativno predstavlja uvid u ključne dionice moderne arhitekture i dizajna. Alvar Aalto je predstavljen upravo kakav je bio – okrenut prirodi kao nadahnuću i autor koji je pokazao što je užitak u kreativnom procesu dizajna, u kojem uvijek postoji i faktor iznenađenja. Film je izrazito inpirativan za znalce i kao za mlade, stoji u objašnjenju žirija.

Posebno priznanje dodijeljeno je danskom filmu “Kako izraditi planinu” u režiji Rikke Selin Fokdal i Kaspara Astrupa Schrödera uz objašnjenje: Riječ je o filmu koji ulijeva nadu u ovim teškim vremenima. Veličanstvena posveta ljudskoj genijalnosti i sposobnosti da nešto što je zazorno pretvori u nešto lijepo i korisno. Osim toga film je duhovit, baš kao i sama ideja da se na vrh spalionice otpada postavi skijalište.

Sedmodnevno izdanje festivala koji slavi kreativnost pratila je serija zanimljivih razgovora Šta DA? u kojima su teme iz filmova publici približili domaći i međunarodni stručnjaci: fotografkinja Sandra Vitaljić, novinar i dokumentarist Robert Tomić Zuber, profesorica povijesti umjetnosti Sanja Cvetnić (FFZG), dizajnerica i umjetnica Sanja Bachrach Krištofić, street art umjetnik Slaven Lunar Kosanović, umjetnica Gaella Gottwald, novinarka i urednica Boba Blašković (Dom i Dizajn i DBlog), manekenka Zvončica Vučković, modni kritičar Nenad Korkut, kritičar arhitekture i dizajna Maroje Mrduljaš, kustosica Koraljka Vlajo (MUO), industrijska dizajnerica Silvia Jonjić, arhitekt Marko Brajović te redatelj filma “Povratak kući: Marina Abramović i njezina djeca” Boris Miljković. Emisije Šta DA? pogledajte na Facebook stranici Secret Arts Cinema.

flash!

Iako je festival završio, nagrađeni filmovi – “Aalto” i “Kako izgraditi planinu” – moći će se pogledati sve do 3. studenog na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba. Dvoje čitatelja ili čitateljica mogu osvojiti po jedan besplatni pristup za gledanje jednog od pobjedničkih filmova. A kako? Pogledajte na našem Facebook profilu!