Ranč Michaela Jacksona, zbog jasnih razloga nije bio baš hit na tržištu nekretnina. Prodan je za “svega” 22 milijuna dolara. Ranč je na kraju kupio milijarder Ron Burkle, poduzetnik koji je i svojedobno radio s Jacksonom, a kojem je, čini se, hobi skupljanje kuća poznatih. U svom portfelju ima kuće primjerice Boba Hopea i Franka Lloyda Wrighta

Iako ne zvuči malo, jasno je da bi ranč veličine 1000 hektara koji je 1988. godine kupljen za 17 miljuna dolara, trebao desetljećima kasnije, preuređen do neprepoznatljivosti i u vlasništvu najpoznatije pop ikone našeg vremena, postići cijenu bližoj traženoj – 100 milijuna dolara. Međutim, znamo kako je završilo naslijeđe Michaela Jacksona.

Sva šuškanja, nagađanja i nagodbe na sudu, nisu mogle izdržati HBO dokumentarni film u kojem Wade Robson i James Safechuck jasno i slikovito optužuju Michaela Jacksona za zlostavljanje. Nakon njegove smrti 2009., kad su optužbe bile sve glasnije, vrijednost ranča se pokušala zadržati na način da se ogoli svega povezanog s kraljem popa te su ga čak preimenovali u njegovo prvotno ime, Sycamore Valley Ranch, te je vrednovan na 100 milijuna dolara. 

Ta vrtoglava cijena ne čudi s obzirom na to da se ranč sastoji od glavne kuće veličine 1.200 kvadrata, dvije gostinjske kuće, jedne s četiri spavaće sobe, jedne s dvije; nekoliko smještaja za životinje, bazena, vanjskog mjesta za druženje, košarkaškog i teniskog igrališta, kina i teatra, da ne spominjemo veliko jezero… No njegov sjaj ipak nije mogao nadglasati kontekst u kojem se pojavljivao.

Čini se da ova generacija zaista stoji iza toga da radi “čistku” onih na čije se ponašanje predugo zatvarale oči. Polako, ali bez susprezanja.  

Fotografije: Suzanne Perkins