Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle ispod radara a veliki su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije. U pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Preminula zvijezda Prijatelja

Preminuo je Matthew Perry (54). Glumca smo svi obožavali zbog uloge Chandler Binga po kojoj se i proslavio 90-ih.

Prema pisanjima Los Angeles Timesa, glumca je sinoć pronašla policija u jacuzziju u njegovu domu u Los Angelesu.

Television Group, koja je producirala “Prijatelje”, rekla je u izjavi za The Times da su iznimno pogođeni glumčevom smrću: “Matthew je bio nevjerojatno darovit glumac i neizbrisiv dio obitelji Warner Bros. Utjecaj njegovog komičarskog karaktera osjetio se diljem svijeta, a njegova će ostavština živjeti u srcima mnogih. Ovo je srceparajući dan, a mi šaljemo našu ljubav njegovoj obitelji, njegovim voljenima i svim njegovim odanim obožavateljima.”

Matthew Perry, Prijatelji

Uginuo je Bobi, najstariji pas na svijetu

Bobi, najstariji pas na svijetu, uginuo je nakon što je dosegao gotovo nezamislivu dob od 31 godine i 165 dana, objavila je Guinnessova knjiga rekorda (GWR) u ponedjeljak.

Njegovu smrt u veterinarskoj bolnici u petak prvotno je objavila veterinarka dr. Karen Becker.

Na Facebooku je napisala da “unatoč tome što je nadživio svakog psa u povijesti, njegovih 11 478 dana na zemlji nikada neće biti dovoljni za one koji su ga voljeli”.

Većina država Europske Unije glasala protiv primirja između izraelskih snaga i militanata Hamasa

Opća skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom se traži “trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje” u Gazi. 

No, budući da se u dokumentu imenom ne spominje Hamas, protiv primirja je bilo 14 zemalja, a među njima i Hrvatska. Hrvatska je naime jasno definirala da smatra napad Hamasa zločinačkim činom te da Izrael ima pravo na samoobranu. 

Za usvajanje rezolucije bila je potrebna dvotrećinska većina. Na kraju je 120 zemalja glasalo za, 14 protiv, a 45 ih je bilo suzdržano. Većina članica Europske Unije bila je suzdržana, ali to nije spriječilo Francusku, Irsku i Belgiju da glasaju za. 

“Rezolucija šalje snažnu poruku da je stvarno bilo dosta. Ovaj rat mora stati, pokolj protiv naših ljudi mora prestati, a humanitarna pomoć mora početi ulaziti u Pojas Gaze”, rekao je palestinski izaslanik pri UN-u Rijad Mansur novinarima.

Štrajk žena na Islandu s ciljem smanjenja razlika u plaćama

Prema Svjetskom ekonomskom forumu, Island je rangiran kao rodno najravnopravnija nacija na svijetu. Međutim, u utorak su deseci tisuća žena sudjelovali u štrajku kako bi skrenule pozornost na sustavnu rodnu razliku u plaćama u zemlji i rodno uvjetovano nasilje. Zbog štrajka islandskih žena u utorak su zatvorene tvrtke, banke, škole i bazeni.

Žene su organizirale štrajk, poznat i kao “Neradni dan za žene” ili “Kvennafr” u zemlji, kako bi podigle svijest o rodno uvjetovanom nasilju i nejednakosti plaća u zemlji. Budući da postoji razlika u plaćama između muškaraca i žena, žene trpe. Žene su se opirale prihvaćanju neplaćenog rada kao oblik protesta protiv diskriminacije u plaćama.

Universal Music Group tuži AI programera

Universal Music Group (UMG) podigao je tužbu protiv Anthropica, developera Claude AI .

Ovaj značajan slučaj predstavlja prvu veliku pravnu bitku u kojoj se glazbena industrija izravno suočava s AI programerom. UMG – zajedno s nekoliko drugih ključnih igrača u industriji uključujući Concord Music Group, ABKCO, Worship Together Music i Plaintiff Capital CMG traži 75 milijuna dolara odštete.

Tužba je usredotočena na navodnu neovlaštenu upotrebu glazbe zaštićene autorskim pravima od strane Anthropica za treniranje svojih AI modela. Reuters prenosi da izdavači tvrde da je Anthropic nezakonito uključio pjesme izvođača koje predstavljaju u svoj AI skup podataka bez dobivanja potrebnih dopuštenja.

Beatlesi će objaviti emotivnu pjesmu Now and Then

Više od 50 godina nakon što su se Beatlesi raspali, bend je najavio izdavanje svoje “posljednje pjesme”.

Nazvana Now And Then, temelji se na demo snimci Johna Lennona iz 1970-ih, a prošle su je godine dovršili Sir Paul McCartney i Sir Ringo Starr.

Pjesma će premijerno izaći u četvrtak, 2. studenog.

Hermès iznenadio dvoznamenkastim rastom u trećem tromjesečju

Francuska luksuzna kuća Hermès objavila je da je prodaja porasla za 16 posto pri stalnim tečajevima na 3,37 milijardi eura u trećem tromjesečju, iznad konsenzusnih očekivanja od 13 posto.

Kožni i sedlarski proizvodi porasli su 16 posto, modni dodaci porasli su za 18 posto, satovi za 22 posto, parfemi i kozmetički proizvodi za 6 posto, a ostale poslovne linije (uključujući nakit i potrepštine za dom) za 17 posto.

Rast su predvodile Europa (18 posto), Amerika (20 posto), Japan (24 posto), dok je Azija i Pacifik bez Japana porasla 10 posto. Dionice Hermèsa porasle su za 2,3 posto.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Hermès (@hermes)

Kylie Jenner pokreće modni brend 

Kylie Jenner objavila je da pokreće modni brend naziva Khy. 

Taj ju je potez svrstao uz bok njenim sestrama Kim i Khloe Kardashian, koje su postigle izuzetan uspjeh svojim modnim pothvatima Skims i Good American, koji ostvaruju rekordne prihode.

Svoj novi pothvat predstavila je objavivši fotografiju na Instagramu na kojoj sjedi na podu prekrivenom tepihom, odjevena u crni kožni kaput, popraćenu natpisom “upoznajte Khy”.

Očekuje se da će e-trgovina biti pokrenuta 1. studenoga, neposredno prije početka američke blagdanske sezone.

Europski čelnici pozivaju Srbiju da ‘de facto’ prizna Kosovo

Čelnici Francuske, Njemačke i Italije pozvali su u petak Srbiju da “isporuči de facto priznanje” Kosova, koje je proglasilo neovisnost 2008., ali koje Beograd i dalje smatra svojom pokrajinom, prenosi Reuters.

U izjavi dan nakon razgovora s obje strane, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i talijanska premijerka Giorgia Meloni rekli su da je vrijeme da balkanski susjedi ispune prethodne obveze.

Njihov potez uslijedio je nakon rastuće međunarodne zabrinutosti da bi se bivši ratni neprijatelji mogli vratiti otvorenom sukobu nakon niza nasilnih incidenata posljednjih mjeseci.

Velik dio napetosti usredotočen je na sjeverno Kosovo, gdje etnički Srbi čine većinu. Ostatak Kosova pretežno čine etnički Albanci.

U svojoj izjavi Macron, Scholz i Meloni ponovili su dugogodišnje pozive kosovskom premijeru Albinu Kurtiju da uspostavi udrugu općina sa srpskom većinom na sjeveru, dajući lokalnim Srbima određeni stupanj samouprave.