Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle ispod radara a veliki su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije. U pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Poništena je kazna majci koja je pogrešno osuđena na 20 godina zatvora zbog smrti četvero djece

Australska majka koja je provela dva desetljeća u zatvoru nakon što je pogrešno proglašena krivom za ubojstvo svoje četvero djece napokon je oslobođena nakon što su u četvrtak službeno poništene presude. Njezini su odvjetnici sada, zbog pogrešne osude, tražili zakonsku reformu i “znatnu” odštetu.

Kathleen Folbigg pomilovana je i oslobođena u lipnju na preporuku umirovljenog suca Toma Bathursta, koji je ponovno ispitao sve dokaze iznesene na suđenju 2003. godine i utvrdio “razumnu sumnju” u njezinu krivnju. No, za brisanje njezine kazne bila je potrebna službena odluka Žalbenog kaznenog suda Novog Južnog Walesa.

U četvrtak se vijeće sudaca složilo da bi ona trebala biti oslobođena svih optužbi, čime je zaključeno jedno od najistaknutijih ostvarenja nepravde u zemlji.

Izvan suda, emocionalna Folbigg zahvalila je pristalicama koje su neumorno radile kako bi uvjerile vladu i pravni sustav NSW-a da novi dokazi zahtijevaju pomnije ispitivanje svih ranije podnesenih dokaza.

Tajlandska zastupnica osuđena je na šest godina zatvora zbog vrijeđanja monarhije

Progresivna tajlandska zastupnica osuđena je u srijedu na šest godina zatvora pod optužbom za vrijeđanje monarhije zbog dvije objave na društvenim mrežama, prema zagovaračkoj skupini Thai Lawyers for Human Rights.

Rukchanok Srinok, zastupnica oporbene stranke Move Forward Party, proglašena je krivom za uvredu veličanstva i kršenje Zakona o računalnim zločinima od strane tajlandskog Kaznenog suda zbog dvije objave objavljene 2020. godine na platformi X.

Tajland ima neke od najstrožih zakona na svijetu o uvredi monarhije, a kritiziranje kralja, kraljice ili prijestolonasljednika može dovesti do maksimalne kazne od čak 15 godina zatvora za svaki prekršaj, zbog čega je i razgovor o kraljevskoj obitelji prepun rizika.

Jedna objava koju je zastupnica objavila uključivala je kritike vladine nabave cjepiva protiv Covid-19 koja je uključivala farmaceutsku tvrtku povezanu s kraljem. Drugi je bio podijeljeni tweet fotografije s prosvjeda 2020. koji je sadržavao poruke koje je sud ocijenio antimonarhijskim, rekla je TLHR koja prati njezin slučaj.

SAD ograničava vize za više od 100 gvatemalskih zastupnika zbog “podrivanja demokracije”

Sjedinjene Države objavile su u ponedjeljak ograničenja izdavanja viza za gotovo 300 građana Gvatemale zbog onoga što su opisale kao “antidemokratske radnje” dužnosnika i “drugih zlonamjernih aktera”, optuženih za pokušaj poništenja izbora na kojima je pobijedio novoizabrani predsjednik Bernardo Arévalo.

Ograničenja vize dobilo je “više od 100 članova gvatemalskog kongresa, kao i predstavnici privatnog sektora i članovi njihovih obitelji zbog podrivanja demokracije i vladavine prava”, napisao je američki State Department u priopćenju u ponedjeljak.

Od Arévalove uvjerljive pobjede ljetos, članovi Kongresa i Gvatemalskog javnog ministarstva, na čelu s državnom tužiteljicom Consuelo Porras, optuženi su za pokušaj diskvalifikacije rezultata. Naređene su racije u uredima izbornih tijela, zatraženi su nalozi za uhićenje, a prošlog je tjedna ministarstvo priopćilo da je uputilo još jedan zahtjev da se Arévalu ukine predsjednički imunitet.

Ministarstvo optužuje Arévala, koji je pobijedio na antikorupcijskoj platformi, za pranje novca i navodnu upotrebu lažnih dokumenata za osnivanje svoje stranke, Pokreta Semilla.

Preminula zvijezda serije Brooklyn Nine Nine

Popularni televizijski glumac Andre Braugher, nama poznat po ulozi u seriji “Brooklyn Nine Nine”, preminuo je u ponedjeljak u 62. godini života.

Andre će ostati zapamćen po ulogama televizijskog policajca kojeg je donosio na dramatičan, ali i smiješan način, a posljednjih godina najviše smo ga mogli gledati kao kapetana Raymonda Holta u seriji ”Brooklyn Nine-Nine”. 

Prije toga ovu ulogu igrao je i u seriji ”Odjel za ubojstva”, gdje je glumio detektiva Franka Pembletona u Baltimoreu. Upravo mu je ta serija donijela slavu i prvu nagradu Emmy, a potom i niz drugih uloga. 

Nova argentinska vlada devalvira pezo za više od 50 posto

Argentina je devalvirala svoju valutu, pezo, za više od 50 posto u sklopu paketa velikih rezova potrošnje namijenjenih rješavanju najgore gospodarske krize u zemlji zabilježene u posljednjih nekoliko desetljeća.

Planovi, uvedeni pod novoimenovanom upravom Javiera Mileija, uključuju rezanje energetskih subvencija i poništavanje natječaja za javne radove.

Ministar gospodarstva, Luis Caputo, odlučio je oslabiti službeni tečaj na 800 pezosa za dolar – bio je 366,5 – u televizijskom obraćanju nakon zatvaranja lokalnih tržišta u utorak. Rekao je da će središnja banka ciljati na mjesečnu devalvaciju od 2 posto.

Caputo je rekao da bi ti potezi trebali biti kratkoročno “bolni”, ali da su potrebni za smanjenje fiskalnog deficita zemlje i smanjenje troznamenkaste inflacije.

Argentinska središnja banka trebala bi u srijedu objaviti nove monetarne mjere.

“Cilj je jednostavno izbjeći katastrofu i vratiti gospodarstvo na pravi put”, rekao je Caputo.

Chloé ima novog izvršnog direktora 

Modna kuća Chloé izabrala je Laurenta Malecazeu za novog izvršnog direktora. Malecaze će preuzeti kormilo u Chloéu do kraja ovog mjeseca.

To je samo jedna od najnovijih promjena koju je modna kuća napravila. Manje od dva mjeseca nakon imenovanja novog kreativnog direktora koji će zamijeniti Gabrielu Hearst, brend je imenovao novog predsjednika i glavnog izvršnog direktora koji će naslijediti Riccarda Bellinija, koji odlazi nakon četiri godine.

Laurent Malecaze pridružit će se kasnije ovog mjeseca iz britanskog luksuznog brenda Dunhill u vlasništvu kolege Richemonta, gdje je bio izvršni direktor od siječnja 2022. sa zadatkom da oživi njegovo bogatstvo. 

Prije toga, bio je na čelu AZ Factory, etikete koju je osnovao pokojni dizajner Alber Elbaz, a bio je i izvršni direktor multi-brand maloprodaje The Webster sa sjedištem u SAD-u.

Inditex, vlasnik Zare, bilježi rast dobiti od 32,5 posto 

U devetomjesečnom razdoblju 2023. neto prihod Inditexa porastao je 32,5 posto na 4,1 milijardu eura, dok je prodaja porasla 11,1 posto na 25,6 milijardi eura.

S obzirom na to da kupci unatoč nedavnom skandalu nastavljaju dobro prihvaćati kolekcije, Inditex je zabilježio porast od 14 posto u trgovini i online prodaji u stalnoj valuti između 1. studenog i 11. prosinca 2023. U fiskalnoj godini 2023. Inditex očekuje bruto maržu od oko 75 bps veću od prethodne godine.

Tvrtka je u priopćenju rekla da je prodaja pozitivna na svim zemljopisnim područjima iu svim konceptima. Prodaja u stalnoj valuti porasla je 14,9 posto.

 

Foto: Profimedia.hr