Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle “ispod radara”, a velik su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije – u pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Obilne kiše u sjevernoj Europi uzrokovale su poplave

Kraj tjedna donio je obilne kiše koje su izazvale poplave u dijelovima Njemačke, Belgije i Nizozemske. Ulice i zgrade su poplavljene, a evakuacije su bile neizbježne.

U jugozapadnoj njemačkoj saveznoj državi Saarland ulice su bile pod vodom, dok su djelatnici hitne pomoći čamcima prevozili stanovnike na sigurno. Glavni grad Saarlanda, Saarbrücken, pretrpio je teške posljedice. Iako nema izvještaja o smrtnim slučajevima, najmanje je jedna osoba ozlijeđena.

U Belgiji, provincija Liège također se suočila s teškim poplavama. Vlasti su primile stotine zahtjeva za pomoć, a angažirano je 150 vatrogasaca, prema riječima guvernera Hervéa Jamara. Glavna aktivnost hitnih službi bila je ispumpavanje vode iz poplavljenih zgrada.

Preko granice, u nizozemskoj pokrajini Limburg, dva su kampa evakuirana rano u subotu zbog prijetnje rastućih poplava, kako su izvijestili su dužnosnici. Istovremeno, područje Moselle na sjeveroistoku Francuske stavljeno je pod uzbunu zbog porasta razine vode u rijekama nakon obilnih kiša.

Službe za hitne intervencije nastavljaju raditi na sanaciji pogođenih područja, dok stanovništvo strepi od mogućih novih padalina i poplava.

EU istražuje Facebook i Instagram zbog zaštite djece

Europska unija u četvrtak je potvrdila službenu istragu protiv Facebooka i Instagrama, platformi u vlasništvu Mete, zbog sumnje da izazivaju ovisnost kod djece.

U priopćenju, Europska komisija, regulator EU-a za tehnologiju, izrazila je zabrinutost da sustavi koje koriste ove platforme “mogu potaknuti ovisnosti kod djece”. Osim toga, Komisija je ukazala na problem poznat kao efekt “zečje rupe” – algoritmi koji korisnicima prikazuju povezan sadržaj, što može dovesti do izlaganja opasnijim sadržajima.

Cilj istrage jest utvrditi jesu li ove platforme odgovorne za potencijalno štetne posljedice po mentalno zdravlje djece i mladih te osigurati da se takvi rizici učinkovito rješavaju.

Europski parlament odobrio stvaranje Europskog prostora koji će olakšati liječenje u inozemstvu

Europski parlament u srijedu je odobrio stvaranje Europskog prostora za zdravstvene podatke, inicijative koja će omogućiti dijeljenje zdravstvenih podataka u znanstvene i istraživačke svrhe te olakšati liječenje građanima unutar EU-a. Zahvaljujući ovom projektu, liječnici u drugim zemljama članicama moći će, uz pristanak pacijenta, pristupiti njegovim zdravstvenim kartonima. Ova odluka usvojena je s 445 glasova za, 142 protiv i 39 suzdržanih.

“Ako trebamo ići k liječniku u drugoj državi, u slučaju da vam se nešto dogodi, oni će moći vidjeti na svom jeziku kompletan vaš zdravstveni karton, sve zdravstvene podatke i puno vam brže prepisati terapiju”, rekao je hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol (HDZ/EPP), glavni izvjestitelj Europskog parlamenta za Europski prostor za zdravstvene podatke, a prenosi Hina.

Zakon će omogućiti siguran transfer zdravstvenih podataka između zemalja EU-a, primjerice u slučaju selidbe u drugu zemlju, navedeno je na stranicama Europskog parlamenta. Korištenje podataka pacijenata za liječenje u drugoj zemlji uz njihov pristanak definirano je kao primarna uporaba. Sekundarna uporaba odnosi se na korištenje podataka za istraživanja, javne politike, statistiku i slične svrhe.

Vijeće EU-a još treba formalno odobriti Europski prostor za zdravstvene podatke, a očekuje se da će on početi funkcionirati za dvije godine, dok će u određenim područjima biti operativan nakon četiri do šest godina.

U tijeku je peticija za siguran i dostupan pobačaj u Europi

U cilju osiguravanja pristupa prekidu trudnoće na zahtjev za sve žene i djevojke unutar Europske unije, pokrenuta je Europska građanska inicijativa (ECI) “My Voice, My Choice”. Njezin je cilj uvjeriti Europsku uniju da je trenutačno vrijeme za rješavanje ovog ključnog problema.

ECI mehanizam omogućuje građanima izravno sudjelovanje u oblikovanju politika Europske unije. Inicijativa “My Voice, My Choice” teži prikupiti milijun potpisa kako bi zahtijevala da EU poduzme sve što je u njezinoj moći kako bi osigurala siguran i dostupan pobačaj za sve žene unutar njezinih granica.

Tea Vidović, predstavnica hrvatske inicijative, istaknula je na konferenciji za medije: “Inicijativa ‘My Voice, My Choice’ ima iznimnu važnost jer bi rezultirala mehanizmom na razini cijele EU, omogućujući ženama putovanje u zemlje koje su se odlučile osigurati uslugu pobačaja, pri čemu bi troškove pokrivala Europska komisija.”

Pobačaj je ključna zdravstvena potreba za milijune žena i djevojaka. Procjenjuje se da svake godine jedna od četiri trudnoće na globalnoj razini završava pobačajem.

Dodijeljene nagrade mladim znanstvenicama “Za žene u znanosti“

Dodijeljene su nagrade “Za žene u znanosti”, priznanja za izvanredna postignuća mladih znanstvenica u Hrvatskoj. Ove godine, među laureatkinjama su magistra fizike Ana Erceg, doktorica medicine Petra Radić, magistra molekularne biologije Maja Šetinc i magistra biotehnologije u medicini Valentina Štimac.

Ana Erceg, magistra fizike zaposlena u Laboratoriju za astročestičnu fiziku i astrofiziku Instituta Ruđer Bošković, nagrađena je za rad “Faradayeva tomografija međuzvjezdane tvari na sjevernom nebu”. Njezino istraživanje otkriva nove uvide u strukturu i ponašanje međuzvjezdane tvari.

Doktorica medicine Petra Radić, s Klinike za bolesti srca i krvnih žila Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, dobila je priznanje za rad “Analiza odabranih laboratorijskih i ehokardiografskih pokazatelja mikrotraume srca prije i nakon utakmice u igrača ragbija”. Ovo istraživanje ima značajan utjecaj na razumijevanje utjecaja intenzivnih fizičkih napora na srce.

Magistra molekularne biologije Maja Šetinc, s Instituta za antropologiju u Zagrebu, nagrađena je za rad “Biološke odrednice dugovječnosti u hrvatskoj populaciji osoba duboke starosti”. Njezin rad doprinosi razumijevanju faktora koji utječu na dugovječnost u našoj populaciji.

Valentina Štimac, magistra biotehnologije u medicini iz Laboratorija za biofiziku stanice Instituta Ruđer Bošković, primila je nagradu za istraživanje “Uloge augmina i aktina unutar diobenog vretena u kongresiji kromosoma, arhitekturi vretena i vjernosti mitoze”. Ovo istraživanje pruža ključne uvide u procese stanične diobe.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je važnost promocije znanosti u društvu, posebno u kriznim vremenima kada su znanstvena rješenja neophodna. “Ministarstvo maksimalno podržava ovakva događanja i čini ono što može na tom području”, rekao je.

Preminuo Dabney Coleman, zli poslodavac iz filma “9 do 5”, u 92. godini

Dabney Coleman, Emmyjem nagrađivani glumac najpoznatiji po ulozi zlog šefa u filmu “9 do 5” iz 1980. godine, preminuo je u četvrtak u svom domu u Santa Monici.

Colemanova karijera trajala je gotovo sedam desetljeća, s istaknutim ulogama u serijama i filmovima poput “The Outer Limits”, “Buffalo Bill”, “Tootsie”, “WarGames”, “The Muppets Take Manhattan”, “You’ve Got Mail” i “The Beverly Hillbillies”. Osvojio je Emmy za ulogu u TV filmu “Sworn to Silence” i bio nominiran još pet puta, uključujući za serije “Buffalo Bill” i “The Slap Maxwell Story”.

Coleman je 2014. dobio je i svoju zvijezdu na Hollywood Walk of Fame, a nastavio je glumiti do 2019. godine, s posljednjom ulogom u seriji “Yellowstone”.

Hrvatski film u konkurenciji u Cannesu

Kratkometražni igrani film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića, te producenata Katarine Prpić i Danijela Peka, ušao je u službenu konkurenciju prestižnog filmskog festivala u Cannesu. Svjetska premijera ovog filma održat će se u petak, 24. svibnja, u sklopu službenog natjecateljskog programa kratkih filmova (Short Film Competition).

Ovaj film ratne tematike donosi priču smještenu u putnički vlak koji putuje iz Beograda za Bar, a koji zaustavljaju pripadnici srpskih paravojnih snaga. Nakon što izbiju neredi, putnici doživljavaju strah i nesigurnost, dok se samo jedan od njih usuđuje suprotstaviti nasilnicima.

U filmu ćemo gledati impresivnu glumačku postavu koju čine Goran Bogdan, Dragan Mićanović, Alexis Manenti, Silvio Mumelaš, Lara Nekić i drugi. Očekuje se da će “Čovjek koji nije mogao šutjeti” svojom emotivnom i snažnom pričom osvojiti pažnju publike i kritike u Cannesu te pridonijeti prepoznatljivosti hrvatske kinematografije na međunarodnoj sceni.

Google ima multimodalni odgovor na novi ChatGPT

Na Googleovoj konferenciji za programere, Demis Hassabis predstavio je “AI pomoćnika nove generacije” nazvanog Project Astra. Ovaj AI asistent može razumjeti ono što kamera vašeg telefona vidi, a najavljen je samo dan nakon što je OpenAI otkrio sličnu viziju za ChatGPT.

Astra se koristi kao aplikacija na pametnom telefonu i kao prototip pametnih naočala. U odgovoru na glasovne naredbe, Astra prepoznaje objekte i prizore viđene kroz kamere uređaja te razgovara o njima na prirodan način. Također prepoznaje računalne komponente, analizira kôd, sastavlja limerike i pamti lokaciju osobnih predmeta.

OpenAI nedavno je predstavio ChatGPT s novim sučeljem koje koristi glas i kameru pametnog telefona, pokretan AI modelom GPT-4o. Ovaj model koristi prirodniji glas i emocionalno izražajan ton.

Googleov Project Astra koristi napredni model Gemini Ultra, razvijen kako bi konkurirao GPT-4o. Oba su “multimodalna,” trenirana na audio i videozapisima, slikama i tekstu, što predstavlja novu eru u generativnom AI-ju. Hassabis smatra da će tekstualni chatbotovi biti samo prijelazna faza prema sofisticiranijim AI pomoćnicima. Nove verzije Gemini i ChatGPT ostavljaju impresivan dojam, no njihova uloga u svakodnevnom životu još je nejasna.