Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle ispod radara a veliki su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije. U pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Nike ukida više od 1600 radnih mjesta

Nike je u četvrtak objavio da će smanjiti svoju radnu snagu za oko dva posto, ili više od 1600 ljudi, u pokušaju smanjenja troškova.

Izvršni direktor Nikea John Donahoe rekao je da tvrtka koristi svoje resurse za povećanje ulaganja u kategorije poput trčanja, ženske odjeće i brenda Jordan, prema dopisu zaposlenika, prenosi The Wall Street Journal.

Ne očekuje se da će rezovi utjecati na zaposlenike u trgovinama i distribucijskim centrima ili na one u inovacijskom timu.

Otkazi su dio plana diva tenisica da smanji 2 milijarde dolara troškova u sljedeće tri godine.

OpenAI ima novi video generator

OpenAI je u četvrtak predstavio Soru, svoj premijerni generator teksta u video, s prekrasnim, pomalo čak i šokantno realističnim videozapisima koji prikazuju mogućnosti AI modela.

Sora je sada dostupna malom broju istraživača i kreativaca koji će testirati model prije šireg javnog objavljivanja.

“Sora može generirati složene scene s više likova, specifičnim vrstama pokreta i točnim detaljima subjekta i pozadine”, rekao je OpenAI u postu.  Još uvijek nije poznato kada će Sora biti omogućena za korištenje široj javnosti.

Madagaskar će kirurški kastrirati pedofile

Parlament Madagaskara usvojio je zakon kojim bi se pedofili kažnjavali kirurškom kastracijom.

Zakon je izazvao kritike međunarodnih skupina za ljudska prava, ali je dobio podršku nekih lokalnih aktivista koji kažu da je neophodan za odvraćanje “kulture silovanja”.

Gornji dom parlamenta otočne države odobrio je zakon prošli tjedan. Sada ga mora ratificirati Visoki ustavni sud i potpisati kao zakon predsjednik Andry Rajoelina, čija je vlada predložila promjenu.

Landy Mbolatiana Randriamanantenasoa, ministrica pravosuđa, rekla je da je ta mjera bila neophodna zbog porasta silovanja djece. U 2023. godini zabilježeno je 600 slučajeva silovanja djece , a 133 već u siječnju ove godine.

“Sadašnji kazneni zakon nije bio dovoljan da obuzda počinitelje ovih kaznenih djela”, rekla je.

Rusija blizu stvaranja cjepiva protiv raka?

Cjepivo protiv raka uskoro bi moglo postati mogućnost jer je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da su ruski znanstvenici blizu stvaranja cjepiva za rak.

Putin je u televizijskim komentarima rekao: „Došli vrlo blizu stvaranja takozvanih cjepiva protiv raka i imunomodulatornih lijekova nove generacije”, izvijestio je Reuters.

“Nadam se da će se uskoro učinkovito koristiti kao metode individualne terapije”, dodao je, govoreći na moskovskom forumu o tehnologijama budućnosti.

Grčka je legalizirala istospolne brakove 

Grčka je postala prva pravoslavna nacija u svijetu koja je legalizirala istospolne brakove nakon što je atenski parlament usvojio značajnu reformu usred prizora likovanja i bijesa u zemlji.

U rijetkom prikazu parlamentarnog konsenzusa, 176 zastupnika iz cijelog političkog spektra glasovalo je za prijedlog zakona u četvrtak. Još 76 odbacilo je reformu, dok su dva bila suzdržana od glasovanja, a 46 nije bilo nazočno.

“Godinama smo čekali na ovo”, rekla je aktivistica Stella Belia o zakonu koji ne samo da će istospolnim parovima omogućiti razmjenu zavjeta u civilnim obredima, već i posvajanje djece.

“Ovo je povijesni trenutak. Mnogi od nas nisu bili sigurni da će se to ikada dogoditi”, rekla je.

Polarni medvjedi se suočavaju sa sve većim rizikom od gladi

Polarni medvjedi, koji ne mogu napredovati na kopnu u kanadskom zaljevu Hudson, suočavaju se s većim rizikom od gladi kako se arktički led otapa i izdržavaju dulje sezone bez leda, rekli su istraživači.

U studiji objavljenoj u utorak u časopisu Nature Communications, istraživači su rekli da se nadaju da bi se polarni medvjedi mogli prilagoditi dužim sezonama bez leda ponašajući se kao njihovi rođaci grizliji.

Dvadeset polarnih medvjeda praćenih u studiji isprobalo je razne strategije, uključujući promjenu prehrane i više odmaranja, ali svi osim jednog medvjeda su izgubili na težini.

Beyoncé najavila novi album

Beyoncé je najavila da će drugi album u njezinoj renesansnoj trilogiji biti objavljen 29. ožujka, u iznenađujućoj vijesti koja je stigla tijekom 58. izdanja Super Bowla, a bila je popraćena s dva nova singla.

Dva nova singla, Texas Hold Em i 16 Carriages, pokazuju da će “Renaissance Act II”  biti album s country temom uz dance i house glazbu.

Beyoncéina Renaissance turneja zaradila je 579 milijuna dolara, a slijedio ju je Renaissance: A Film by Beyoncé – djelomično dokumentarni, djelomično koncertni film, koji se u američkim kinima pojavio u studenom.