Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle ispod radara a veliki su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije. U pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Pao avion koji je letio iz Indije za Moskvu

Policija u sjevernom Afganistanu primila je izvješća o padu zrakoplova u pokrajini Badahšan, izjavio je glasnogovornik pokrajinske policije. Lokalni glasnogovornik policije naveo je da se nesreća dogodila tijekom noći sa subotu na nedjelju u udaljenoj, planinskoj regiji Badahšan, koja se nalazi na krajnjem sjeveru Afganistana.

Afganistanska policija trenutno nema potvrdu o tipu zrakoplova, uzroku nesreće ili broju žrtava. Međutim, ruska kontrola leta objavila je da se radi o zrakoplovu Dassault Falcon 10, koji je prevozio šest osoba na letu iz Indije za Moskvu.

Toplinski val pogodio Australiju

Australiju je zahvatio intenzivan toplinski val, objavila je nacionalna meteorološka agencija. Ova situacija povećava rizik od šumskih požara u već visokorizičnoj sezoni požara, a sve to usred vremenskog obrasca El Niña.

Upozorenja na toplinski val označena su kao “ekstremna” razina, najviši stupanj opasnosti, i ostaju na snazi drugi dan za dijelove Zapadne Australije, proširujući se na Južnu Australiju. Područja Queenslanda, Novog Južnog Walesa i Sjevernog teritorija također su pod “ozbiljnim” upozorenjima, prema izvještaju agencije.

U najvećoj državi zemlje, Zapadnoj Australiji, postoji zabrinutost da bi se temperature u udaljenim područjima Pilbara i Gascoyne mogle približiti 50 stupnjeva Celzijusa.

Stopa krčenja šuma prepolovljena u 2023. godini

Stopa krčenja šuma u brazilskoj Amazoni pala je za gotovo 50 posto u 2023. u usporedbi s prethodnom godinom, pokazuju podaci svemirske agencije.

Brazilsko ministarstvo okoliša priopćilo je da je to najniža zabilježena stopa krčenja šuma u posljednjih pet godina. Iako manje nego prethodnih godina, iskrčeno područje još uvijek je više od šest puta veće od New Yorka.

Predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva obećao je prekinuti krčenje šuma do 2030. kada je preuzeo dužnost prije godinu dana.

Preliminarni podaci nacionalne svemirske agencije Inpe pokazali su da je 2023. očišćeno 5153 četvornih kilometara Amazonije, što je pad u odnosu na 10278 četvornih kilometara 2022. godine.

Predsjednik Lula obećao je obnoviti amazonsku prašumu i protjerati klimatske “kriminalce” tijekom svog govora na klimatskom summitu COP27 2022.

U Australiji je pronađen najveći muški primjerak najotrovnijeg pauka na svijetu

S očnjacima koji bi mogli probiti ljudski nokat, najveći mužjak najotrovnijeg pauka na svijetu pronašao je novi dom u Australijskom parku reptila nakon što ga je jedan član javnosti slučajno otkrio .

Smrtonosni pauk ljevkaste mreže nazvan “Hercules” pronađen je na Središnjoj obali, smještenoj sjeverno od Sydneya, stoji u priopćenju Australskog parka reptila objavljenom u četvrtak.

Stručnjaci za pauke iz obližnjeg parka su ga uhvatili i ubrzo shvatili da je to najveći muški primjerak ikada dostavljen javnosti u Australiji. Pauk je bio dugačak 7,9 centimetara od stopala do stopala, nadmašivši prethodnog rekordera parka iz 2018., mužjaka ljevkaste mreže nazvanog “Colossus”.

Pronađene nove vrste mačaka koje su živjele prije 15 milijuna godina

Znanstvenici u Španjolskoj otkrili su novu vrstu mačaka. Smatra se da je ova vrsta bila mala mačka koja je postojala prije nekih 15,5 milijuna godina.

Istraživači iz Nacionalnog muzeja prirodnih znanosti u Španjolskoj uspjeli su identificirati mačku na temelju vrlo dobro očuvane čeljusne kosti pronađene u blizini grada Madrida.

U čast područja gdje je otkrivena, vrsta je nazvana Magerifelis peignei. Magerifelis otprilike znači Madridska mačka.

Na temelju dobro očuvane čeljusne kosti koja je pronađena, istraživači su mogli stvoriti sliku onoga kako su mislili da bi mačka izgledala.

Oni vjeruju da je Magerifelis peignei imao “jak ugriz u lovu” i da se mogao ponašati slično kao iberski ris, gušeći svoj plijen u čeljusti.

“Oporavili smo praktički kompletnu čeljust koja je sačuvala gotovo sve zube u izvanrednom stanju”, rekao je jedan od istraživača, dr. Siliceo. Smatra se da je mačka težila oko 7,61 kg, što je gotovo dvostruko više od vaše prosječne težine.

Kineska populacija opada već drugu godinu

Stanovništvo Kine smanjilo se prošle godine drugu godinu zaredom, rekli su dužnosnici u srijedu, potaknuto rekordno niskim rađanjem i valom smrti od Covida-19 koji su produbili demografske brige u drugom najvećem gospodarstvu svijeta.

Ukupna populacija kontinentalne Kine iznosila je 1,409 milijardi na kraju prošle godine, rekao je Državni ured za statistiku, što je više od 2 milijuna manje od 2022. To je u usporedbi s padom od 850 000 od 2021. do 2022., prvim padom stanovništva Kine u šest desetljeća .

Prošle godine bilo je oko 9 milijuna novorođenčadi – natalitet od 6,39 promila, što je više od pola milijuna manje nego prethodne godine i najmanje od osnutka Narodne Republike Kine 1949. godine.

Bila je to druga godina zaredom da je Kina zabilježila manje od 10 milijuna rođenih, a mladi ljudi navode nedostatak ravnoteže između poslovnog i privatnog života, visoke troškove života i ustrajnost tradicionalnih rodnih uloga kao razloge svoje nevoljkosti da imaju obitelji.

Tutu Carrie Bradshaw iz špice “Seks i grada” prodana za 52 tisuće dolara

Možda nema drugog, svima poznatog TV lika koji je tako blisko povezan s modom kao Carrie Bradshaw. Jednako tako, možda dosad nije bilo ikoničnijeg looka od onoga koji je sve započeo – bijele tutu suknje koju je Carrie nosila s ružičastim trikoom tijekom uvodne špice.

Iako je tuta imala skromne početke, našla se na aukciji s Julienovom aukcijom “Unstoppable: Signature Styles of Iconic Women in Fashion” koja je održana 18. siječnja i uključivala je haljine koje su nosile ikone Audrey Hepburn i princeza Diana.

Nadmetanje je počelo s 2000 dolara, a Julien’s je procijenio da će se prodati za čak 12 tisuća dolara. Na kraju je haljina prodana za čak 52 tisuća dolara, više od šest puta više od procijenjene cijene.

Rat Izraela i Hamasa: Eurozastupnici pozivaju na prekid vatre i političko rješenje

Eurozastupnici su u četvrtak pozvali na trajan prekid vatre između Izraela i palestinskih militanata i traženje političkog rješenja uz oslobađanje svih talaca i raspuštanje Hamasa.

U rezoluciji usvojenoj u četvrtak, zastupnici izražavaju najdublju tugu zbog nevinih žrtava s obje strane u sukobu. Pozivaju na trajni prekid vatre te povratak političkom rješenju, pod uvjetom trenutnog i bezuvjetnog oslobađanja svih talaca te raspuštanja terorističke organizacije Hamas. Najoštrije osuđuju gnjusan teroristički napad koji je Hamas počinio protiv Izraela, ali kritiziraju i nerazmjeran izraelski vojni odgovor s dosad nezabilježenim brojem civilnih žrtava, izvijestio je Europski parlament.

Izrael ima pravo braniti se u granicama međunarodnog prava, a to podrazumijeva da sve strane u sukobu u svakom trenutku moraju razlikovati borce od civila, da napadi mogu biti usmjereni isključivo na vojne ciljeve te da civili i civilni objekti ne smiju biti mete, ističu zastupnici.  

Europarlamentarci upozoravaju na hitnu potrebu za potpunim, brzim, sigurnim i neometanim humanitarnim pristupom cijelom tom području te zahtijevaju žurnu obnovu vitalne infrastrukture.

Foto: Profimedia.hr