Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle “ispod radara”, a velik su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije – u pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

“Nisam rekla DA”: Kampanja protiv seksualnog nasilja u Hrvatskoj

U sklopu borbe protiv seksualnog nasilja, kampanja “Nisam rekla DA” stavlja fokus na važnost pristanka u svakoj seksualnoj interakciji. Inspirirana svjedočanstvima deset osoba koje su preživjele seksualno nasilje, kampanja je pretočila njihove priče u književnu formu proze i poezije. Ova prva knjižica svjedočanstava, rezultat individualnog psihoterapijskog rada u Centru za žrtve seksualnog nasilja Ženske sobe, bit će uručena osobama koje su proživjele slična iskustva.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ženska soba (Women’s Room) (@zenska.soba)

Seksualno nasilje, jedno od najtežih kaznenih djela koje se često ne prijavljuje, suočava se s brojnim preprekama kao što su nedostatak podrške, strah od prijave te često nevjerovanje žrtvama. Kristina Mihaljević iz Ženske sobe naglašava da su promjene zakonodavstva u Hrvatskoj pozitivne, ali se još uvijek susreću s izazovima u provedbi. Nažalost, statistike pokazuju da na svako prijavljeno silovanje dolazi između 15 i 20 neprijavljenih slučajeva.

Globalni pokreti kao što je “Amnesty International” ističu da je pristanak ključan element u svakoj seksualnoj situaciji te da mora biti dobrovoljan, jasan i može se povući u bilo kojem trenutku. U Republici Hrvatskoj, zakon jasno definira dob za seksualni pristanak kao 15 godina.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ženska soba (Women’s Room) (@zenska.soba)

Svjedočanstva žrtava seksualnog nasilja predstavljaju važan korak u borbi protiv predrasuda i promicanju pravog pristanka. Kampanju “Nisam rekla DA” provode Ženska soba i HAIKU communications, a dizajn kampanje i knjižice potpisuju Josipa Tadić i Sven Sorić.

Za sve žrtve seksualnog nasilja, Ženska soba nudi besplatnu podršku putem savjetovališta dostupnog na e-adresi savjetovaliste@zenskasoba.hr ili kontakt broja 01 6119 444.

Wall Street ostaje blizu svojih rekordnih razina nakon pada europskih dionica

Američke dionice u petak su ostale blizu rekordnih razina, dok je Wall Street ostao relativno miran nakon novog pada u Europi. Standard & Poor’s 500 blago je pao za manje od 0,1 %, što je prvi put ovog tjedna da nije postavio novi rekord. Dow Jones industrijski prosjek pao je za 0,1 %, dok je Nasdaq kompozit dodao 0,1 % na svoj rekord postavljen dan prije zahvaljujući dobicima tehnoloških dionica.

Gubici su bili oštriji preko Atlantika, gdje su tržišta uzdrmana rezultatima nedavnih izbora u Europi. Pobjede krajnje desničarskih stranaka povećale su pritisak na francuskog predsjednika, a investitori strahuju da bi to moglo oslabiti Europsku uniju, zaustaviti fiskalne planove i na kraju ugroziti sposobnost Francuske da otplati svoj dug. Francuski CAC 40 pao je za 2,7 %, čime je gubitak za tjedan dana dosegao 6,2 %, što je najgori rezultat u više od dvije godine. Njemački DAX izgubio je 1,4 %.

Na Wall Streetu, dionice RH pale su za 17,1 % nakon što je tvrtka prijavila veći gubitak u posljednjem tromjesečju nego što su analitičari očekivali. Prodavač kućnog namještaja nazvao je ovo “najizazovnijim tržištem nekretnina u tri desetljeća”.

Međutim, unatoč izazovima, dionice su postavile rekorde zbog nade da inflacija usporava dovoljno da uvjeri Federalne rezerve da smanje kamatne stope kasnije ove godine. Velike tehnološke dionice i dalje bilježe rast gotovo bez obzira na gospodarske uvjete i kamatne stope.

Adobe je skočio za 14,5 % nakon što je izvijestio o jačoj zaradi od očekivane, a Broadcom je porastao za 3,3 % nakon izvještaja o boljoj zaradi i podjeli dionica. Nvidia je dobila 1,8 % zbog porasta interesa za tehnologiju umjetne inteligencije.

Žena s laptopom i novcem, ilustracija

Povratak ugroženih divljih konja u Kazahstan nakon više od 200 godina

Sedam ugroženih Przewalskijevih konja (posljednjih pravih divljih konja na svijetu) vraćeno je u svoje izvorno stanište u Kazahstanu, prvi put u posljednjih 200 godina. Ovaj povratak rezultat je desetljeća napora zagovornika bioraznolikosti i okoliša.

Przewalskijevi konji, također poznati kao takhi ili mongolski divlji konji, prvi su put dokumentirani krajem 19. stoljeća, a tada su se mogli naći samo u Mongoliji. Ljudska aktivnost gotovo ih je dovela do izumiranja, no uzgajivački programi spasili su vrstu. Danas oko 2000 tih konja živi u zatočeništvu.

Praški zoološki vrt predvodi njihove povratke u divljinu, organizirajući povratak nekoliko konja u Mongoliju i sada u Kazahstan. “Ovo su prvi divlji konji koji su dotakli tlo središnje Kazahstana nakon stotina godina,” rekao je Miroslav Bobek, direktor praškog zoološkog vrta.

Nakon gotovo 30-satnog putovanja, prvi takhiji pušteni su u kazahstansku stepu, što označava povijesni trenutak za očuvanje ove vrste i obnavljanje ekosustava središnje Azije.

Meta odgodila pokretanje softvera umjetne inteligencije u Europi

Američki digitalni div Meta odgađa pokretanje svog novog softvera umjetne inteligencije (AI) u Europi zbog zabrinutosti agencija za zaštitu podataka, kako prenosi Hina.

Irsko tijelo za zaštitu podataka zatražilo je od Mete da ne obučava AI modele na temelju javno dostupnih objava s Facebooka i Instagrama. Meta je izjavila da bez lokalnog sadržaja ne može ponuditi najbolje iskustvo korisnicima u Europi, ali je uvjerena da njezin pristup poštuje europske zakone.

Odluka o odgodi uslijedila je nakon kritika da Meta nije tražila eksplicitan pristanak korisnika za korištenje njihovih podataka. Aktivisti za zaštitu podataka iz organizacije NOYB podnijeli su žalbe u 11 zemalja, optužujući Metu za “skriveni i zavaravajući” postupak.

Meta tvrdi da postoji “legitiman interes” za treniranje AI modela te da bi se trebao koristiti samo javno dostupan sadržaj odraslih korisnika. Irsko tijelo za zaštitu podataka pozdravilo je Metinu odluku o odgodi.

Meta AI, konkurent chatbota ChatGPT, dizajniran je za generiranje teksta i slika te odgovaranje na korisnička pitanja. Meta planira nastaviti s uvođenjem AI funkcionalnosti u Europi.

Znanstvenici upozoravaju – pingvini pred izumiranjem

Populacija Humboldtovih pingvina dramatično opada na središnjoj obali Čilea, kako upozoravaju znanstvenici. Prošlogodišnje istraživanje na dva otoka detektiralo je 842 parova pingvina u procesu razmnožavanja ili gnijezda, dok je ove godine pronađen samo jedan par. 

Veterinarka Paulina Arce ističe da su se populacije pingvina na istraženim otocima smanjile ili ostale iste, što bi moglo dovesti do izumiranja ove vrste. Humboldtovi pingvini, nazvani po Humboldtovoj struji uz obalu Čilea i Perua, suočavaju se s prijetnjama kao što su onečišćenje, nedovoljan nadzor i smanjenje mjesta za razmnožavanje, uz dodatni utjecaj ptičje gripe pogoršane meteorološkim fenomenom El Niña.

Duolingo izbrisao LGBT reference

Aplikacija za učenje jezika, Duolingo izbrisala je u Rusiji reference na ono što Moskva naziva “netradicionalnim seksualnim odnosima” nakon upozorenja ruskog regulatora za komunikacije o objavljivanju LGBT sadržaja koji se klasificira kao “ekstremizam”.

Prošle godine, Rusija je proširila restrikcije na promociju tzv. LGBT propagande usred šireg obračuna s LGBT pravima koje je predsjednik Vladimir Putin pokušao prikazati kao dokaz moralnog propadanja u zapadnim zemljama.

Roskomnadzor, ruski regulator za komunikacije, upozorio je Duolingo da se suzdrži od objavljivanja materijala koji promoviraju netradicionalne seksualne odnose i LGBT propagandu. “Mi podržavamo prava LGBTQ+ osoba i vjerujemo u normalizaciju njihove reprezentacije u našem sadržaju”, izjavio je glasnogovornik Duolinga.

“No, nažalost, lokalni zakoni sprječavaju nas da uključimo određeni sadržaj u Rusiji. Misija Duolinga jest proširiti pristup kvalitetnom obrazovanju diljem svijeta i posvećeni smo održavanju pristupa našem proizvodu tamo gdje je to pravno moguće.”

Rusija je označila “LGBT pokret” kao ekstremistički, a njegove podržavatelje istog kao teroriste, otvarajući put ozbiljnim kaznenim postupcima protiv LGBT osoba i njihovih zagovornika. Podsjetimo, ruski sudovi već su izrekli novčane kazne onima koji krše zakon o “LGBT propagandi”, uključujući online distributere filmova i izvršne direktore.

Tisuće Brazilki prosvjedovalo protiv pooštravanja zakona o pobačaju

Kako prenosi Hina, u subotu je na tisuće žena izašlo na ulice São Paula kako bi prosvjedovale protiv prijedloga zakona koji bi značajno pooštrio zabranu pobačaja u Brazilu. Prema prijedlogu koji je napredovao u konzervativnom Kongresu, pobačaj nakon 22. tjedna trudnoće bio bi izjednačen s ubojstvom, a kazne za žene iznosile bi od šest do 20 godina zatvora.

Pobačaj je u Brazilu trenutačno dopušten samo u slučajevima silovanja, deformacije ploda ili kad je majčin život ugrožen. Međutim, ako prijedlog zakona, kojeg podržavaju evangelistički zastupnici, postane zakon, abortusi žrtava silovanja nakon 22. tjedna trudnoće bit će tretirani kao ubojstvo.

Feminističke skupine oštro su kritizirale prijedlog zakona, tvrdeći da predviđa strože kazne za žene nego za same silovatelje. Također, upozoravaju na to da bi predložene promjene najviše pogodile djecu koja su zlostavljana od strane članova obitelji. Takva djeca često kasno otkrivaju trudnoću, ne shvaćajući ili ne dobivajući podršku da se prepoznaju kao žrtve zločina.

Predsjednik Luiz Inácio Lula Da Silva, predstavnik ljevice, također je osudio prijedlog zakona. Nazvao ga je “ludim” i izjavio da će njegova vlada braniti postojeće zakone koji kažnjavaju silovatelje i postupaju prema njihovim žrtvama s poštovanjem.

“Ludo je željeti ženu kazniti strože od kriminalca koji je počinio silovanje.”

Garderoba Vivienne Westwood na prodaji

Garderoba Vivienne Westwood, simbol njezinog ikoničnog stila, sada je izložena na izložbi u Christie’su u Londonu. Izložba pod nazivom “Vivienne Westwood: Osobna zbirka” otvorena je ranije zbog velikog interesa, predstavljajući gotovo 300 predmeta iz njezine omiljene kolekcije.

Christie’s je posvetio maksimalan trud u prezentaciji Westwoodinog nasljeđa. Fasadu njihovog sjedišta u St. Jamesu krasi golemi neonski roza natpis s njezinim imenom, vodeći posjetitelje do prostranih galerija na mezaninu. Galerija, nekoć dom garderobe Coco Chanel, sada je ispunjena Westwoodinim odjevnim komadima uz povijesne slikarske pozadine.

Izloženi eksponati uključuju haljine za bal, ceremonijalnu odjeću poput crnog plašta s kapuljačom nošenog u posjetu Buckinghamskoj palači te svakodnevne kombinacije koje ističu Westwoodinu kreativnost i inovaciju. Njezina predanost održivosti vidljiva je kroz pažljive popravke i reciklažne tehnike, što se pokazuje kroz cijelu zbirku.

Adrian Hume-Sayer iz Christie’sa opisuje Westwood kao vizionarku koja je nadmašila modu, slaveći njezin utjecaj na stil i društvo. Aukcijska prodaja garderobe trebala bi se održati 25. lipnja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Christie’s (@christiesinc)

Preminula je Françoise Hardy

Françoise Hardy, francuska pjevačka legenda i ikona popa od 1960-ih, preminula je u dobi od 80 godina. Voditelj glazbenog stvaralaštva, njezin sin Thomas Dutronc, objavio je vijest o njezinoj smrti na društvenim mrežama uz dirnutu fotografiju sebe kao djeteta s majkom. Hardy je od 2004. godine bolovala od karcinoma te je preminula u utorak.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Thomas Dutronc (@thomas.dutronc)

Rođena 17. siječnja 1944. godine u Parizu, Hardy je započela svoju karijeru 1962. godine snimivši svoj prvi singl “Tous les garçons et les filles” u dobi od 18 godina. Pjesma koju je napisala i skladala postala je hit te je označila njezin uspon kao ključne figure u yé-yé pokretu, francuskom odgovoru na rock ‘n’ roll.

Njezini tekstovi često su govorili o anksioznosti i težnji adolescenciji, duboko rezonirajući s mladom publikom. Njezin melankoličan i introspektivan ton izdvajao ju je od ekscentričnijeg popa njezinih vršnjaka.

Hardy je svoj utjecaj proširila daleko izvan Francuske. Godine 2023. jedina je francuska umjetnica imenovana na “Rolling Stoneovoj” listi 200 najvećih pjevača svih vremena. Njezin glas i prepoznatljiva ljepota očaravali su publiku, a dobila je pohvale od glazbenih legendi poput Micka Jaggera, Boba Dylana i Davida Bowieja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Thomas Dutronc (@thomas.dutronc)

Foto: Profimedia, Unsplash