Lagane ukusne salate ne moraju biti rezervirane samo za ljetne mjesece. To najbolje zna Luna Džidić s bloga kriška i po koja je s nama podijelila jako ukusan recept za zimsku salatu.
Recept je iznimno jednostavan, a namirnice vrlo lako možete nabaviti putem Malog placa. Slijedite Lunine upute i uživajte u zimskoj salati.
Namirnice
4 velika lista kovrčavog kelja*
1 manji batat*
1 velika naranča*
1 šaka klica po izboru*
1 grejp ili još jedna naranča*
2 jušne žlice jabučnog octa*
1-2 prstohvata himalajske soli
Komadić svježeg đumbira
1 prstohvat crnog papra
3 jušne žlice tahinija
3 jušne žlice oljuštenih sjemenki konoplje
*Nabavite na Malom placu
Priprema
Ispecite batat u pećnici (preporučujem na ovaj način), ogulite ga i narežite. Kovrčavi kelj je odličan sirov, pa ga ja za salate ne kuham. Narežite kelj i grejp. Za umak pomiješajte tahini, sjemenke konoplje, đumbir, sol, papar, ocat, naribanu koru naranče i iscijeđeni sok naranče. Izblendajte u blenderu kako biste dobili potpuno glatku teksturu. Za nešto rjeđi dresing možete dodati i malo vode dok blendate. Pomiješajte narezani kelj, batat, klice i grejp te prelijte umakom. Ako želite postići nešto dublji okus i učiniti kelj malo mekšim, možete prvo rukama “umasirati” umak u narezani kelj, a zatim složiti ostatak salate.
Foto: Luna Džidić/kriška i po