Titulu slatkog pobjednika jeseni uvjerljivo iz sezone u sezonu nosi – kesten.

Slažem se s Luno Džidić, autoricom gastro bloga kriška i po kada kaže da su najslađi kesteni oni koje sami uberemo. Ali u redu ih je i kupiti kako biste pokušali samo kod kuće napraviti vlastiti kesten pire.

“Meni je to jedan od najdražih deserata na svijetu, ali ga rijetko kada mogu pojesti u slastičarnici jer ga na većini mjesta dodatno zašećere. Zato ga radim sama, od kestena i malo biljnog mlijeka. Kesten je sam po sebi sladak i stvarno ga ne treba dodatno zaslađivati, ali ako nekome baš fali, može se zasladiti i s malo agave ili javorovog sirupa.”

Sastojci:

500 g kestena

100 ml zobenog mlijeka

10 ml javorovog sirupa (opcija)

Priprema:

Zarežite kestene, najbolje s dva reza u križić. Pecite ih 25 minuta na 185 °C. Očistite ih od kore i stavite u sjeckalicu sa zobenim mlijekom i javorovim sirupom. Obradite do relativno glatke teksture, prebacite u čaše i ostavite u hladnjaku nekoliko sati. Za dobivanje pirea ne preporučam korištenje high-speed blendera jer će se kesteni prejako izblendati i mogli biste dobiti škrobasti pire koji ima teksturu sličnu pudingu. Možda netko i to voli, ali ja sam valjda staromodna i volim kad me podsjeća na djetinjstvo. Poslužite ohlađeni kesten pire s preljevom od tamne čokolade, komadićima kakaovih zrna ili biljnim šlagom.

Napisane količine su dovoljne za dvije osobe, pa ih podijelite na dvije čaše prilikom izrade koktela. Do nekog novog recepta, istražite Instagram profile Malog placa i Kriške i po i inspirirajte se njihovim “finim” postovima.

 

Foto: Luna Džidić/Kriška i po