Ako se i vi osjećate kao da samo čitate loše novosti, evo nekoliko pozitivnih vijesti kako bi vam zadnji dan vikenda bio optimističniji

Pandemija poboljšala kvalitetu zraka u 84 % zemalja svijeta

Nekoliko lockdowna tijekom 2020. godine zbog koronavirusa doveli su do poboljšanja kvalitete zraka u većini zemalja, no razina onečišćujućih tvari vjerojatno će rasti kako vlade ukidaju ograničenja i gospodarstva se vraćaju u brzinu, prema novom izvješću.

Svjetsko izvješće o kvaliteti zraka IQAira za 2020. kaže da su emisije iz industrije i prometa povezane s ljudskim djelovanjem pale tijekom zastoja, a 65 % analiziranih svjetskih gradova imalo je bolju kvalitetu zraka u 2020. u odnosu na 2019. godinu. Oko 84 % anketiranih nacija izvijestilo je o poboljšanju kvalitete zraka općenito. Kako se navodi u izvješću:

“Veza između Covida-19 i zagađenja zraka bacila je novo svjetlo na potonje, pogotovo jer su mnoge lokacije primijetile vidljivo čistiji zrak – što je pokazalo da su promjene moguće kolektivnim djelovanjem.”

Istraživači iz ove globalne informacijske i tehnološke tvrtke za kvalitetu zraka – analizirali su podatke o zagađenju iz 106 zemalja, posebno mjereći PM 2,5, mikroskopski zagađivač koji može uzrokovati ozbiljne zdravstvene rizike. U Singapuru, Pekingu i Bangkoku došlo je do najvećeg smanjenja, a primjerice u Indiji se mogu vidjeti Himalaje prvi put u više od nekoliko desetljeća. No ovaj učinak neće potrajati: razine zagađenja zraka vjerojatno će porasti kako prestaju mjere suzbijanja Covid-19 i ponovno se pokreću velike tvrtke.

Sveukupno, lokacije Južne Azije i Istočne Azije i dalje su na vrhu liste najzagađenijih mjesta na svijetu, pokazalo se u izvješću. Bangladeš, Kina, Indija i Pakistan dijele 49 od 50 najzagađenijih gradova na svijetu. Ali postoje i dobre vijesti. U 25 najzagađenijih gradova u južnoj Aziji zabilježen je ili pad zagađenja zraka ili je pokazao opći trend pada u posljednje četiri godine.

U Južnoj Koreji, u svim je gradovima došlo do poboljšanja kvalitete zraka 2020. godine, nakon što su donesene nove mjere za kontrolu sezonskog utjecaja ugljena na zagađenje zraka, što znači da nije kasno za umanjenje posljedica klimatske krize. Još kad bi se išlo na “velike igrače” koji su najzaslužniji…

Francuska će od siječnja 2022. zabraniti plastičnu ambalažu za većinu voća i povrća

Znate ono kada svaka brokula ima svoje plastično pakiranje, ili kad rajčice i avokado možete uzeti u plastičnoj kutijici? E pa, Francuska će zabraniti plastičnu ambalažu za gotovo sve voće i povrće od siječnja sljedeće godine u pokušaju da smanji plastični otpad, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo okoliša.

Provodeći zakon iz veljače 2020., vlada je objavila popis od 30-tak voća i povrća koje će se od 1. siječnja morati prodavati bez plastične ambalaže. Na popisu su poriluk, patlidžan i okruglasta rajčica te jabuke, banane i naranče. Procjenjuje se da se 37 % voća i povrća prodaje s ambalažom i očekuje se da će se tom mjerom spriječiti više od jedne milijarde beskorisnih plastičnih ambalaža godišnje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Moms Co. (@themomsco)

S obzirom na to koliko nevjerojatno puno koristimo plastiku za jednoskratnu uporabu, ove promjene su vrlo pozitivne i primjer drugima. Međutim, nisu svi zadovoljni. Iz francuske tvrtke za voće Francois Roch smatraju da će prelazak na karton biti težak te da je “prodaja rastresitih proizvoda komplicirana jer mnogi kupci dodiruju voće, a ljudi to ne žele.”

Zabrana pakiranja dio je višegodišnjeg vladinog programa za postupno ukidanje plastike. Od 2021. Francuska je zabranila plastične slamke, šalice i pribor za jelo, kao i kutije za stiropor za hranu za van i dostavu.

Osim plastike, još jedna zanimljiva novost od susjeda: od 2022. njihovi javni prostori moraju osigurati fontane za vodu kako bi se smanjila uporaba plastičnih boca; tiskane i reklamne publikacije moraju se isporučivati ​​bez plastične ambalaže, dok restorani brze hrane više ne mogu nuditi besplatne plastične igračke. Ako sve prođe dobro, pretpostavljamo da će slične stvari zaživjeti i drugdje, ako ne i kod nas.

U Irskoj će testirati temeljni dohodak za umjetnice i umjetnike te kulturne radnike

Novi pilot-projekt koji koji uključuje jamstvo temeljnog dohotka za umjetnike i umjetnice i umjetničke radnike istražit će kako na “oko 2000” kreativnih radnika djeluje osigurani prihod, a sve bi trebalo započeti u ožujku sljedeće godine.

Ministrica kulture Catherine Martin objasnila je da je riječ o glavnoj preporuci Izvješća Radne grupe za oporavak umjetnosti i kulture o životu vrijednom življenja u studenom 2020. godine, a trogodišnji projekt uključivat će tjednu isplatu od 325 EUR tjedno. Odjel je kasnije potvrdio da neće biti provjere imovinskog stanja za sudjelovanje u shemi.

Corcoran kaže da shema “šalje poruku umjetnicima koji žive i rade u Irskoj da je njihov rad cijenjen, i neophodan za državu”. Iako je riječ tek o 2000 ljudi, a u ovoj državi ima preko 15 tisuća (prema njihovim podacima) umjetnika i kulturnih radnika, nevjerojatna je početna točka koja jasno daje do znanja da su kultura i umjetnost nužna spona svakog društva.

Foto: Getty Images