Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle ispod radara a veliki su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije. U pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Stravični potres u Turskoj i Siriji

Razorni potres pogodio je jugoistočnu Tursku i sjeverozapad Sirije u ponedjeljak, 6.veljače. Prema posljednjim informacijama preminulo je više od 20 tisuća ljudi. Epicentar potresa bio je u blizini grada Gaziantep na jugu Turske, ali se zemljotres osjetio širom Turske, Sirije, Libana, Cipra i Izraela. Seizmolozi kažu da je zemljotres jedan od najvećih zabilježenih u Turskoj. Spasiteljske službe i dalje su u utrci s vremenom da pronađu ostale preživjele ispod ruševina na tisuće uništenih kuća i zgrada. U Turskoj je zabilježeno više od 17 tisuća žrtava dok iz Sirije javljaju kako je tamo poginulo više od tri tisuće osoba.

Beyonce ušla u povijest

U nedjelju navečer je održano 65 izdanje prestižnih Grammy nagrada. Beyoncé je ušla u povijest, dok je Harry Styles osvojio nagradu za album godine na ovogodišnjoj dodjeli kipića. Beyoncé je osvojila rekordnu 32. Grammy nagradu sa svojim albumom Renaissance. Time je prestigla mađarsko-britanskog dirigenta Georgea Soltija, čiji je rekord od 31 Grammyja bio netaknut više od 20 godina. Ono po čemu će još ova dodjela Grammyja biti zapamćena je prvi Grammy za glazbu u videoigrama. Ovim postupkom priznat je veliki utjecaj glazbe videoigara na pop kulturu. Ovu nagradu dobila je skladateljica igre “Assassin‘s Creed” Stephanie Economou.

Pad dionica Alphabeta

Google je predstavio novi chatbot imena Bard, kao konkurenta AI sustavu ChatGPT. Izvršni direktor Googlea i matične kompanije Alphabet Sundar Pichai tada je rekao da je Bard dostupan tek nekim pojedincima koji ga testiraju te da će u nadolazećim tjednima biti ponuđen javnosti. No, ubrzo nakon uvođenja, AI chatbot izbacio je netočne informacije u reklami kompanije što je utjecalo na automatski pad dionica. Dionice Alphabeta pale su za nešto više od sedam posto i izgubile tržišnu vrijednost u iznosu od 140 milijardi dolara.

Transrodni muškarac rodio dijete

Transrodni Indijac ušao je u povijest kao prvi muškarac koji je rodio dijete u toj zemlji. Zahad je bio usred postupka promjene spola kako bi postao muškarac kada su on i njegova transrodna partnerica odlučili da žele obitelj. U tom su trenutku Zahadu bile odstranjene grudi i bio je podvrgnut hormonskoj terapiji koja mu je produbila glas, stvorila brkove i učinila tijelo mišićavijim. Sljedeće je bilo uklanjanje njegovih ženskih spolnih organa. Ali, želja Zahada i njegove partnerice za djetetom navela ga je da pauzira svoje prijelazno liječenje i pokuša dobiti dijete što im se ostvarilo ranije ovog tjedna.

Novi raketni sustav

Kompanija Elona Muska SpaceX testirala je ogroman novi raketni sustav, nazvan Starship. Starship će postati najmoćniji operativni raketni sustav u povijesti kada obavi svoj prvi let. To bi se moglo dogoditi u nadolazećim tjednima. “Ako preostali testovi prođu dobro, sljedeći mjesec ćemo pokušati lansirati Starship”, rekao je Musk putem Twittera.

 

Egipat otvorio staru grobnicu u Luksoru

Egipat je obnovio, dokumentirao i za turiste otvorio grobnicu dostojanstvenika Merua. Meru je bio visoko pozicionirani dužnosnik na sudu 11. dinastije kralja Mentuhotepa II. koji je vladao do 2004. prije Krista i koji je, kao i Meru, pokopan na nekropoli sjeverni Asasif. Meruovu grobnicu obnovili su Poljski centar za mediteransku arheologiju na Sveučilištu u Varšavi i Egipatsko Vrhovno vijeće za antikvitete. Za postojanje Meruove grobnice znalo se najmanje od sredine 19. stoljeća, navodi Poljska egipatska arheološka misija.

“Ovo je prvo nalazište iz tako drvenog razdoblja zapadne Tebe (danas Luksor i Karnak) koje je otvoreno za javnost”, kazao je Fathi Yassin, generalni direktor za antikvitete Gornjeg Egipta.

Promjene zakona u Crvenoj amsterdamskoj četvrti

Uskoro će biti ilegalno pušiti travu na ulici u amsterdamskom Red Light Districtu. Zakoni će stupiti na snagu od sredine svibnja, a cilj im je poboljšati uvjete života za stanovnike koji se dugo žale na uvjete koje uzrokuju turisti. Seksualne radnice i radnici također će morati zatvoriti svoja radna mjesta u 3 ujutro. Lokalni mediji izvijestili su da su gotovo svi vijećnici podržali poduzimanje ovih mjera. Gradsko vijeće također je objavilo da će se restorani i barovi morati zatvoriti do dva ujutro petkom i subotom te da se novim posjetiteljima neće dopuštati ulazak u staru gradsku četvrt nakon jedan ujutro. Trenutačno je prodaja alkohola u trgovinama, prodavaonicama pića i kafićima u četvrti crvenih svjetiljki ilegalna od četvrtka do nedjelje nakon 16 sati. Sada će vijeće tražiti od prodavača da za to vrijeme potpuno uklone alkohol iz svojih izloga. Podsjetimo, konzumiranje alkohola je u većini javnih prostora u Amsterdamu protuzakonito. Nizozemska prijestolnica poznata je po kafićima s travom i privlači milijune turista godišnje. No građani se žale da privlače ulične dilere i da zlouporaba droga i alkohola povećava stopu kriminala. Prema važećim zakonima u Nizozemskoj, posjedovanje, proizvodnja ili dilanje droge je kazneno djelo. Međutim, uporaba droga od strane osoba starijih od 18 godina nije kazneno djelo.

Anglikanska crkva dopustila molitvene blagoslove za istospolne parove

Anglikanska crkva podržala je prijedlog da se dopuste molitveni blagoslovi za istospolne parove. Njezino stajalište o istospolnim brakovima neće se promijeniti i istospolni parovi i dalje se neće moći vjenčati u crkvi. Nadbiskup Yorka Stephen Cottrell rekao je da će svećenici imati opciju da blagoslove istospolne parove, ali moći će izabrati i da to ne čine. Nadbiskup Canterburyja Justin Welby rekao je da u Crkvi postoji “bolno” neslaganje oko tog prijedloga, ali da ga on podržava. Odluka je rezultat šest godina konzultacija koje su pokazale duboke podjele o tom pitanju u Anglikanskoj crkvi, koja ima 85 milijuna vjernika.

Najstariji pas nas svijetu

Bobi, čistokrvni alentejski pastirski pas, postao je Guinnessov rekorder s 30 godina i 226 dana. Prethodni rekorder bio je Australijanac Bluey, koji je umro 1939. godine u dobi od 29 godina i pet mjeseci.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Guinness World Records (@guinnessworldrecords)