Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle ispod radara a veliki su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije. U pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Slovenija izjednačila istospolne brakove s heteroseksualnim

Legalizacija istospolnih brakova službeno je stupila na snagu u Sloveniji. Prijedlog zakona, kojim je ažuriran slovenski Obiteljski zakon službeno je u utorak zauzeo svoje mjesto među ostalim zakonima u zemlji te sada članak Obiteljskog zakona glasi da je “brak zajednica dvije osobe” a ne nužno muškarca i žene te  “Kako se društvo razvija, tako se razvija i zakon o ljudskim pravima koji razbija predrasude i odnosi se na sve”. Isto tako, Zakon od sada dopušta posvajanje djece istospolnim parovima. To znači da slovenski zakon više ne razlikuje heteroseksualne i homoseksualne parove, bez obzira na to žive li u braku ili drugom obliku izvanbračne zajednice.

Zabrana CBD-a u Hong Kongu

Hong Kong je zabranio CBD (kanabionid) klasificirajući ga kao opasnu drogu, uz met, fentanil i kokain. Kanabinoid se inače koristi za pomoć kod boli, simptoma depresije ili tjeskobe i poremećaja spavanja. Prema novom zakonu, trgovina i proizvodnja CBD-a bit će predmet maksimalne kazne doživotnog zatvora i kazne od pet milijuna kineskih dolara, dok su kazne za posjedovanje i korištenje CBD-a kazne do sedam godina zatvora.

Novi zakon u Finskoj

Finska je donijela novi, progresivni zakon o pravima koji transrodnim osobama znatno olakšava zakonsku promjenu rodnog identiteta. Prema sada već starom zakonu, osoba je morala prvo pružiti dokaz o neplodnosti prije nego što joj se odobrilo legalno priznavanje spola, a sada sve punoljetne transrodne osobe mogu legalno promijeniti svoj spol postupkom samoizjašnjenja bez mukotrpne procedure koja je uključivala i dobivanje psihijatrijske dijagnoze.

Otkriće indijskih znanstvenika omogućit će pogled u prošlost

Ne razumijemo se u jednu riječ navedenog otkrića, tako da ćemo NCRA priopćenje (Nacionalni centar za radioastrofiziku) samo prenijeti u cijelosti. “Odsad se može vidjeti galaksija koja je postojala prije milijune i milijarde godina zahvaljujući otkriću povezanim s otkrivanjem radio signala koje emitira neutralni atomski plin vodik, obavijestio je direktor Nacionalnog centra za radioastrofiziku (NCRA), Pune Yashwant Gupta. “Došli smo do novog otkrića vezanog uz otkrivanje radio signala koje emitira neutralni atomski plin vodik iz dalekih galaksija u svemiru”, rekao je. “Ovim otkrićem se može vidjeti galaksija koja je postojala prije milijune i milijarde godina. Omogućit će pogled u prošlost. Omogućuje nam da rekonstruiramo povijest svemira”, dodao je Gupta za ANI.

Mogu li društvene mreže postati više stravične?

Stravično ubojstvo iza koje stoji planirano ubojstvo dvojnika s drutšvenih mreža zaprepastile su Njemačku. Žena identificirana kao Sharaban K optužena je za ubojstvo beauty blogerice Khadidja O kako bi lažirala vlastitu smrt. Obje žene imale su 23 godine i izgledale su “nevjerojatno slično” prema policiji. Sharaban K i navodni suučesnik identificiran kao Sheqir K uhićeni su i treba im se suditi za ubojstvo.

Prosvjedi u Bangkoku

Bangkok su ovaj tjedan obilježili prosvjedi. Brojno građanstvo skupilo se u znak podrške Tantawan Tuatulanonu i Orawan Phupongu, aktivisticama koje štrajkaju glađu od 18. siječnja. Podsjetimo, ove mlade aktivistice bile su zatvorene prošle godine zbog provođenja anketa javnog mijenja o kraljevskim procesijama, no nakon plaćene jamčevine izašle su na slobodu.

Tantawan Tuatulanonu i Orawan Phupongu / Fotografija Thai Lawyers for Human Rights za Bangkok Post

Međutim, 16. siječnja namazane crvenom bojom koja predstavlja krv pojavile su se pred kaznenim sudom tražeći ga da im opozove jamčevinu u znak solidarnosti s drugim aktivistima koji su zatvoreni i čekaju suđenje za povredu dostojanstva vlasti. S obzirom na to da im zahtjev nije prihvaćen odlučile su se na štrajk glađu koji traje posljednja dva tjedna, zbog čega su hospitalizirane i trenutno su u lošem zdravstvenom stanju. Od tada su se diljem Tajlanda i na društvenim mrežama pokrenule akcije solidarnosti sa zatvorenim prodemokratskim aktivistima. Koncerti, skupovi i grafiti izražavaju podršku hospitaliziranim aktivisticama čiji je zahtjev da zatvoreni aktivisti budu pušteni na slobodu, a među glavnim zahtjevima je i ukidanje članka 112. tajlandskog kaznenog zakona koji kriminalizira klevetu i uvrede protiv kraljevske obitelji, drugim riječima, ‘lèse-majesté’. Tajland ima jednu od najstrožih zakona na svijetu u ovom području, s kaznama u rasponu od tri do 15 godina zatvora.

Mirovni sporazum Izraela i Sudana 

Izrael i Sudan finalizirali su sporazum o normalizaciji odnosa, odnosno uspostavljanju mira. Dogovor je postignut tijekom posjeta Sudanu izraelskog ministra vanjskih poslova Eli Cohena. Službena ceremonija potpisivanja sporazuma očekuje se nakon prijenosa vlasti u Sudanu na civilnu vladu, a time će Sudan biti treća zemlja koja će potpisati bilateralni mirovni sporazum s Izraelom, uz Egipat i Jordan. 

Iranski par u zatvoru jer je plesao u javnosti

Sud u Teheranu osudio je dvoje mladih Iranaca na deset i pol godina zatvora jer su objavili video na kojem plešu na glavnom trgu Azadi, jednom od mjesta protuvladinih prosvjeda, prenosti The Times.

Astiyazh Haghighi, 21, i Amir Mohammad Ahmadi, 22, mogu se vidjeti kako plešu na ulici na videu na trgu, što u prijevodu znači “Trg slobode”, povijesnom epicentru prosvjeda u Iranu.

Zaručeni par, oboje s punim radnim vremenom kao kreatori sadržaja na Instagramu, zajedno ima gotovo dva milijuna pratitelja na Instagramu. Prema novinskoj kući Iran Wire, koju vode novinari dijaspore izvan zemlje, Ogranak 15 Teheranskog revolucionarnog suda optužio je par za “poticanje korupcije, okupljanja i tajnog dogovora s namjerom narušavanja nacionalne sigurnosti i širenja propagande”. Uskraćen im je pristup odvjetniku, a odbijen je i njihov zahtjev za puštanje na slobodu.

Osobe sa zakonskim restrikcijama mogu posjedovati oružje 

Sjedinjene Američke Države i dalje slave oružje. Žalbeni sud je u četvrtak proglasio neustavnim federalni Zakon prema kojem je posjedovanje vatrenog oružja za osobe pod zabranom prilaska zbog nasilja u obitelji kazneno djelo. Odluka vijeća najnovija je pobjeda zagovornika prava na oružje od presude Vrhovnog suda prošlog lipnja kojom se ljudima daje široko pravo na nošenje vatrenog oružja izvan kuće. 

Novi Zeland pogodilo ogromno nevrijeme

Najmanje četiri osobe izgubile su živote u iznenadnim poplavama i klizištima dok su rekordne kiše poplavile novozelandski grad Auckland tijekom prošlog vikenda. Lokalna vlada proglasila je izvanredno stanje kasno navečer 27. siječnja, nakon što je pala nezapamćena količine kiše na grad u roku od 24 sata – dijelove Aucklanda pogodili su pljuskovi u dosadašnoj količini od mjesec dana u manje od sat vremena, tijekom onoga što je od tada klasificirano kao najkišovitiji dan u gradu – i mjesec – u povijesti.

“Klimatske promjene su stvarne. S nama su. Utječu na naše vrijeme”, rekao je premijer Chris Hipkins. “Morat ćemo se suočiti s više ovakvih ekstremnih vremenskih događaja u bliskoj budućnosti.”

Prosvjedi u Iraku zbog ubojstva iz časti?

Smrt mlade YouTube zvijezde od ruke njezina oca izazvala je bijes u Iraku. Takozvana ubojstva iz “časti” nastavljaju se u toj konzervativnoj zemlji. Tibu al-Ali, 22, ubio je njezin otac 31. siječnja u južnoj pokrajini Diwaniya, objavio je u petak glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Saad Maan na Twitteru.

Tibu al-Ali

Prijavljeno je da je Aliin otac bio nesretan zbog njezine odluke da živi sama u Turskoj. Njezina smrt izazvala je bijes među Iračanima na društvenim mrežama, koji su pozvali na prosvjede u Bagdadu u nedjelju kako bi zahtijevali pravdu kao odgovor na njezinu smrt. “Žene u našim društvima su taoci zaostalih običaja zbog nepostojanja pravnih i vladinih mjera – koje trenutno nisu razmjerne veličini zločina obiteljskog nasilja”, napisao je na Twitteru političar veteran Ala Talabani. Vidjet ćemo sutra koliki će biti odaziv.

Fotografija: Fiona Goodall/Getty Images, PR, Pexels