(Christine Centenera/Getty Images)

Ako putujete u ovu srednjoistočnu zemlju, nikako ne nosite odjeću i modne dodatke inspirirane military lookom jer bi mogli platiti veliku kaznu.

Naime, Oman je izdao zabranu da se civili oblače poput vojnika, a ako prekršite zakon očekujte kaznu u iznosu od 5,195,00 $, izvijestili su u omanskim dnevnim novinama Times of Oman. Zabranu je izdala javna uprava za zaštitu potrošača (PACP). U lipnju prošle godine, ministarstvo za trgovinu i industriju ‘poharalo’ je razne trgovine diljem Sultanata kako bi pronašli maskirne uniforme, bodeže i mussare (simbolično pokrivalo za glavu koje su nosili omanska gospoda). To isto ministarstvo je prethodno upozorilo druge trgovačke tvrtke i ustanove da ne koriste ambleme zemlje na svojim proizvodima bez službenog odobrenja.
Kao rezultat toga, kraljevska omanska policija je zaplijenila sve bodeže, mačeve, štapove, šalove, satove i prstenje. U priopćenju koje su dali za javnost ministarstvo navodi da se ‘pozivaju sve javne ustanove da taže odobrenje ako žele koristiti službeni amblem Omana na svojim proizvodima, kao i da je nedozvoljeno vršiti bilo kakve izmjene na odjeći koja bi mogla biti uvredljiva za omanski identitet.
Ministarstvo također traži suradnju svih građana da prijavljuju bilo kakve nepravilnosti po tom pitanju, putem interneta, društvenih mreža ili direktnim kontaktiranjem samog ministarstva. Trgovci koji neovlašteno prodaju odjeću s omanskim identitetom su također upozoreni. Dakle, u Omanu nema šale i ako vas put tamo navede zaboravite na nošenje military odjeće ili uzorka jer bi mogli platiti veliku kaznu, koju svakako želite izbjeći.