Popravi.to je novi servisni portal za prijavu komunalnih problema nadležnim službama čiji je zadatak da ih otklone i riješe

Ideja je jednostavna – građanke i građani više ne moraju istraživati kome uputiti prijavu o rupi na kolniku ili nogostupu, uličnoj rasvjeti koja ne radi, oštećenoj klupi ili nepropisnom odlagalištu otpada. Potrebno je samo označiti lokaciju na karti, kratko opisati i fotografirati problem te označiti kategoriju, a Popravi.to na temelju tih podataka prijavu šalje na pravu adresu. Svaka prijava objavljena na portalu bit će vidljiva svima, ali ne i identitet osobe koja je prijavila, ako, naravno, ne žele.

Popravi.to je besplatan alat, nastao u suradnji Code for Croatia, udruge koja otključava zaključane podatke, bavi se civilnim hakiranjem i društveno korisnim projektima te Gonga, a ima za cilj olakšati prijavljivanje problema i štete na javnim površinama i infrastrukturi u svakom kvartu, gradu, ili bilo gdje na području Hrvatske.

Istovremeno, portal će rasteretiti lokalnu samoupravu jer su nadležna tijela dosad primala  višekratne prijave istog problema. Na portalu će biti vidljivo kako i kada je problem ranije prijavljen, te u kojoj je fazi rješavanja. To je ujedno i najveća svrha portala – olakšati komunikaciju građanki i građana s nadležnim tijelima javne vlasti i otvoriti prostor za suradnju u rješavanju problema zajednice.

“Računamo na to da će lokalna samouprava prepoznati Popravi.to kao servis koji im olakšava detektiranje i lociranje problema i štete, te da će cijeniti doprinos građana koji ih prijavljuju. Očekujemo da će surađivati u kontekstu izvršavanja svojih dužnosti i odgovornosti – odgovarati na prijavljene probleme, popravljati odnosno dati nalog za popravak nadležnim trgovačkim društvima”, rekao je Miroslav Schlossberg, voditelj ovog projekta na kojem je radila grupa volontera i volonterki Code for Croatia, s ciljem promicanja otvorenih tehnologija u službi građanki i građana.

“Popravi.to ima ambicije unaprijediti postojeću uslugu i povećati transparentnost javne rada uprave kako bi se gradio odnos i steklo povjerenje građanki i građana. Želimo odgovorne građanke i građane i odgovorenu vlast koja će odgovarati na potrebe građanstva”, dodala je izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet.

Riječ je o projektu nastalom na 10-mjesečnom volonterskom radu ekipe iz Code for Croatia, uz podršku Gonga, a da je portal dobro prihvaćen, svjedoči i činjenica da je u samo dva dana pristiglo preko 200 prijava.