Jeste vidjeli neobične lutke koje djeluju kao da su s nekog drugog planeta? Očaravajući sitni detalji i karakteristične crte lica koje graniče s realnošću nas fasciniraju…

Ekatrina i Elena Popovy, poznatije kao Katya i Lena, dvije su sestre blizanke koje dolaze iz grada Perm u Rusiji, a po zanimanju su modne dizajnerice . Oko 2004. godine djevojke su počele s izradom lutki čiji su detalji toliko stvarni da su gotovo sablasni.

Naravno da u početku njihove lutkice nisu bile ovako realistične, no ove perfekcionistice  nisu odustajale te su svoj talenat izbrusile do samog savršenstva. Bilo je potrebno odvojiti puno vremena i truda  kako bi se izradila artikulirana lutka koja posjeduje sve karakteristike i mane pravog ljudskog tijela. Uspjele su to tek 2012 godine, kada su predstavile prve vizuale svojih ‘Sisters’ lutkica s kojima su pokorile Rusiju, Japan i Njemačku.

Izgled lutki je toliko realan da je pomalo sablastan. Pjegice, boja očiju ili tena, građa tijela, oblik lica kao i njegove karakteristike te sitni detalji stvaraju privid prave osobe. Numinozan i androgen izgled lica i tijela ‘Sisters’ lutki jasno daje do znanja da ove lutke nisu namijenjene dječjoj igri, već su vrijedan umjetnički i kolekcionarski predmet čija vrijednost samo raste.

Blizanke Lena i Katya nisu mogle ni sanjati da će njihove lutke postati takav hit, a sada već postoji i lista čekanja. Sve lutke se u potpunosti izrađujuju ručno te se na svakoj nalazi ručno bojani leptir, koji među ostalim garantira originalnost. U početku su željele raditi portretne lutke ali se na taj način nikako nisu mogle izraziti kao dizajneri, te su  odlučile da će spojiti svoje dvije ljubavi u jednu. Sada svake godine ‘Popovy Sisters’ izbaci malu konceptualnu kolekciju lutki te odgovarajuću odjeću, obuću kao i nakit koju potom izlažu diljem svijeta.

View this post on Instagram

❤️+👓+💎

A post shared by Sis Popovy (@popovysisters) on

Da je sad već riječ o pravom businessu govori činjenica da je i slavni Jean Paul Gaultier naručio svoje ‘custom made’ lutke, kao i da su sestre imale suradnju sa slavnom pjevačicom Yolandi Visser, koja je glavni vocal afričke rap-rave  grupe “Die Antwoord”.

Mlade dizajnerice su izgleda pronašle svoj medij za izražavanje, u kojem su za sada uvjerljivo najbolje.