Kuća Vettii, kultna kuća Pompeja, ponovno se otvara! Jedna od najpopularnijih pompejanskih kuća, često (ili skoro pa uvijek) je uvrštena u vodiče UNESCO-ve svjetske baštine i knjige o antičkoj umjetnosti zbog svojih izvanrednih freski i skulptura koje krase veliki vrt.

Kuća Vettii

Ova kuća je prekrivena erotskim freskama te je bila zatvorena za javnost dvadeset godina radi renovacije. I sada se napokon otvara za posjetitelje. Nalazi se četrdesetak kilometara južno od Napulja i smatra se da je pripadala dvojici muškaraca oslobođenih iz ropstva; Aulusu Vettiusu Conviviju i Aulusu Vettiusu Restitutusu, koji su posjed napunili antičkom umjetnošću obogativši se prodajom vina. Izvorno sagrađena u drugom stoljeću prije Krista, kuća, uz veći dio Pompeja, bila je zatrpana i sačuvana pepelom od erupcije Vezuva 79. godine. Iskopana je između 1894. i 1896. godine. Zatvorena je posljednja dva desetljeća, dok je novi projekt obnove krenuo 2016. godine.

Stručnjaci arheolozi, arhitekti, restauratori, inženjeri, građevinski inženjeri i krajobrazni arhitekti i ostali stručnjaci angažirani su da rade na kompleksnoj arhitektonskoj lokaciji. Erotski prikazi su se u antičkom periodu koristili kao prikaz blagostanja, prosperiteta i bogatstva, kako materijalnog tako i bogatstva duhom. Kuća obiluje prikazima s uvećanim falusima i raznim drugim erotskim prikazima što upućuje na bogatstvo u kojemu su ovi muškarci živjeli. Erotika kao tema u umjetnosti mnoge stručnjake je oduvijek posebno intrigirala, a javnost je prema njoj često imala podvojena mišljanja. Ovakva nalazišta i ovakva umjetnička djela pokazuju koliko je erotika bila bitna i što je zapravo prikazivala.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Pompeii (@pompeii_parco_archeologico)

Nesreća koja je 79. godine zadesila Pompeje je istovremeno omogućila savršeno očuvanje arhitekture, umjetnosti… dokaza i artefakata svih dijelova života tog doba. Erupciji Vezuva koja je zatrpala Pompeje prethodili su brojni potresi od kojih je najrazorniji bio onaj 67. godine, sedam godina prije katastrofalne erupcije. Pompeji su se brzo oporavljali zahvaljujući svojoj snažnoj ekonomiji, no neke od obnova su još bile u tijeku kada je Pompeje zadesila konačna smrt. Do 24. kolovoza 79. godine, za Vezuv se vjerovalo kako je obična planina. Negdje oko 12 sati uz strahovit prasak “čep” od otvrdnute lave kojim je bio začepljen krater vulkana se rasprsnuo od nagomilanog pritiska. Eksplozija je izbacila stup vulkanskog materijala visok oko 20 km, koji je slijedila “kiša” malog kamenja (lapilli), te vulkanskog pepela koji je zatrpao sve u radijusu od 70 km. U vrijeme erupcije u Pompejima je živjelo oko 20.000 ljudi.

Kuća Vettii je jedan od najbolje sačuvanih i očuvanih mjesta i sada je otvorena za javnost. Njezine fantastične freske, ukrasi te ostala umjetnička djela nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Odličan je razloga zašto posjetiti Napulj i Pompeje!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Pompeii (@pompeii_parco_archeologico)

Fotografije: @pompeii_parco_archeologico