Mjuzikl Lin-Manuela Mirande iznenadio je kritiku i publiku kao bujna i iskrena zabava u režiji Jona M. Chua

“In The Heights” započinje s mladićem – Usnavijem, kojeg glumi Anthony Ramos – koji okupljenoj grupici djece započinje jednu priču (nećemo previše spojlati, obećajemo). Okupljeni su na terasi bara na plaži osunčanoj palmama u Dominikanskoj Republici. Bar se zove El Sueñito, odnosno Mali san, a ime je istovremeno određeni trag koji stoji iza teme ovog zanimljivog filma.

Riječ je o adaptaciji predstave Broadwaya, koja je osvojila Tony, a oslanja se na, nazovimo to tako, antirealističku tradiciju holivudskog spektakla i plesa, i uspijeva ponuditi ogoljenu čaroliju i ljepotu, ali i prkos te naporan rad i odricanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by In The Heights (@intheheightsmovie)

Naime, osim fantastičnih plesnih numera i lijepe ljubavne priče, film uključuje međugeneracijsku priču o teško izborenom uspjehu i ideji velikog “američkog” sna lationameričke obitelji i prijatelja. Tu je i radoznalost prema svojim korijenima, odnosno Dominikanskoj Republici, uz pojedine kritike prema migracijskoj politici, seksualnosti i odnosu roda i spola.

“In The Heights” je naišao i na neku mini kontroverzu jer nisu uključili sve Latinx pripadnike, konkretno arfo-latino zajednicu, što je mnoge povrijedilo i smatraju da je u pitanju kolorizam. Casting direktori su se već ispričali i rekli da će u budućnosti činiti bolje kako bi uvažili raznolikost zajednice Latinx (inače, “x” ste vjerojatno već imali prilike vidjeti, nije tipfeler, već stoji kako bi se bilo inkluzivno prema zajednici, lišeno rodnih stereotipa).

Film je svakako sirovija verzija raznih plesnih filmova o uspjehu, a dajte mu priliku ne samo zbog dobre komercijalne glazbe, plesa i priče koja zagrebe ispod površine, već i zbog street weara i predivnih vizura grada. Odlično za ljetnu večer uz kokice.

Foto: Macall Polay/Warner Bros