Koncept zero waste koji se unatrag nekoliko godina proširio svijetom (i sva sreća da jest) nastavlja inspirirati. S maksimalno brige minimizirati otpad te ga pokušati ponovno vratiti u sustav i pametno iskoristiti, nešto je čime bismo se stalno trebali voditi u svakodnevnom životu.

A čini se kako nekima to i polazi za rukom. U Londonu je nedavno otvoren potpuno zero waste restoran pod imenom Silo. Kreativni studio Nina + Co doveo je minimalistički ekološki dizajn na istočni dio Londona, u četvrt Hackney Wick. Tako se u zgradi nekadašnje tvornice smjestio novi restoran Silo. Iako nosi stilski moderan pečat ovo je restoran bez otpada s čvrstom zero waste filozofijom koju njeguje u svakom smislu – od uređenja do pripremanja i posluživanja hrane.

Zidovi od opeke, crne čelične grede, veliki prozori koji podsjećaju na ona u skladištima te blagovaonica s otvorenom kuhinjom, glavni su motivi i obilježje industrijskog stila. Svi materijali su reciklirani, nanovo upotrebljeni te zapakirani u jednu lijepu modernu priču koja gotovo da i ne otkriva nekadašnje korištenje.

Na čelu s chefom Douglasom McMasterom, Silo stvara nula otpada iz hrane i koristi sustav proizvodnje hrane zatvorenog kruga. Kreativni studio Nina + Co slijedio je tu filozofiju, stvarajući interijer “sastavljen od otpadnih ili zamišljenih prirodnih materijala koji su biorazgradivi ili se lako daju rastaviti da bi se u budućnosti pretvorili u nešto novo.”

Goste restorana domaćin dočekuje na postolju napravljenom od rezanog drva te će ih nakon ulaska uputiti da sjednu u lounge dio čiji je namještaj napravljen od kompostiranog materijala tzv. micelija. Zidne svjetiljke oblikovane su od zdrobljenog stakla koje se može reciklirati te tako osvjetljavaju prostor, a mreža od ovčje vune izolira njegov strop. Podnica od plutastih ploča odabrana je zbog svog ugljično-negativnog otiska. A što vam Silo nudi za obrok? Ovisno o tome što chef Douglas McMaster pronađe kao sezonsko i svježe, na dnevnom meniju bit će samo jedno jelo pažljivo pripremljeno poštujući zatvoreni krug kompostiranja.

 

Foto: Clare Lewington/Nina + Co