Postoji bezbroj načina na koji se mogu pomicati mostovi, poput liftova ili horizontalno kao francuska vrata, no u Londonu postoji jedan vrlo poseban most koji koristi jednu posve drugačiju tehnologiju. Težak 12 tona, most se okreće poput bale sijena, a za njegovo pomicanje dovoljna je samo snaga ljudske ruke.

Cody Dock Rolling Bridge djelo je londonskog arhitekta Thomasa Randall-Pagea, a nalazi se u zapuštenom i pomalo zaboravljenom dijelu istočnog Londona na mjestu gdje se rijeka Lea susreće s Temzom. Napušteno pristanište zatvoreno je 1980. godine, odvojeno je od rijeke branom i, nažalost, pretvoreno u skladište otpada. Tijekom proteklih 12 godina 5000 volontera radilo je na njegovom raščišćavanju i pretvaranju pristaništa u novu četvrt kreativne industrije. Brana, koja je služila kao most, se ruši, a pristanište se iznova puni vodom kako bi unutar njega mogli pristajati brodovi. Cody Dock je namijenjen tome da povezuje obje strane rijeke i vodi do zelene oaze Lea River Parka.

 

I sam most svojevrsni je spomenik arhitekture, a Thomas Randall-Page je objasnio da je za njegovo kreiranje bio potreban čitav inženjerski tim najboljih matematičara. Mehanizam mosta dizajniran je tako da, uz pomoć dva vitla, dvije osobe mogu pokrenuti most samo snagom vlastitih mišića. Za samo dvadesetak minuta, most se može preokrenuti za 180 stupnjeva i propustiti brodove.

Uobičajen pješački most bilo bi lakše i brže izgraditi, ali i jeftinije, no on svakako ne bi bio poseban. Za Cody Dock Rolling Bridge bilo je, naime, potrebno oko sedam godina istraživanja i koštao je oko 250.000 funti. No, ono što je sigurno jest da će ova jedinstvena inovacija dovesti i pokojeg turista u ovaj zaboravljeni dio grada i oživjeti njegove ulice.

Foto: Tim Allen/Thomas Randall-Page