Ako ne želite razmišljati o tome kako je vaš digitalni život zapleten i upleten u distopijsku mrežu internet podataka, i na koji način se iskorištavaju vaši podaci, nemojte gledati Netflixov dokumentarac The Great Hack

Ali ako želite vidjeti, stvarno vidjeti kako se i zašto vaši podaci prikupljaju i obrađuju onda svakako pogledajte ovaj dokumentarni film. Zastrašujuća je pomisao da netko prikuplja informacije o vama. I to one koje nesvjesno generirate svakim svojim lajkom, svakom stranicom koju posjetite, zato da bi vas targetirali sljedećim oglasima ili informacijama koje odgovaraju nekom njihovom višem cilju.

Također je dobro da pogledate ovaj dokumentarac kako biste shvatili da većina informacija koje primate putem Interneta, konkretnije društvenih mreža, su informacije koje kompanije i države žele da primate.

Iako zvuči kao nesuvisla teorija zavjere, to je stravičan svijet u kojem danas živimo. Glavni dokaz je Cambridge Analytica skandal o čemu zapravo priča ovaj dokumentarac. No, čak i ako znate priču o tom incidentu, ovaj dokumentarni film ga koristi samo kao okvir priče. Svrha mu je ilustrirati data mining strukture i algoritme koji potkopavaju individualne slobode i demokratsko društvo. Lajk po lajk.