Od 2002. godine, World Happiness Report koristi statističku analizu za određivanje najsretnijih zemalja svijeta, a nedavno je objavljeno i ovogodišnje izdanje.

To je jedan od ključnih nalaza Svjetskog izvješća o sreći, publikacije UN-ove Mreže rješenja za održivi razvoj koja se oslanja na podatke globalnog istraživanja stanovnika u oko 150 zemalja. U svom ažuriranju za 2021., izvješće je zaključilo da je Finska najsretnija zemlja na svijetu. Petu godinu zaredom Finska je broj jedan kada su u pitanju sreća i zadovoljstvo njezinih stanovnika. Zemlja se dosljedno rangira među najboljim obrazovnim sustavima u svijetu, a povremeno ju pobjeđuju zemlje poput Južne Koreje, Japana i Singapura. Velik dio tog uspjeha dolazi od široko rasprostranjenog poštovanja prema učiteljima, koji moraju imati magisterij (njihovo obrazovanje financira država), i pedagoškog sustava koji se manje fokusira na kvantitativno testiranje, a više na iskustveno učenje i jednake mogućnosti. Također, zanimljiv je podatak kako su među top sedam najsretnijih zemalja na svijetu uglavnom zemlje Sjeverne Europe. Vodeću Finsku slijede Danska, Švicarska, Island, Nizozemska, Norveška i Švedska.

Kako bi odredili najsretniju zemlju na svijetu, istraživači su analizirali opsežne podatke iz 149 zemalja u posljednje tri godine, posebno prateći učinak u šest određenih kategorija: bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, socijalna potpora, očekivano trajanje zdravog života, sloboda donošenja vlastitih životnih izbora, velikodušnost opće populacije i percepcije unutarnje i vanjske razine korupcije.

Finska

Najmanje sretna zemlja na svijetu za 2021. bio je Afganistan, čije 149. mjesto na ljestvici dijelom može pripisati niskoj stopi očekivanog životnog vijeka i niskim stopama bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika. Vrijedi napomenuti da je izvješće objavljeno prije nedavnog talibanskog preuzimanja Afganistana, što će nedvojbeno utjecati na buduće rezultate na ovaj ili onaj način. Donjih pet zaokružuju Zimbabve, Ruanda, Bocvana i Lesoto.

Foto: Tapio Haaja, Taneli Lahtinen / Unsplash