Pionir koncepta boutique hotela s 5 zvjezdica u Portugalu, hotel Bairro Alto ovog je ljeta službeno ponovno otvoren nakon opsežne renovacije.

Posjetitelje Lisabona to iznimno veseli jer u srcu grada, šarmantnim četvrtima Bairro Alto i Chiado, sada blista jedan novi izvanredan hotel za city break.

Poznati lisabonski hotel je svoja vrata zbog renovacije zatvorio 2017. na dvije godine, nakon čega je lagano otvorenje 2019. prošlo nezapaženo i gotovo besimsleno obzirom na lockdown koji je zahvatio svijet. Nakon što je prošla pandemija i teška vremena za hotelijerski biznis, Bairro Alto je ponovno i u velikom stilu vrata otvorio ovog kolovoza. Danas kao hotel pruža više usluga i nekoliko novih elemenata, kako u pogledu smještaja tako i u pogledu hrane i pića, uz otvaranje malenog caffea i delikatesne pekarnice u sklopu hotela. Pogled s hotela je, u međuvremenu, još uvijek jedan od najboljih u gradu.

hotel bairro alto

Arhitektura, dizajn interijera i grafički identitet djelo su vrhunskog kreativnog trojca. Arhitektura, koja zadržava izvorne linije, ali je usidrena u 21. stoljeću, ima prepoznatljiv stil arhitekta Souta de Moura. Za dizajn interijera bio je zadužen Atelier Bastir koji je 2005. godine radio na originalnom hotelu. Studio je, osim grafičkog identiteta hotela, izradio dizajn interijera za restoran BAHR&Terrace. Njihov zajednički cilj bio je održati DNK hotela netaknutim, a istovremeno ga ažurirati.

hotel bairro alto

DNK hotela i osjećaj pripadnosti

Temeljen na vrijednostima smjelosti i odvažnosti, Bairro Alto rođen je kao boutique luksuzni hotel čiji je DNK vezan uz lokaciju – jedan od najslikovitijih trgova u Lisabonu. Stoga se ovim proširenjem hotel, koji je premijerno otvoren prije 17 godina, približio susjedstvu. Jedan od ciljeva obnove bio je vratiti ovaj, djelomično zapušten, blok zgrada natrag gradu nudeći nešto što ima smisla za hotel i susjedstvo. Hotelski blok nalazi se na granici između dviju povijesnih četvrti – probranog i elegantnog Chiada te alternativnog i boemskog Bairro Alta – koje su obilježile identitet hotela.

hotel bairro alto

Temelji se na harmoniji između klasičnog i suvremenog, prošlosti i sadašnjosti, sa stalnim dodirom pogledom prema budućnosti. Kako ističe izvršna direktorica Marta Tavares da Silva, „Glavni cilj je bio ne izgubiti identitet Bairro Alto Hotela i predstaviti isti, malo suvremeniji, hotel 14 godina kasnije. Naša glavna briga bila je osigurati da svatko tko uđe u hotel nakon njegovog ponovnog otvaranja osjeti duh hotela Bairro Alto.”

hotel bairro alto

Arhitektura: Eduardo Souto de Moura

Arhitektura je djelo dobitnika Pritzkerove nagrade 2011., arhitekta Eduarda Souta de Moure, odgovornog za proces proširenja i prekvalifikacije postojećeg hotela. Redoviti gost hotela Bairro Alto, koji mu je postao dom za vrijeme boravka u Lisabonu, nije oklijevao kada je pozvan da se pridruži procesu. Njegov posao bio je obnoviti četiri zgrade koje čine hotel – izvornu strukturu i tri koje su kasnije kupljene. I to na način koji je bio drugačiji od uobičajenog, s obzirom da se radilo o zgradama iz 18. stoljeća u povijesnoj jezgri grada.

hotel bairro alto

Riskirao je dodavanjem još jednog kata trima novim zgradama i prihvatio izazov osiguravanja da sve budu na istoj razini, kao i očuvanja postojećih povijesnih elemenata, kao što su zidanje, svodovi i pločice. Izvorni žuti oker, svijetlo plava, svijetlo zelena i sivkasto zelena boje su koje daju završni štih, mješavina koja osigurava očuvanje identiteta svake zgrade. Kao što arhitekt kaže: „Sve je krem ​​boje, mliječno i mekano. Nisam radio studiju boja, ali sam odabrao nježne boje.”

hotel bairro alto

Dizajn interijera: Atelier Bastir

Odnos Ateliera Bastir s hotelom Bairro Alto nije nov, budući da je duo koji čine dekorater José Pedro Vieira i arhitekt Diogo Rosa Lã bio odgovoran za originalni dizajn interijera kada je hotel otvoren 2005. “Zadatak je bio renovirati hotel, ažurirati ga bez uništavanja njegovog karaktera i stvoriti nove zajedničke prostore sa snažnim identitetom, reinterpretirajući početni koncept,” napominju. “Glavni izazov bio je obnoviti hotel bez gubitka izvornog šarma i osobnosti. Kada je svečano otvoren, hotel je hvaljen zbog svog bezvremenskog i nepretencioznog, a opet sofisticiranog stila”.

hotel bairro alto

Za novi hotel njihov je pristup bio kontinuitet, osobna interpretacija Lisabona i dovođenje grada u unutrašnjost hotela. Hotel su modernizirali ne gubeći klasične reference, suvremenijim i sofisticiranijim pristupom prilagođavajući ga zahtjevima luksuznog hotela i zahtjevima suvremenog putnika. “Luksuz i osjećaj udobnosti su moderniji, povezani s više tehnologije i većom funkcionalnošću.” S visoko razvijenim smislom za estetiku, pristup studija odražava umjetnost kombiniranja materijala, tekstura, boja, volumena i dekorativne umjetnosti. Hrabro su pomiješali antikvitete i vintage komade, drvo i pruće, pločice i mramor, klasične slike i modernu rasvjetu, jarke tonove i naglašene uzorke, portugalske marke i velika imena međunarodnog dizajna. Samo na taj se stvara atmosfera koja uključuje eklektične i jednokratne kompozicije gdje udobnost daje osjećaj da ste kod kuće, sa svim dodacima hotela s 5 zvjezdica.

hotel bairro alto

Umjetnost i zanat

Od otvaranja i tijekom godina, hotel je veliki naglasak stavio na umjetnost izlaganjem djela raznih portugalskih umjetnika. Za Joséa Pedra Vieiru i Dioga Rosa Lãa, bilo je logično uključiti suvremenu umjetnost u dizajn interijera, dajući raznim prostorima vlastitu dušu i identitet. Redoviti gosti ponovno će otkriti nekoliko referenci iz izvornog hotela, kao što su simbolične skulpture Ruija Chafesa u predvorju ili fotografije Ruija Calçade Bastosa. Tu su i radovi poznatih imena kao što su Julião Sarmento, Pedro Cabrita Reis, Pedro Calapez, João Louro i fotografije Joséa Pedra Cortesa, kao i novi komad izrađen po narudžbi Vasca Araúja.  Ova ogromna tapiserija zauzima središnje mjesto u dekoru hotela, a proteže se duž zida kroz tri kata čiji dizajn podsjeća na brda grada. Rukotvorine su naglašene i vidljive su u cijelom hotelu, od rukotvorina tepiha na recepciji do zavjesa i prekrivača i keramike u kupaonicama.

hotel bairro alto

U ovom projektu renovacije igralo se velikim brojevima. Površina hotela je udvostručena na 9.000 m2, zauzimajući cijeli blok od četiri zgrade, sve iz 18. stoljeća. Hotel Bairro Alto sada nudi više usluga, više zajedničkih prostora i izdašnijih dimenzija. Glavni cilj bio je povećati i poboljšati smještaj – s više i većih soba – te proširiti broj restorana – novi restoran s terasom i pogledom, ugodan bar, koktel bar s pristupom s ulice i slastičarna. I konačno, ali ne manje važno, hotel ima nove prostore i sadržaje koji dosad nisu postojali: četiri sobe za sastanke i Wellness & Fitness centar.

hotel bairro alto

hotel bairro alto

hotel bairro alto

Iako kažu da stara terasa hotela budi nostalgiju, i dalje se rooftop bar ovog hotela smatra sjajnim mjestom za večernje piće u Lisabonu. Osim toga, u hotelu postoje još i restoran BAHR, poznat i među posjetiteljima koji nisu nužno gosti hotela te pekarnica / coffee shop.

hotel bairro alto

hotel bairro alto

hotel bairro alto

hotel bairro alto

hotel bairro alto

Čarolija restorana BAHR otvorena svima

Boemski i provokativan u stilu, restoran na 5. katu prilično je destruktivan u svom uređenju u usporedbi s ostatkom hotela. U dizajnerskom smislu nosi posvetu četvrtima čiji je hotel dio – Bairro Alto i Chiado – i “svim slavnim ljudima koji su ovdje živjeli, pili, odrasli i umrli”. Osnovni koncept bio je Bohemian Manifesto, koji predstavlja drskost i avangardu, bezbrižan duh i nekonformizam. Ovdje je cilj pružiti izvrsnu uslugu, naravno, ali na opušten i neformalan način. Dokaz leži u otvorenoj kuhinji, odvojenoj od blagovaonice mramornim pultom i ostavljajući vidljive “piruete” tima koji poslužuje – što otežava izbor između dvije središnje točke restorana: pogleda na rijeku i trajekte ili vrtlog kuhinje osvijetljen mjedenim pločama na zidovima. Upravo s ovog slikovitog balkona izlaze jela, napravljena od uglavnom portugalskih sezonskih proizvoda, s malim razlikama za ručak i večeru.

hotel bairro alto

Hrana koju je kreirao BAHR inspirirana je najboljom portugalskom kuhinjom sa suvremenim dodirom i visokom razinom izvedbe. Pažnja posvećena delikatnosti proizvoda, njihovom podrijetlu i iznad svega vrlo moderna briga za održivost vrijednosti su koje se očituju ne samo na jelovniku, već i na vinskoj karti. Gosti ovaj jelovnik mogu kušati za restoranskim stolom, šankom ili na terasi koja se nadovezuje na restoran tijekom njegovog radnog vremena. BAHR je također mjesto gdje se poslužuje doručak à la carte, uključujući svježe pripremljenu kavu iz pržionice, domaćim pecivima i kruhom.

hotel bairro alto

Mezzanine za opuštanje

U polukatu, između prizemlja i 1. kata, nalazi se hotelski dragulj za opuštanje i odmor ili pak sastanak. Prostor za sjedenje i dnevni boravak, sve obloženo zakrivljenim drvom poput luksuzne jahte ili skromnosti knjižnice, s ručno biranim komadima i razbacanim knjigama i časopisima. Ovo je idealno sastajalište hotela, kako za goste tako i za one koji to nisu. Miran i ugodan ambijent savršen je za čitanje, kratki sastanak, intimniji razgovor ili druženje s prijateljima. Mezzanine je dopunjen karizmatičnim prostorom za one koji se žele malo duže zadržati uz peciva i specijalnu kavu iz slastičarnice u prizemlju.

hotel bairro alto

Pastelaria

Bairro Alto vjerojatno prvi hotel s vlastitom slastičarnom odnosno delikatesnom pekarnicom. Inspiriran tradicionalnim lisabonskim slastičarnicama, ovo je mali lokal za brzi zalogaj gdje možete popiti kavu i kušati izbor klasičnih portugalskih peciva s dodatkom. Kava nije prepuštena slučaju, no za razliku od peciva, ovdje se ne poslužuje nacionalna kava, već je odabrana Royal Rawness specialty kava, s ekskluzivnim prženjem za hotelski coffee shop.

hotel bairro alto

Osim što ćete boraviti u najljepšem dijelu centra Lisabona, doista ćete se osjećati ugodno i kao kod kuće u hotelu Bairro Alto. Čak i ako niste njihov gost ovdje svakako možete svratiti na kavu i mirisnu slasticu iz hotelskog coffee shopa.

hotel bairro alto

hotel bairro alto

hotel bairro alto

hotel bairro alto

hotel bairro alto

hotel bairro alto

hotel bairro alto

hotel bairro alto

Foto: PR, Francisco Nogueira