Odmah na početku teksta ističem jednu stvar; ovo je jedno veliko PLAY. Nikakav SKIP. Nipošto. Niti pod cijenu da tek sada nakon pročitanog krenete gledati seriju i da zbog ove prve tri epizode riskirate neprospavanu noć i potpuno neefikasan dan koji slijedi. Da, san vrijedi žrtvovati zbog ovoga. 

“Last of Us” – 3. epizoda

“Last of Us” je nova HBO serija koja je digla toliku prašinu zadnjih tjedana da teško da ćemo išta drugo od nje vidjeti. Prve dvije epizode su bile odlične. Bez brige, neću otkrivati radnju, još je sve svježe, tek smo na trećoj epizodi. Još stignete sustići ostatak televizijske publike i pogledati prve tri epizode dok ne objave četvrtu 5. veljače.

S ovom trećom, objavljenom 29. siječnja, serija je pomakla fokus na nove likove i svi, publika i kritičari, su reagirali na njih jer radi se o Billu (glumi ga Nick Offerman) i Franku (glumi ga Murray Bartlett). Legendarni Nick Offerman je sjajan u ulozi, a Murray Bartlett je također bio iznenađenje, posebno sada kada i serija “The White Lotus” s drugom sezonom doživljava uspjeh. U prvoj sezoni je u “The White Lotus” glumio Armonda.

Priča se pomiče u ranije vrijeme zaraze i njezinog širenja, odmah nakon 2003. godine gdje se susreću paranoidni Bill i Frank. Upoznajemo ih i promatramo kako se razvija njihov odnos, prijateljstvo. U originalnoj videoigri ovaj odnos je površno obrađen, iako je tabor gejmera nakon emitiranja treće epizode podijeljen. Neki su već u igrici prepoznali njihovu specifičnost u odnosu na priču, dok ju drugi u potpunosti niječu. U seriji se Joel (Pedro Pascal) i Bill upoznaju, dok su u videoigri Bill i Frank eliminirani kao likovi prije nego ih Joel i Ellie uspiju upoznati. Ova epizoda donosi promjene u vremenu, radnji i odnosu likova koje je možda bolje da ne spominjem kako ne bih previše otkrila. Ove promjene narativa u odnosu na videoigru uzrokovale su jake reakcije po društvenim mrežama, uglavnom pozitivne.

No, ono što vam mogu garantirati jest da ćete pogledati jednu od najboljih epizoda u povijesti televizije, upravo zbog ova dva lika. Dva lika koja u videoigri nisu skoro pa uopće razrađena, abrem ne kao u seriji. Autori serije kreirali su ih toliko punokrvnima, toliko zanimljivima, intrigantnima, u dubokom odnosu, što pokazuje da se sjajne priče mogu naći i na najneočekivanijim mjestima.

Fotografije: stills iz serije, HBO Max