Planinarenje je jedna od najboljih odluka koju možete donijeti za sebe, a sve zato što se radi o aktivnosti koja spaja s prirodom i puni baterije nakon naporne i uglavnom stresne svakodnevice. Isto tako, planinarenje je i idealna prilika za druženje s prijateljima ili pak upoznavanje novih ljudi. Stoga, ako već niste, svakako ovoj odličnoj rekreaciji pružite priliku!

Planinarenje dakako ima i brojne benefite za tijelo i organizam jer se radi o aktivnosti koja jača srce, mišiće i kosti te smanjuje rizik od raznoraznih bolesti. Također, osim fizičkih prednosti, planinarenje ima i značajne mentalne koristi. Boravak u prirodi smanjuje stres, poboljšava raspoloženje oslobađanjem endorfina, a potiče kreativnost i fokus te poboljšava kvalitetu sna zahvaljujući fizičkom umoru i čistom zraku planine.

Stoga, kako bismo vas ”požurili” da što prije krenete s planinarenjem, izdvojili smo 3 jednostavne staze koje su kao stvorene za početnike!

Kanjon Kamačnik / Gorski kotar

Kanjon Kamačnik jedna je od omiljenih destinacija za planinare početnike jer se radi o vrlo jednostavnoj stazi koja je uglavnom ravna, ali je zato okružena predivnim prirodnim ljepotama. Idealna je za izlete s djecom i kućnim ljubimcima, a dugačka je oko sedam kilometara te ćete je bez problema savladati. Što se tiče planinarske opreme, potrebne su vam samo čvrste gojzerice i udobna odjeća, no bez obzira na godišnje doba, uvijek sa sobom nosite i jaknu u slučaju da zahladi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kanjon Kamačnik (@kamacnikcanyon)

Grofova poučna staza / Jankovac, Papuk

Park-šuma Jankovac još je jedna idealna opcija ako tek krećete s planinarenjem, a mi predlažemo Grofovu poučnu stazu koja je dugačka samo 2,5 km, ali će vas, baš kao i Kačmanik, očarati bajkovitom prirodom na koju ćete naići prilikom hodanja. Nama se najviše svidio slap Skakavac koji je ujedno i najveći slap u Slavoniji.

Horvatove stube / Medvednica

Zagrebačka Medvednica sjajna je opcija želite li krenuti s planinarenjem te uživati u predivnom krajoliku i panoramskom pogledu. Horvatove stube nalaze se ispod hotela “Janica” i Rauchove kolibe te spajaju visinsku razliku od 103 metra na udaljenosti od oko 300 metara. Na putu niz stube, planinari mogu uživati u pogledima na obližnje brežuljke i Hrvatsko zagorje, uključujući naselje Pila, Patuljkovu špilju, vidikovac “Moj naklon”, Tisin ponor i špilje Medvednice završavajući kod odmorišta “Srnec” uz potok Bistri jarek.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tome C (@skipper_tom_cro)

Foto: Instagram, Unsplash