Ako se i vi osjećate kao da samo čitate loše novosti, evo nekoliko vijesti na hrpi kako bi vam zadnji dan vikenda bio optimističniji

Centar Berlina uskoro bez automobila?

“Berlin Autofrei” naziv je kampanje koja već neko vrijeme predlaže zakon kojim bi se ograničila uporaba osobnih automobila u centru grada. Kampanju je peticijom podržalo čak 50 tisuća glasova, što je više nego duplo koliko je bilo potrebno. Ako vlasti odobre peticiju, automobili u užem dijelu grada odlaze u ropotarnicu prošlosti, a povećao bi se prostor za pješake i bicikliste. Nina Noblé, jedna od osnivačica inicijative, rekla je:

“Radi se o našem neposrednom okruženju koliko i o okolišu u cjelini. Radi se o tome kako svi želimo živjeti, disati i družiti se zajedno. Želimo da ljudi mogu spavati s otvorenim prozorima, a djeca se opet mogu igrati na ulici. A bake i djedovi bi trebali moći sigurno voziti svoje bicikle i imati puno klupa za predah.”

Osim što na ovaj način žele smanjiti ugljični otisak, namjera je i poboljšati kvalitetu zraka – jednog od najvećih problema velikih gradova. Ako zakon prođe, smatra se da će biti i manje prometnih nesreća te da će grad zapravo uštedjeti više stotina milijuna eura jer neće morati sanirati posljedice automobila na berlinskim cestama.

Osjećaji psa uzeti su u obzir tijekom bitke za skrbništvo prema novom zakonu u Španjolskoj

Još jedna lijepa vijest o pravima životinja. Križanac pitbulla po imenu Tuco prvi je pas koji je klasificiran kao razumno biće prema novom zakonu u Španjolskoj. Sud je uzeo njegove osjećaje u obzir i bio je dio pravne bitke između bivših supružnika. Naime, iako je njegova vlasnica brinula o Tucu tri godine, supružnik je na sudu tražio Tuca natrag – jer eto, ima pravo na njega. Sud je nakon žalbe presudio da nije riječ o nekakvom namještaju, riječima:

“Ne radi se o stvari, već o životinji.”

Riječ je o revolucionarnoj presudi koja svjedoči da Španjolska, kao i druge europske zemlje, sada zakonski smatra da psi i druge životinje imaju osjećaje – i oni se ne mogu smatrati samo objektima kada se odlučuje o skrbništvu između parova koji prekidaju vezu. U Britaniji, novi zakon o dobrobiti životinja o kojem smo pisali mogao bi uključivati ​​hobotnice, rakove i jastoge kao osjećajna bića uz pse, mačke i druge domaće kućne ljubimce, koji su taj status dobili u svibnju.

Nacrt zakona, koji podržava većina političkih stranaka i skupina za prava životinja, stvorio bi novo tijelo koje će osigurati da vlada brine o dobrobiti životinja prilikom provedbe politike.

Međutim, neki unutar Konzervativne stranke kritizirali su prijedlog zakona, rekavši da postojeće zakonodavstvo već uzima u obzir potrebe životinja. Španjolska je, poput Francuske i Portugala, ranije ovog mjeseca promijenila zakon u kojem će se dobrobit kućnih ljubimaca razmatrati kada se par razvede ili raskid radi razmatranja dobrobiti životinje.

Fenomenalna Petra Marčinko osvojila juniorski Australian Open

Kako svi mediji prenose, 16-godišnja Zagrepčanka Petra Marčinko nova je nada hrvatskog tenisa. Osvojila je juniorski Australian Open i time dokazala da se zaslužuje upisati u sam vrh ljestvice svjetskih juniorki.

U finalu je Marčinko svladala belgijsku tenisačicu Sofiju Costoulas 7-5, 6-1 nakon jednog sata i 16 minuta igre, no njezin uspjeh nije počeo ove godine, već je i prošle pokazala zavidno igranje.

Zagrebačka je tenisačica u svibnju ušla u polufinale ITF turnira u Šibeniku, u rujnu je stigla do četvrtfinala juniorskog US Opena, u studenome je u juniorskoj konkurenciji izborila dvostruku krunu u Cape Townu, a potom je dvostruku krunu osvojila u prosincu prošle godine i na čuvenom Orange Bowlu – gdje je postala prva tenisačica u povijesti koja je iste godine osvojila turnir i pojedinačno i u parovima.

Sigurno ćete se složiti s nama da Petrino vrijeme tek dolazi – čestitamo i veselimo se budućim uspjesima!

Foto: Graham Denholm/Getty Images Sport via Getty Images