Peter Dinklage je američki filmski, televizijski i kazališni glumac. Proslavio se ulogom u filmu „The Station Agent“ te je otad (2003.) glumio u filmovima kao što su „Elf“, „Underdog“, „Find Me Guilty“, „The Chronicles of Narnia: Prince Caspian“, a od 2011. igrao je ulogu Tyriona Lannistera u seriji „Igra prijestolja“, snimljenoj prema romanima Georgea R.R. Martina „Pjesma leda i vatre“, kojom je osvojio nagrade Primetime Emmy za najboljeg sporednog glumca u dramskoj seriji i Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca u seriji, miniseriji ili televizijskom filmu

Nagrađivan je glumac, prepoznatljivog stasa i glasa, no ono zbog čega sada iskače iz mase talentiranih glumaca, muškaraca u svojim ranim pedesetima, jest da je uloga Cyrana de Bergeraca kao stvorena za njega! Njegov način komuniciranja melankolije je toliko snažan i opipljiv da više nikada nećete isto gledati na njegov pogled ispod teških i gustih obrva, posebno upućen ravno u kameru. On jednostavno zna kako uroniti u lik teškog romantika i kako kanalizirati toliku količinu strasti. On je odglumio Cyrana kao uvjerenog lika da njegov izgled, vanjština nisu dostojni njegove ljubljene Roxanne.

Cyrano

Režiser Joe Wright je ovog puta napravio adaptaciju klasičnog djela kao mjuzikl u kojemu je Peter Dinklage pokazao sav svoj glumački raskoš, no i seksepil! Prisjetimo se o čemu se točno u djelu radi. Čovjek ispred svog vremena, Cyrano de Bergerac, zadivljuje okolinu bilo žestokom igrom riječi na verbalnom natjecanju ili briljantnim mačevanjem u dvoboju. No, uvjeren da ga njegov izgled (nos mu je izražena karakteristika na licu!) čini nedostojnim ljubavi odane prijateljice, prekrasne Roxanne, Cyrano tek treba izjaviti svoje osjećaje prema njoj. No Roxanne se na prvi pogled zaljubljuje u Christiana. U tu priču, scenaristica Erica Schmidt unosi novost; Cyrano je niski muškarac, patuljak i nitko ga ne bi bolje odglumio od Petera Dinklagea. 

On je već igrao tu ulogu – na Broadwayu. Iako ima iskustva ulaženja u lik, film (posebno ovaj) je druga priča. Hollywood, možda za razliku od Broadwaya, ima problema davanja priznanja Dinklageu, no on stvarno fantastično nosi status glavnih likova. Scenaristica (i supruga petera Dinklagea!) Erica Schmidt je nos zamijenila s manjim centimetrima visine muškarca. I to je skroz u redu. Jer, kako je jedan kritičar izjavio: Cyrano je mogao imati problem sa znojenjem, mirisom tijela, mogao je imati još kakvu „nepravilnost“ koja naizgled odbija. Pa što onda? Takvi slučajevi su se previše puta nazivali pogrdno da na kraju krajeva to više nije bitno. Bitan je karakter i ljepota duše.

Cyrano

A Cyrano poznaje Roxannino srce bolje od ikoga, bolje od nje same i usprkos svemu pomaže Christianu da je osvoji. „I will make you eloquent, while you make me handsome.” – kazao je Christianu. No, Petera Dinklagea u tom trenutku možemo odabrati ne vidjeti kao glumca koji glumi taj lik, već kao jako, jako markantnog muškarca. Jer u tom trenutku on, a ne lik, to jest. I nakon tih rečenica počinje najljepše udvaranje koje je veliko platno vidjelo. Dinklage jednostavno zna i osjeća kako uroniti u neprikosnovenog romantika, najseksepilnijeg muškarca na svijetu u tom trenutku, kroz svaki njegov prodoran pogled, kroz svaku minutu. Nama, gledateljima i/ili gledateljicama on je neodoljiv.

Na filmskom platnu on je i dalje muškarac svog određenog socijalnog statusa, s vokabularom koji osvaja, no njegov stas, tzv. manjak centimetara u visini zauvijek ga određuje kao onog koji nije dostojan, u njegovim očima. No, mi gledatelji, smo pametniji i nikako ga ne bi takvim okarakterizirali i opisali. Ovo je ipak – njegova predstava, njegov film. On u potpunosti osvaja, čak i kada to sam ne osjeća i ne pokazuje. Dinklageu je dana prilika da pokaže sve svoje sposobnosti: od borbe snimljene u jednom takeu do njegovog rječitog izražavanja. Peter Dinklage u tim trenucima publici dostavlja dopadljivost i samoprijezir što je u istom trenutku najtužnija i najprivlačnija interpretacija Cyrana, a koju ćemo vidjeti u tom filmu.

Cyrano

Film „Cyrano“ se mjestimice bori kako bi našao način kako prikazati priču koja je do sada već toliko puta konstruirana, dekonstruirana i rekonstruirana, no ono što unatoč srednje pozitivnim ocjenama kritičara ovaj film donosi jest jednu novu interpretaciju Cyrana kao lika. A radi se o jako, jako markantnom i seksepilnom muškarcu. Kojemu nećemo gledati u izražen nos.