Nakon što je u javnost isplivao video kojim se dokazuje da ova je velika modna tvrtka okrutna prema životinjama, PETA je organizirala provokativne izložbe u tri grada poznata po modnim trendovima

Nakon što je Kindness Project objavio video zapise koji pokazuju krokodile na farmama u vlasništvu Hermèsa u Australiji ograničene na male kaveze, udarane elektrošokerima, noževima, pogođene i unakažene odvijačima, PETA je poslala pismo Hermèsu u kojem ih je prozvala za lažne tvrdnje da drže do najviših “znanstvenih standarda za dobrobit životinja”.

No, nisu stali samo na tome. Zajedničkim snagama održali su i takozvane provokativne izložbe, odnosno prosvjedne akcije, i to u vodećim trgovinama ove robne marke u Parizu, Londonu i New Yorku, a na jednoj od njih žene drže lažne torbice od krokodilske kože po kojima je “krv”. Akciju vode i na društvenim mrežama, gdje pozivaju pratitelje da se pridruže kampanji #DropCroc i natjeraju ovaj modni brend da promijeni svoju zastrašujuću politiku.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PETA (@peta)

Prosvjednice su imale na sebi maske u obliku glave krokodila te su držale natpise poput: “Hermès: Dosta s krokodilskom kožom”, a sve je dio masovne međunarodne kampanje organizacija za zaštitu životinja na kojima će se održati prosvjedi u zemljama od Australije i Austrije do Španjolske i Švicarske.

petahermes

“Nijedna torbica nije vrijedna mučne smrti životinje”, kaže izvršna potpredsjednica PETA -e Tracy Reiman. “PETA poziva Hermès da sasluša negodovanje protiv okrutnosti prema krokodilima i prestane s egzotičnom kožom.”

Inače, da bi se uopće izradila jedna torbica, potrebna je koža od tri ili četiri krokodila. Uz to, hladnokrvno ih se ubija kao dvogodišnjake ili trogodišnjake, iako mogu doživjeti i do 70 godina.

Na Australiju otpada 60 % globalne trgovine krokodilskim kožama, od kojih se 90 % izvozi u inozemstvo. Hermès čak planira proširiti svoje poslovanje izgradnjom najveće australske farme i zatvaranjem do 50.000 životinja odjednom. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by xuannhi (@ishirawa_)

Hermès bi, kako kaže PETA, trebao ulagati u humane, održive i buduće projekte, a ne graditi nove tvorničke farme za mučenje životinja i stvarati plodno tlo za nove pandemije. Da se može bolje, pokazuje primjerice Chanel, Tommy hilfiger, Calvin Klein, Mulberry, Victoria Beckham… koji su već odavno najavili zabranu kože egzotičnih životinja, navodeći da je ta odluka dio njihove “dugoročne strategije da zauvijek vodi modu prema naprijed”. Pojedinci, ipak, još uvijek nisu evoluirali.

 

Foto: PETA